Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow HELYZETÉRTÉKELÉS a tûzvédelem hazai helyzetérõl
HELYZETÉRTÉKELÉS a tûzvédelem hazai helyzetérõl
2010. November 25.
Bevezetés
Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság fõigazgatója 2010. szeptember 2-án Tûzvédelmi Tanácsadó Testületet hozott létre, azzal a céllal, hogy segítse a tûzvédelem helyzetének javítását, véleményezze a szakterületet érintõ szakmai anyagokat, hogy minél szélesebb körû, szakmailag megalapozott döntések születhessenek. Az alakuló ülésen arra kérte a Testületet, hogy készítsen egy
helyzetértékelést a tûzvédelem hazai viszonyairól és tegyen javaslatot a rendszer fejlesztésére vonatkozóan. E célból készült a jelen anyag, amely felöleli a tûzvédelem teljes keresztmetszetét, kivéve a tûzvizsgálati területet, amelyre külön tanácsadó testület mûködik.

1. Jogi szabályozottság
A tûz elleni védekezésrõl, a mûszaki mentésrõl és a tûzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény (Ttv.) közel másfél évtizede lépett hatályba. Három alkalommal történt megjelentõsebb mértékû módosítása. Elõször a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetérõl és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrõl szóló 1999. évi LXXIV. törvény (Kat. tv.) alapján a katasztrófavédelem egységes szervezeti rendszerének kialakítása tette szükségessé az irányítással, szakmai felügyelettel és a tûzoltóság szervezeti rendszerével kapcsolatos, új helyzetnek megfelelõ változások rögzítését. A második alkalommal az EU csatlakozás indokolta a hatósági jogosítványok körének átértékelését és a piacfelügyeleti feladatok, jogosítványok törvényi szabályozását. A harmadik esetben a közigazgatási eljárási törvény módosításakor, azzal összhangban a tûzvédelmi hatósági jogköröket újra kellett telepíteni. A tûzvédelem területén egy új törvény is hatályba lépett 2008-ban, amely az önkéntes tûzoltó egyesületek jogállását és mûködését szabályozta, ám a végrehajtási rendeletek nem születtek meg. Természetesen voltak olyan törvényi változások is, amelyek a tûzvédelemre és a tûzoltóság mûködésére kihatottak, ezek azonban más ágazati szabályozás körébe tartoztak (pl.: az erdõkrõl és az erdõk védelmérõl, a közigazgatási eljárásról stb.).
A Ttv. végrehajtását eredetileg 5 kormányrendelet és mintegy 20 miniszteri szintû szabályozás szolgálta. Ezek döntõ többsége az idõközben történt változásokra (részben a Ttv., részben az egyéb jogi környezet módosulása) figyelemmel csaknem teljes körben meg kellett újítani. Bõvült a kormányzati szintû végrehajtási rendelkezések köre és több olyan új miniszteri rendelet is hatályba lépett, amelyek a törvény eredeti végrehajtási rendelkezései között nem szerepeltek.


A teljes dokumentum letölthetõ: http://www.vedelem.hu/files/UserFiles/File/HELYZET.pdf
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 10:48
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75