Kezdölap arrow KÉT arrow SZÉF Szakértõi egyeztetés (2010.11.17.)
SZÉF Szakértõi egyeztetés (2010.11.17.)
2010. November 18.

2010. november 17.-én megtartott szakértõi egyeztetésen a következõ napirendi pontok kerültek megbeszélésre:

  • egységes ruházat bevezetése, a riadócsomag visszaállítása

  • cafetéria mértéke 2011-es évben

  • illetmény- és nyugdíjváltozások a 2012-es évben

  • (valamint egy másik teremben a képzéssel kapcsolatban folyt tárgyalás)


A szakértõi egyeztetést dr Tóth László helyettes államtitkár vezette le. Az államtitkár bemutatta a BM által tervezett új szolgálati ruházatot. Elmondta, hogy a rendõrség, a büntetésvégrehajtási és a katasztrófavédelmi dolgozóknál fogják rendszeresíteni várhatóan 2011 decemberéig.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a riadócsomagot a minisztérium biztosítja, a csomag részeként beszerzésre kerül majd bakancs és bevetési ruházat is. A bevetési ruházat finanszírozásáról még folynak a tárgyalások, de az biztos, hogy a bevetési ruházat nem érinti a tûzoltó riadócsomagot, mivel a tûzoltóknál a gyakorló váltja ki azt.

Cafetéria-ügyben ismételten azt az álláspontot tartja a minisztérium, hogy az összege bruttó 200.000-Ft-nál magasabb nem lehet, és jelen esetben még csak bruttó 116.000-Ft-ra van meg a keret. Szakszervezetünk nem tudja elfogadni ezt az ajánlatot. Felszólalásomban hangsúlyoztam, hogy szakszervezetünk nem fogadhatja el azt, hogy akár 1 forinttal is kevesebbet keressen egy dolgozó mint amennyit 2010-ben keresett. Hozzátettem azt, hogy amennyiben mégis valaki kevesebbet keresne jövõre, úgy azt az államtitkár úr személyesen közölje ezt az állománnyal.

A 2010. október 1-jei megállapodást aláíró szakszervezetek bejelentették, hogy amennyiben a kollégák 2011. februárban – gyermekkedvezmény nélkül – kevesebb bért fognak kapni mint 2010. novemberben, illetve amennyiben 2011. évre a munkáltatói oldal nem biztosítja legalább a 2010-ben kifizetett nem rendszeres béren kívüli juttatási összegeket, illetve juttatási formákat, akkor a megállapodást a kormányzat által felmondottnak tekintik!

A 2012-es illetménykoncepció ismertetése után kiderült, hogy az eltérõ szervezetekre átvitt számítások hiányosak, és pontatlanok, ezért ezt nem tudtuk érdemben tárgyalni. Annyi azért kiderült, hogy az új koncepció által akár egyenlõtlenségek is kialakulhatnak egy beosztáson belül. Az illetménykoncepció nincs összhangban a kormány által ígért életpályamodellel.

A nyugdíjváltoztatások koncepcióját Zsinka András fõosztályvezetõ ismertette. A nyugdíj változtatását 2012-ben tervezi a kormány. A koncepciót a szakszervezetek képviselõi egységesen elutasították, aggodalmukat fejezték ki többek között, hogy bevezetése esetén tömeges elvándorlásra lehet számítani, illetve, hogy nem lesz aki ilyen feltételekkel a rendvédelmi életpályát választaná.

Hozzászólásomban emlékeztettem a munkadói oldalt, hogy felszerelésemkor (1997-ben) alá kellett írnom azt, hogy tudomásul veszem, hogy az 1996. szeptemberi jogszabály módosítás értelmében késõbb mehetek el nyugdíjba, mint az 1996. szeptember elõtt érkezõ kollégák. Szakszervezetünk nem tudja elfogadni azt, hogy a felszerelt állomány nyugdíját befolyásolja a változás. Javasoltam, hogyha meg kell változtatni a nyugdíjba menetel idejét, akkor az csak az újonnan érkezõkre vonatkozzon.

A képzésrõl folyó tárgyaláson elhangzott, hogy a tûzoltóságok alapképzésébe be fognak integrálni egy három hónapos alaki és katonai képzést. Továbbá szó volt arról, hogy a jövõben létrehozzák a rendészeti egyetemet.

Murai László
Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete
Vezetõségi tag


 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 15:36
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75