Kezdölap arrow Hírek arrow Ha nincs megállapodás, akkor október 2-án demonstrálunk
Ha nincs megállapodás, akkor október 2-án demonstrálunk
2010. September 20.
A szeptember 20-i sajtótájékoztatón Kónya Péter, a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) munkavállalói oldalának ügyvivője, az FRDÉSZ elnöke – a közelmúltban napvilágot látott egyes rendészeti tárgyú törvények módosításával kapcsolatban – elmondta, hogy amennyiben ezen a héten nem közelednek a kormány és az érdekelt szakszervezetek közötti álláspontok, és, ha a pénteki SZÉF ülésen sem sikerül a vitatott kérdésekről megállapodni, akkor a Belügyminisztérium előtti Roosevelt téren október 2-án figyelmeztető demonstrációt tartunk...

 

 

Ismeretes, hogy a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) Munkavállalói Oldalát alkotó 13 országosan reprezentatív rendvédelmi szakszervezet szeptember 15-én Demonstrációs Bizottságot hozott létre, mivel nem tudják elfogadni azt a kormányzati szándékot, amely meg kívánja szüntetni a fegyveresek kormány szintű érdekegyeztető fórumát, a SZÉF-et. A szakszervezeti oldal továbbá számos pontján elfogadhatatlannak tartja – a tervek szerint szeptember 29-én Kormány elé kerülő egyes rendvédelmi törvények módosításáról szóló törvénycsomagot.

A tervezett törvénymódosítás alapján titkosszolgálati módszerekkel, megbízhatósági vizsgálatnak vetik alá a rendőröket, börtönőröket, vámosokat, tűzoltókat, polgári védelmiseket, nemzetbiztonsági dolgozókat. A törvénytervezet alapján rendszeres környezettanulmányt végeznek majd azzal kapcsolatban, hogy a hivatásos állományúak, a köztisztviselők, a közalkalmazottak kifogástalan életvitelt folytatnak-e. A kifogástalan életvitel fogalmát a törvénytervezet a következőképpen definiálja: ,,…megfelel a hivatásos állományba tartozókkal szembeni társadalmi elvárásoknak, azaz az érintett jogkövető magatartást tanúsít, családi és lakókörnyezeti kapcsolatai, valamint anyagi, jövedelmi viszonyai rendezettek, nem tart fenn tiltott kapcsolatot bűncselekményt elkövető vagy azzal gyanúsítható személyekkel, továbbá nem áll fenn más, a szolgálat törvényes, befolyástól mentes ellátását veszélyeztető körülmény.”

A Demonstrációs Bizottság szeptember 20-án ülésezett, amelyen arról döntött, hogy lehetőség szerint tovább tárgyal és az íróasztalnál szeretne megegyezni a kormánnyal. Amennyiben azonban a szeptember 24-i SZÉF ülésen sem közelednek az álláspontok a kormány és az érintett munkavállalói érdekképviseletek között, akkor október 2-án, 11 órakor, a Belügyminisztérium előtt figyelmeztető demonstrációt tart a SZÉF munkavállalói oldala.

A demonstrációs bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón Kónya Péter FRDÉSZ elnök arra emlékeztetett, hogy  a múlt heti SZÉF ülésen történtek miatt a munkavállalói oldalon helyet foglaló szakszervezetek egységesen felálltak és kivonultak. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a záró rendelkezések közé becsempészték a kormányzati érdekegyeztető fórum, a SZÉF megszüntetését. Számunkra mindez elfogadhatatlan. Azt gondoljuk, hogy feltétlenül szükség van a SZÉF-re, hiszen csak itt tudunk egyeztetni a törvénymódosítási szándékokról. Persze egyetértettünk azzal a szándékkal is, amely a korrupció visszaszorítására vonatkozott - tette hozzá Kónya Péter

A törvénymódosítással kapcsolatban megfogalmazta az általa képviselt, a demonstrációs bizottságban is helyet foglaló szakszervezetek véleményét, miszerint a Hszt. – jelen állapotában – elfogadhatatlan. Mindaddig, amíg az állam tisztességes munkáért járó tisztességes bért nem biztosítja, addig elfogadhatatlanok a kormány ez irányú szándékai.

Ezt követően az egyes szakszervezetek vezetői külön is kitértek az általuk képviselt érdekképviseletek törekvéseire.

Dr. Bárdos Judit, BRDSZ főtitkár az LB elnökének tegnapi nyilatkozatára hivatkozva elmondta: bármikor , bármilyen koholt vád alapján el lehet tiltani a rendőröket, a tűzoltókat, a börtönőröket a saját hivatásuk gyakorlásától. Ha más területen elegendő a ,C’ típusú vizsgálat, ez esetben miért nem?

 

 

 

Lipták István, PVDÉSZ alelnök: amikor végre sikerült kiharcolni a kormányzati érdekegyeztető fórumot, a SZÉF-et ez nagy siker volt. Nem engedhetjük ennek megszüntetését, hiszen itt nem csak az egyenruhás, hanem a közalkalmazotti réteget is képviselhetjük. Amikor az alkotmányos jogainkban korlátoznak bennünket, akkor nem áll arányban a biztosított jog az elvárt kötelezettségekkel.

 

 

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta Kónya Péter, hogy nem attól félünk, hogy bárkit ellenőriznének, de ezt a tevékenységet a törvényeket, jogszabályokra betartva kell végezni, nem pedig a tervezett ,,megbízhatósági vizsgálat " szerint. Elhangzott, hogy az előzetesek szerint a mostani szabályokhoz képest túlterjeszkedő jogszabály bizonytalanságot és koncepciós pereket hozhat.   

Szita Róbert

Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 08:19
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75