Kezdölap arrow Hírek arrow SZÉF arrow SZÉF Szakértői egyeztetés (2010.11.17.)
SZÉF Szakértői egyeztetés (2010.11.17.)
2010. November 18.

2010. november 17.-én megtartott szakértői egyeztetésen a következő napirendi pontok kerültek megbeszélésre:

  • egységes ruházat bevezetése, a riadócsomag visszaállítása

  • cafetéria mértéke 2011-es évben

  • illetmény- és nyugdíjváltozások a 2012-es évben

  • (valamint egy másik teremben a képzéssel kapcsolatban folyt tárgyalás)


A szakértői egyeztetést dr Tóth László helyettes államtitkár vezette le. Az államtitkár bemutatta a BM által tervezett új szolgálati ruházatot. Elmondta, hogy a rendőrség, a büntetésvégrehajtási és a katasztrófavédelmi dolgozóknál fogják rendszeresíteni várhatóan 2011 decemberéig.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a riadócsomagot a minisztérium biztosítja, a csomag részeként beszerzésre kerül majd bakancs és bevetési ruházat is. A bevetési ruházat finanszírozásáról még folynak a tárgyalások, de az biztos, hogy a bevetési ruházat nem érinti a tűzoltó riadócsomagot, mivel a tűzoltóknál a gyakorló váltja ki azt.

Cafetéria-ügyben ismételten azt az álláspontot tartja a minisztérium, hogy az összege bruttó 200.000-Ft-nál magasabb nem lehet, és jelen esetben még csak bruttó 116.000-Ft-ra van meg a keret. Szakszervezetünk nem tudja elfogadni ezt az ajánlatot. Felszólalásomban hangsúlyoztam, hogy szakszervezetünk nem fogadhatja el azt, hogy akár 1 forinttal is kevesebbet keressen egy dolgozó mint amennyit 2010-ben keresett. Hozzátettem azt, hogy amennyiben mégis valaki kevesebbet keresne jövőre, úgy azt az államtitkár úr személyesen közölje ezt az állománnyal.

A 2010. október 1-jei megállapodást aláíró szakszervezetek bejelentették, hogy amennyiben a kollégák 2011. februárban – gyermekkedvezmény nélkül – kevesebb bért fognak kapni mint 2010. novemberben, illetve amennyiben 2011. évre a munkáltatói oldal nem biztosítja legalább a 2010-ben kifizetett nem rendszeres béren kívüli juttatási összegeket, illetve juttatási formákat, akkor a megállapodást a kormányzat által felmondottnak tekintik!

A 2012-es illetménykoncepció ismertetése után kiderült, hogy az eltérő szervezetekre átvitt számítások hiányosak, és pontatlanok, ezért ezt nem tudtuk érdemben tárgyalni. Annyi azért kiderült, hogy az új koncepció által akár egyenlőtlenségek is kialakulhatnak egy beosztáson belül. Az illetménykoncepció nincs összhangban a kormány által ígért életpályamodellel.

A nyugdíjváltoztatások koncepcióját Zsinka András főosztályvezető ismertette. A nyugdíj változtatását 2012-ben tervezi a kormány. A koncepciót a szakszervezetek képviselői egységesen elutasították, aggodalmukat fejezték ki többek között, hogy bevezetése esetén tömeges elvándorlásra lehet számítani, illetve, hogy nem lesz aki ilyen feltételekkel a rendvédelmi életpályát választaná.

Hozzászólásomban emlékeztettem a munkadói oldalt, hogy felszerelésemkor (1997-ben) alá kellett írnom azt, hogy tudomásul veszem, hogy az 1996. szeptemberi jogszabály módosítás értelmében később mehetek el nyugdíjba, mint az 1996. szeptember előtt érkező kollégák. Szakszervezetünk nem tudja elfogadni azt, hogy a felszerelt állomány nyugdíját befolyásolja a változás. Javasoltam, hogyha meg kell változtatni a nyugdíjba menetel idejét, akkor az csak az újonnan érkezőkre vonatkozzon.

A képzésről folyó tárgyaláson elhangzott, hogy a tűzoltóságok alapképzésébe be fognak integrálni egy három hónapos alaki és katonai képzést. Továbbá szó volt arról, hogy a jövőben létrehozzák a rendészeti egyetemet.

Murai László
Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete
Vezetőségi tag


 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 10:46
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1134
Linkek: 75