Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow BÉT háttértárgyalás emlékeztetõ
BÉT háttértárgyalás emlékeztetõ
2010. October 25.

emlékeztetõ

Helyszín: Belügyminisztérium épülete, 133. tárgyaló

Idõpont: 2010. október 6. 14.00 óra

Jelen vannak:

Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete képviselõi

Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete képviselõi

Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete képviselõi

Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete képviselõi

Zsinka András fõosztályvezetõ

Babák László hivatalvezetõ

dr. Bányai György fõosztályvezetõ-helyettes

dr. Szabó Szonja osztályvezetõ

Tárgy: a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 276/A. §-a szerinti távolléti díj iránti kérelem elbírálásának rendjérõl szóló kormány-rendelet tervezetének szakértõi szintû egyeztetése a Belügyminisztérium és az érdekképviseleti szervezetek részvételével

Elõzmények:

Ugyanebben a tárgyban szeptember 22-én és szeptember 29-én már sor került szakértõi szintû egyeztetésre a BM és az érdekképviseleti szervek között. Ezen egyeztetések alapján kialakított rendelettervezetet az egyeztetés résztvevõi elõzetesen kézhez kapták.

A következõ vitás kérdések maradtak fenn:

  1. A kormányrendeletnek kell-e rendelkeznie kamatfizetésrõl?

  2. A túlszolgálatra esõ idõarányos távolléti díjat 208 vagy 174 órás havi osztószámmal kell-e számolni?

  3. Szolgálati naponként 24 vagy 24,5 óra vehetõ-e figyelembe?

Az érdekképviseleti szervek képviselõi továbbá tájékoztatást kértek a tervezet elõkészítésének ütemezésérõl.

Az egyeztetés során kialakult lehetséges megoldás:

Az 1. kérdéssel kapcsolatban Zsinka András úr megismételte, hogy a BM álláspontja szerint a Polgári Törvénykönyvnek megfelelõ mértékû kamat jár a jogosultaknak.

A 2. és a 3. kérdéssel kapcsolatban a HTFSZ és az RKDSZ képviselõi jelezték, elfogadják, hogy a tervezet a 2. § (3) bekezdésében a túlszolgálatra esõ idõarányos távolléti díjat 208 órás havi osztószámmal rendelje számolni. Ennek feltétele, hogy a 3. § (1) bekezdés d) pontja szerint szabadság esetén szolgálati naponként 24 órát kelljen számításba venni. Így elhagynánk a következõ szövegrészt a tervezetbõl: [3. § (1) bekezdés d) szabadság esetén szolgálati naponként 24 órát kell számításba venni] „azzal, hogy 2004. május elseje és 2007. december 31-e között a számításnál csak a szabadság annyi napját lehet figyelembe venni, amennyi a heti 48 óra munkaidõ esetén jár,…”. Az FTSZ ebben a kérdésben nem csatlakozott a HTFSZ-hez és az RKDSZ-hez, fenntartotta azon álláspontját, hogy a távolléti díjat 174 órás osztószámmal kell számolni, szabadság esetén 24 órát kell szolgálati naponként számításba venni, és szolgálati naponként 24,5 órát kell figyelembe venni. A BRDSZ képviselõje jelezte, hogy a BRDSZ álláspontjáról másnap, azaz október 7-én ad tájékoztatást.

A HTFSZ és az RKDSZ jelezte továbbá, hogy ezen javaslatuk elfogadása esetén az általuk képviselt perekben a kamatokra nézve fogják a pereket folytatni.

Zsinka András úr tájékoztatta az érdekképviseleti szervek képviselõit, hogy a tervezet elõkészítése ezen egyeztetés után megkezdõdik, és elõreláthatólag nagyjából másfél hónap múlva a belügyminiszter benyújtja a kormányülésre.

Az érdekképviseleti szervek képviselõi kérték, hogy a közigazgatási egyeztetés során nekik is legyen alkalmuk véleményezni a kormány-elõterjesztés tervezetét, és kérték a tervezet azon változatának megküldését is, amelyet majd a közigazgatási államtitkári értekezlet és a kormányülés megtárgyal. A BM képviselõi megígérték, hogy az érdekképviseleteket a közigazgatási egyeztetésbe bevonják. A közigazgatási államtitkári értekezletre benyújtandó elõterjesztést viszont nem tudjuk megküldeni, ezért e helyett a közigazgatási egyeztetés során beérkezett észrevételek alapján átdolgozott tervezet visszamutatásra megküldését vállaltuk.

A továbbiakban az egyeztetés résztvevõi megállapodtak abban, hogy a kormányrendelet elfogadását közösen fogja a két oldal kommunikálni, addig az érdekképviseletek csak annyit hoznak nyilvánosságra, hogy a kérdésben egyeztetés folyik.

Végezetül a FTSZ képviselõje mindenkit emlékeztetett rá, hogy Felkai László közigazgatási államtitkár úr korábban egy megbeszélés alkalmával ígéretet tett, hogy a 40 óránál több szolgálatteljesítési idõ tejesítésére kötelezett tûzoltók kompenzálásának lehetõségét megvizsgálja.


Kiegészítés:

Az egyeztetést követõ napon, október 7-én a BRDSZ írásban tájékoztatta róla a BM-et, hogy a 208 órás havi osztószámot nem tudja elfogadni, így az FTSZ-hez hasonlóan nem csatlakozik a HTFSZ és az RKDSZ javaslatához. A tervezet 3. § (1) bekezdés d) pontjának rövidítésével és a szolgálati napok 24,5 órával történõ számításával viszont egyetért.

 

Intézkedések:

1. feladat: emlékeztetõ készítése. Az emlékeztetõt minden résztvevõ számára meg kell küldeni.

Határidõ: az egyeztetés után amint lehetséges

Felelõs: Szabályozási Fõosztály


2. feladat: meg kell kezdeni a tervezet elõkészítését.

Határidõ: az egyeztetés után vezetõi döntés szerint

Felelõs: Szabályozási Fõosztály


Keltezés: Budapest, 2010. október 7.

Készítette:

dr. Szabó Szonja

Szabályozási Fõosztály


 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 10:35
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75