Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Látogatói levél
Látogatói levél
2010. November 09.
„Bakondi szemléletváltást ígér a katasztrófavédelemben"

2010 július 01.-i beszédében Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy említést tett arról, hogy a katasztrófavédelem mozgástere - a költségvetési hiányok miatt- meglehetősen szűk, ráadásul az állomány az elmúlt időkben 300 fővel csökkent; a főigazgató ennek ellenére ígéretet tett a folyamatban lévő, milliárdos követelésekkel járó perek rendezésére, illetve arra, hogy kivizsgálják, milyen szervezési hibák, gondatlanságok okozták a kialakult helyzeteket.


"Változtatásokra törekszem majd a felső szintű vezetés szemléletmódjában is" – ígérte Bakondi, kiemelve, hogy a korábbi kettő helyett neki is csak egy szakmai helyettese lesz.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem az a fontos, hogy ki a fő tűzoltó az országban, hanem, hogy a tűzesetek helyszínén felelős, szakmailag felkészült parancsnokok teljesítsenek szolgálatot, és ne fordulhasson elő olyan tragédia, mint a miskolci paneltűz vagy a Műegyetem esetében.

A főigazgató szeptember végére ígért érzékelhető változásokat a katasztrófavédelem működésében.
(Forrás: OrientPress Hírügynökség)


Később, más alkalommal kijelentette, hogy a túlórák ügyében tárgyalni kívánnak a szakszervezetekkel. Ezt, emlékezetem szerint, Pintér Sándor Belügyminiszter úr is megerősítette, hozzátéve: a másodfokú tárgyalások eredményét meg kell várni, s az ügyet rövid időn belül le kell zárni.

Nos, ez valóban szemléletváltásnak tűnik, főleg az előző kormány hozzáállása után. Így talán véget érhet az uniós direktívával (88/2003), s a tűzoltókkal szembeni packázás. A rendvédelem területén is már csak 40 órás a munkahét, felette túlórát fizetnek. Kivéve a tűzoltókat, mert nekik heti 48 óra a követelmény. És ez nem túlóra, csak úgy kötelező a HSZT szerint. Érdekes ez a különbségtétel… Vannak egyenlőbbek? Hát itt már nemcsak szemléletváltásra van szükség….

A fentiek fényében a tűzoltók már nagyon várták a BÉT-üléseket, hiszen ezek a perek 2005 (!) óta húzódnak el. S a hőn áhított tárgyalás eljött…

„Dr. Felkai László BM közigazgatási államtitkár kijelentette a november 05.-i BÉT ülésen, hogy a jelenlegi kormányzat nem tervezi az előző kormányzat ígéretét ígéreteit beváltani. Természetesen ideértve a több milliárd forintos túlórák megváltását a tűzoltók részére.”

Ezek szerint az államtitkár leváltotta volna az OKF főigazgatóját, és a belügyminisztert? Aggasztó ez a jelenség… Vagy… nem állják a szavukat?


Elmondta azt is, hogy "a kormány jelenleg nem tárgyalja, belátható időn belül nem is tervezi tárgyalni a probléma megoldását, így a 2011-es költségvetésben sem tervezik az erre fordítandó több milliárd forintot.”

Miért is tárgyalná? S ha másodfokon döntés születik? Miért is tervezné? Majd jól fellebbeznek, mint az előző kormány.

Ez nem szemléletváltás, ez AZONOSSÁG az előző kormánnyal!

Fülkeforradalom… Ott is maradt a fülkében!  Azt meg már lebontották.

S az egyéb tárgyalási pontokról már nem is szólok… Az eredmény világos: a tűzoltók kívül vannak a jogrenden, talán még a jogerős ítéleteket sem kell betartani velük szemben, továbbra is a tűzoltók azok a kutyák, akikbe az udvaron bele lehet, sőt, bele is kell rúgni!


Azért nekem van egy javaslatom ehhez a … politikai államtitkárhoz, Felkai Lászlóhoz:

Menjen le az elefántcsonttoronyból például a Kolontáron szenvedőkhöz, és közölje velük: A tűzoltók felesleges páriák, ugyan, köpni sem kell utánuk! Bár lábtörlőnek még jók lehetnek.

Méghogy szemléletváltás?

Ördög László
nyugállományú tűzoltó


 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 23:40
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75