Kezdölap arrow Hírek arrow Ha nincs megállapodás, akkor október 2-án demonstrálunk
Ha nincs megállapodás, akkor október 2-án demonstrálunk
2010. September 20.
A szeptember 20-i sajtótájékoztatón Kónya Péter, a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma (SZÉF) munkavállalói oldalának ügyvivõje, az FRDÉSZ elnöke – a közelmúltban napvilágot látott egyes rendészeti tárgyú törvények módosításával kapcsolatban – elmondta, hogy amennyiben ezen a héten nem közelednek a kormány és az érdekelt szakszervezetek közötti álláspontok, és, ha a pénteki SZÉF ülésen sem sikerül a vitatott kérdésekrõl megállapodni, akkor a Belügyminisztérium elõtti Roosevelt téren október 2-án figyelmeztetõ demonstrációt tartunk...

 

 

Ismeretes, hogy a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma (SZÉF) Munkavállalói Oldalát alkotó 13 országosan reprezentatív rendvédelmi szakszervezet szeptember 15-én Demonstrációs Bizottságot hozott létre, mivel nem tudják elfogadni azt a kormányzati szándékot, amely meg kívánja szüntetni a fegyveresek kormány szintû érdekegyeztetõ fórumát, a SZÉF-et. A szakszervezeti oldal továbbá számos pontján elfogadhatatlannak tartja – a tervek szerint szeptember 29-én Kormány elé kerülõ egyes rendvédelmi törvények módosításáról szóló törvénycsomagot.

A tervezett törvénymódosítás alapján titkosszolgálati módszerekkel, megbízhatósági vizsgálatnak vetik alá a rendõröket, börtönõröket, vámosokat, tûzoltókat, polgári védelmiseket, nemzetbiztonsági dolgozókat. A törvénytervezet alapján rendszeres környezettanulmányt végeznek majd azzal kapcsolatban, hogy a hivatásos állományúak, a köztisztviselõk, a közalkalmazottak kifogástalan életvitelt folytatnak-e. A kifogástalan életvitel fogalmát a törvénytervezet a következõképpen definiálja: ,,…megfelel a hivatásos állományba tartozókkal szembeni társadalmi elvárásoknak, azaz az érintett jogkövetõ magatartást tanúsít, családi és lakókörnyezeti kapcsolatai, valamint anyagi, jövedelmi viszonyai rendezettek, nem tart fenn tiltott kapcsolatot bûncselekményt elkövetõ vagy azzal gyanúsítható személyekkel, továbbá nem áll fenn más, a szolgálat törvényes, befolyástól mentes ellátását veszélyeztetõ körülmény.”

A Demonstrációs Bizottság szeptember 20-án ülésezett, amelyen arról döntött, hogy lehetõség szerint tovább tárgyal és az íróasztalnál szeretne megegyezni a kormánnyal. Amennyiben azonban a szeptember 24-i SZÉF ülésen sem közelednek az álláspontok a kormány és az érintett munkavállalói érdekképviseletek között, akkor október 2-án, 11 órakor, a Belügyminisztérium elõtt figyelmeztetõ demonstrációt tart a SZÉF munkavállalói oldala.

A demonstrációs bizottsági ülést követõ sajtótájékoztatón Kónya Péter FRDÉSZ elnök arra emlékeztetett, hogy  a múlt heti SZÉF ülésen történtek miatt a munkavállalói oldalon helyet foglaló szakszervezetek egységesen felálltak és kivonultak. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a záró rendelkezések közé becsempészték a kormányzati érdekegyeztetõ fórum, a SZÉF megszüntetését. Számunkra mindez elfogadhatatlan. Azt gondoljuk, hogy feltétlenül szükség van a SZÉF-re, hiszen csak itt tudunk egyeztetni a törvénymódosítási szándékokról. Persze egyetértettünk azzal a szándékkal is, amely a korrupció visszaszorítására vonatkozott - tette hozzá Kónya Péter

A törvénymódosítással kapcsolatban megfogalmazta az általa képviselt, a demonstrációs bizottságban is helyet foglaló szakszervezetek véleményét, miszerint a Hszt. – jelen állapotában – elfogadhatatlan. Mindaddig, amíg az állam tisztességes munkáért járó tisztességes bért nem biztosítja, addig elfogadhatatlanok a kormány ez irányú szándékai.

Ezt követõen az egyes szakszervezetek vezetõi külön is kitértek az általuk képviselt érdekképviseletek törekvéseire.

Dr. Bárdos Judit, BRDSZ fõtitkár az LB elnökének tegnapi nyilatkozatára hivatkozva elmondta: bármikor , bármilyen koholt vád alapján el lehet tiltani a rendõröket, a tûzoltókat, a börtönõröket a saját hivatásuk gyakorlásától. Ha más területen elegendõ a ,C’ típusú vizsgálat, ez esetben miért nem?

 

 

 

Lipták István, PVDÉSZ alelnök: amikor végre sikerült kiharcolni a kormányzati érdekegyeztetõ fórumot, a SZÉF-et ez nagy siker volt. Nem engedhetjük ennek megszüntetését, hiszen itt nem csak az egyenruhás, hanem a közalkalmazotti réteget is képviselhetjük. Amikor az alkotmányos jogainkban korlátoznak bennünket, akkor nem áll arányban a biztosított jog az elvárt kötelezettségekkel.

 

 

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta Kónya Péter, hogy nem attól félünk, hogy bárkit ellenõriznének, de ezt a tevékenységet a törvényeket, jogszabályokra betartva kell végezni, nem pedig a tervezett ,,megbízhatósági vizsgálat " szerint. Elhangzott, hogy az elõzetesek szerint a mostani szabályokhoz képest túlterjeszkedõ jogszabály bizonytalanságot és koncepciós pereket hozhat.   

Szita Róbert

Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 00:16
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75