Kezdölap arrow Hírek arrow Bakondi György veheti át a timföldgyár igazgatását
Bakondi György veheti át a timföldgyár igazgatását
2010. October 12.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót nevezték ki katasztrófavédelmi biztosnak.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ezt azután jelentette be hétfő este, hogy a parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, amely szerint rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben gazdálkodó szervezetek működése; az állam nevében pedig az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el.


A szóvivő kiemelte, a törvénymódosítással "a közérdek érvényesítése céljából" lehetőség nyílik arra, hogy a vörösiszap-katasztrófát okozó Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t állami felügyelet alá vonják.

Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként irányítja majd a négy legfontosabb feladat végrehajtását a Mal Zrt.-vel kapcsolatban. Így az ajkai üzem termelésének megindítására vonatkozó előkészületeket a munkahelyek megőrzése érdekében, a kártalanítás megkezdését, a további károk megelőzését és a felelősség tisztázását - fejtette ki.

Szijjártó Péter elmondta, a parlament arról is döntött, hogy a törvényjavaslat sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől, így ha Schmitt Pál még hétfőn alá tudja írni a törvényt, akkor kedd reggel ki lehet hirdetni a Magyar Közlönyben. A törvény hatályba lépése után hatályos Bakondi György kinevezése.

A Parlamentben tartott sajtótájékoztatón Bakondi György azt mondta, azok a feladatok, amelyeket az elfogadott jogszabály tartalmaz, széles jogosultságokat adnak a kormánybiztosnak. Hozzátette, megfelelő apparátus támogatásával kezdi meg munkáját.

Sürgős döntéseket kell hozni az üzem újraindításáról - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy tartanak ennek intenzív előkészületei. Szólt arról is, hogy kedd délre elkészül a Kolontár területén épített gát, ezért kedden "visszatérünk a lakosság lehetőség szerinti visszatelepítésére".

Bakondi György közölte, át kívánják tekinteni a Mal Zrt. vagyoni helyzetét. A kormánybiztos - mint ismertette - jóváhagyási és ellenjegyzési jogot gyakorol a gazdálkodó szervezet vagyoni jellegű kötelezettségvállalásai felett.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői, napirend előtti felszólalásában jelentette be az Országgyűlésben, hogy a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot, a Mal Zrt.-t állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni. A kormányfő emellett kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét.

A miniszterelnök szavai szerint a katasztrófa ügyének megnyugtató lezárásáig a biztos hatáskörébe rendelik a Mal Zrt. teljes körű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését. Mint mondta, ezt annak érdekében teszik, hogy az üzemben minél hamarabb újrainduljon a biztonságos termelés, megkezdődhessen a kárvallottak kártalanítása, elhárítsák a további környezeti veszélyeket, és minél előbb megállapítsák a felelősséget.

A biztos feladata lesz az is - folytatta -, hogy javaslatot készítsen a vállalat jövőbeni helyzetéről, annak figyelembevételével, hogy a kártalanításnak a károkozó pénzéből kell történnie, és nem az adófizetők pénzéből.


Forrás: - Bakondi György veheti át a timföldgyár igazgatását (Nol, 2010.10.11 20:16)
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 07:48
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75