Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow Látogatói levél
Látogatói levél
2010. November 09.
„Bakondi szemléletváltást ígér a katasztrófavédelemben"

2010 július 01.-i beszédében Dr. Bakondi György tûzoltó altábornagy említést tett arról, hogy a katasztrófavédelem mozgástere - a költségvetési hiányok miatt- meglehetõsen szûk, ráadásul az állomány az elmúlt idõkben 300 fõvel csökkent; a fõigazgató ennek ellenére ígéretet tett a folyamatban lévõ, milliárdos követelésekkel járó perek rendezésére, illetve arra, hogy kivizsgálják, milyen szervezési hibák, gondatlanságok okozták a kialakult helyzeteket.


"Változtatásokra törekszem majd a felsõ szintû vezetés szemléletmódjában is" – ígérte Bakondi, kiemelve, hogy a korábbi kettõ helyett neki is csak egy szakmai helyettese lesz.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem az a fontos, hogy ki a fõ tûzoltó az országban, hanem, hogy a tûzesetek helyszínén felelõs, szakmailag felkészült parancsnokok teljesítsenek szolgálatot, és ne fordulhasson elõ olyan tragédia, mint a miskolci paneltûz vagy a Mûegyetem esetében.

A fõigazgató szeptember végére ígért érzékelhetõ változásokat a katasztrófavédelem mûködésében.
(Forrás: OrientPress Hírügynökség)


Késõbb, más alkalommal kijelentette, hogy a túlórák ügyében tárgyalni kívánnak a szakszervezetekkel. Ezt, emlékezetem szerint, Pintér Sándor Belügyminiszter úr is megerõsítette, hozzátéve: a másodfokú tárgyalások eredményét meg kell várni, s az ügyet rövid idõn belül le kell zárni.

Nos, ez valóban szemléletváltásnak tûnik, fõleg az elõzõ kormány hozzáállása után. Így talán véget érhet az uniós direktívával (88/2003), s a tûzoltókkal szembeni packázás. A rendvédelem területén is már csak 40 órás a munkahét, felette túlórát fizetnek. Kivéve a tûzoltókat, mert nekik heti 48 óra a követelmény. És ez nem túlóra, csak úgy kötelezõ a HSZT szerint. Érdekes ez a különbségtétel… Vannak egyenlõbbek? Hát itt már nemcsak szemléletváltásra van szükség….

A fentiek fényében a tûzoltók már nagyon várták a BÉT-üléseket, hiszen ezek a perek 2005 (!) óta húzódnak el. S a hõn áhított tárgyalás eljött…

„Dr. Felkai László BM közigazgatási államtitkár kijelentette a november 05.-i BÉT ülésen, hogy a jelenlegi kormányzat nem tervezi az elõzõ kormányzat ígéretét ígéreteit beváltani. Természetesen ideértve a több milliárd forintos túlórák megváltását a tûzoltók részére.”

Ezek szerint az államtitkár leváltotta volna az OKF fõigazgatóját, és a belügyminisztert? Aggasztó ez a jelenség… Vagy… nem állják a szavukat?


Elmondta azt is, hogy "a kormány jelenleg nem tárgyalja, belátható idõn belül nem is tervezi tárgyalni a probléma megoldását, így a 2011-es költségvetésben sem tervezik az erre fordítandó több milliárd forintot.”

Miért is tárgyalná? S ha másodfokon döntés születik? Miért is tervezné? Majd jól fellebbeznek, mint az elõzõ kormány.

Ez nem szemléletváltás, ez AZONOSSÁG az elõzõ kormánnyal!

Fülkeforradalom… Ott is maradt a fülkében!  Azt meg már lebontották.

S az egyéb tárgyalási pontokról már nem is szólok… Az eredmény világos: a tûzoltók kívül vannak a jogrenden, talán még a jogerõs ítéleteket sem kell betartani velük szemben, továbbra is a tûzoltók azok a kutyák, akikbe az udvaron bele lehet, sõt, bele is kell rúgni!


Azért nekem van egy javaslatom ehhez a … politikai államtitkárhoz, Felkai Lászlóhoz:

Menjen le az elefántcsonttoronyból például a Kolontáron szenvedõkhöz, és közölje velük: A tûzoltók felesleges páriák, ugyan, köpni sem kell utánuk! Bár lábtörlõnek még jók lehetnek.

Méghogy szemléletváltás?

Ördög László
nyugállományú tûzoltó


 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 10:28
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75