Kezdölap arrow Hírek arrow Minden, amit az adóváltoztatásokról tudni kell
Minden, amit az adóváltoztatásokról tudni kell
2010. October 21.
Várhatóan az idei infláció mértékével megegyezõ, 4,7 százalékos minimálbér-emelésre tesz javaslatot a kormány a 2011-es évre - mondta az InfoRádiónak a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelõs helyettes államtitkára. Balog Ádám hangsúlyozta: a gyerekek utáni adókedvezményt a családi pótlék szabályaihoz hasonlóan, a gyermekek maximum 20 éves koráig lehet majd igénybe venni. Minden, a béren kívüli jövedelem is 16 százalékkal fog adózni jövõre, mint például az osztalékadó, vagy az ingatlan-bérbeadás. Beszélt arról is, hogy nem terveznek jelentõsebb változtatásokat középtávon az ekho, illetve az eva szabályaiban.
A kormány azzal számol, hogy az új adótábla bevezetésével senki nem jár rosszul - mondta az InfoRádiónak a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelõs helyettes államtitkára, aki hozzátette: a kormány a minimálbér kérdésében a 2010-es infláció mértékével történõ emelést fog javasolni, ennek a mértéke 4,7 százalékra becsülhetõ. Ennek érdekében a kormány az OÉT-tel és a nagyobb foglalkoztatókkal is tárgyalásokat kezdeményez.

Az adójóváírásokról elmondta: a kormány megtartja, de csökkenti azokat, ám 2011-ben még nem, csak a késõbbiekben lesz jelentõs ez a csökkenés.

20 éves korig járó adókedvezmény

A gyermek utáni adókedvezménynek nem lesz felsõ határa, és megosztható lesz a szülõk között a választott mértékben. Az adókedvezmény korhatára 18, de ha a gyerek felsõoktatási intézményben tanul, akkor 20 év. A kormány természetesen szeretné minél tágabb körre kitolni a kedvezményt, ám jelenleg ekkora mozgástérre van lehetõsége - mondta el Balog Ádám.

A magyar nõk gyermekvállalási hajlandósága magasabb az átlagos európainál. Átlagban több mint két gyereket vállalnának, de fõként anyagi okok miatt nem tudnak, ezért számít sokat a harmadik gyerek kedvezményezése az új rendszerben - emelte ki a helyettes államtitkár.

Marad az eva és az ekhó

Az egykulcsos személyi jövedelemadó kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelõs helyettes államtitkára elmondta: minden jövedelemre, még a különadózókéra is (ingatlan-bérbeadás, ingatlanból származó árfolyamnyereség, cafeteria) egységesen 16 százalékos lesz a kulcs. A munkajövedelem vonatkozásában a szuperbruttót csak két év alatt tudják kivezetni a rendszerbõl, vagyis valójában ekkortól esik minden jövedelem a 16 százalékos kulcs alá - fûzte hozzá.

Különadózó jövedelemnek számít az ekho, az egyszerûsített közteher-viselési hozzájárulás, amely már bizonyos sportágakra is vonatkozik. Balog Ádám hangsúlyozta: a kormány január 1-tõl nem tervez középtávon változást az ekhóban, és a késõbbiekben is inkább az általános szabályok egyszerûsítését szeretné.

Az egyszerûsített vállalkozási adóban, az evában csak kisebb technikai módosítások lesznek Balog Ádám szerint, aki hangsúlyozta: tovább egyszerûsítik a nyilvántartási szabályokat, de az adókulcs nem változik.

Mi változik a cafeteria-rendszerben?

A kormány úgy döntött, hogy a törvényben ezentúl nem különbözteti meg a hideg- és a melegétel-utalványt, így egységesen 18 ezer forintig kaphatnak a munkavállalók ételutalványt. A cél az, hogy tiszta helyzetet teremtsünk a piacon - emelte ki a helyettes államtitkár, aki a további változtatásokról is beszámolt.

Kikerül a kedvezményes körbõl a magán-nyugdíjpénztárak számára átutalható munkáltatói pluszhozzájárulás. Az önkéntes pénztárak rendszere megmarad, mert ezek az öngondoskodás eszközei.

Új elemként megjelenik a Széchenyi-pihenõkártya, amelynek pontos tartalmát kormányrendelet fogja meghatározni. A kormány által, gazdaság- és társadalompolitikai célok mentén kialakított szolgáltatások (üdülés, étterem) lesznek igénybe vehetõk - fûzte hozzá.

Balog Ádám elmondta: a tartós befektetési számlákat a kormány meg akarja hagyni, de a személyi jövedelemadóval szabályozható körbe kell, hogy tartozzanak, ahogy az önkéntes magánnyugdíj- és biztosítópénztárnak is, mert ezek az öngondoskodást szolgálják.

Tényleg söralátét

Az adójogszabályokkal együtt a bevallás is egyszerûsödik. 2011-ben már söralátét nagyságú lesz az adóbevallás - erõsítette meg a helyettes államtitkár, hozzátéve: a legbonyolultabb adózó esetében is másfél-két oldalas lesz az adónyilatkozat, amit az adózónak kell kitöltenie.

A politikus úgy véli: az adócsökkentés következményeként elsõsorban a középosztálynál szabadulnak fel jelentõs jövedelmek az adózás alól, ez pedig jelentõsen növelheti a fogyasztást és a megtakarítást. A tényleges adózásba sokkal szélesebb kör vonódik be, vagyis szélesedik az adózói bázis.

Hol lakik a versenyképesség?


A társasági és a személyi jövedelemadó, valamint a társadalombiztosítás azok a területek, ahol a versenyképesség lakik. Ezeket kell csökkenteni ahhoz, hogy az ország versenyképessége nõjön - fogalmazott Balog Ádám, aki kiemelte: a kormány úgy vélte, elsõként a társasági és a személyi jövedelemadót kell mérsékelni.

Ha marad még a kormánynak mozgástere, akkor mindenképpen csökkenti a társadalombiztosítást is - hangsúlyozta.

Gyorsabb APEH

Az APEH és a vámhatóság összevonása kapcsán kifejtette: a két intézmény jól funkcionált, de az együttmûködésük nem volt megfelelõ, ezért látták szükségesnek az egy szervezeten belüli összevonásukat.

Naprakészebb, gyorsabb, a törvényi és a gazdasági változásokat jobban követõ szervezet lesz az új adóhivatal - tette hozzá Balog Ádám.
Hanganyag: Kaputa Júlia
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 05:18
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75