Kezdölap arrow FTSZ arrow Levelek arrow Megegyezés született a szakszervezetek között
Megegyezés született a szakszervezetek között
2010. July 29.

Túlmunka kiszámításának módszere
a folyamatos készenléti szolgálatot ellátók 24/48 órás szolgálati rendszerében

A készenléti jellegû beosztásokban foglalkoztatott tûzoltók által 2004. május 01. és 2007. december 31. között teljesített túlmunka ellenértékének számítási módjára az õket képviselõ szakszervezetek az alábbi egységes véleményt alakították ki:
I.    Szolgálatteljesítési naponként 24,5 óra, azaz 24 óra 30 perc szolgálatteljesítési idõ figyelembe vétele kötelezõ.

II.    Rendes szabadságonként 24 órával kell csökkenteni a munkaidõkerethez rendelt óraszámot. Természetesen ebben az esetben a rendes szabadság idõtartamával nem kell tölteni a csökkentett munkaidõkeretet. Igénybe vett és kiadott rendes szabadság utólagos figyelmen kívül hagyására sem anyagi-, sem eljárásjogi lehetõség nincsen.

III.    Vezénylés esetén minden vezényléssel érintett - hivatali munkarend szerinti - munkanap (hétfõtõl péntekig) után 9,6 órával kell csökkenteni a munkaidõkerethez rendelt óraszámot. Természetesen ebben az esetben a vezénylés idõtartamával nem kell tölteni a csökkentett munkaidõkeretet.

IV.    Egészségügyi szabadság esetén a keresõképtelenség idõtartam alatt minden naptári nap után 6,86 óra mértékkel kell csökkenteni a munkaidõhöz rendelt óraszámot. Természetesen ebben az esetben az egészségügyi szabadság idõtartamával nem kell tölteni a csökkentett munkaidõkeretet.

A felperes által teljesített túlszolgálat idõtartamára a Hszt. 112. §-ában meghatározott távolléti díj idõarányos összege jár. Az egy órára esõ távolléti díja 20/1997. (III. 19.) BM rendelet 8. § (2) bekezdése szerint a távolléti díj 1/174 része.

Tehát az adott félévhez rendelt, felperes által teljesítendõ óraszámot csökkenteni kell a II., III. és IV. pont szerinti távollétekkel, az ott leírt óraszámok figyelembe vétele mellett. Ezen "korrigált" óraszámhoz kell viszonyítani a I. pontban rögzítettek szerinti tényleges szolgálatteljesítést. Ennek különbözete jelenti tehát a túlszolgálat mértékét, amelynek összegszerûségét a felek által leegyeztetett adatok alapján, 174-es osztószám figyelembevétele mellett, kamatokkal növelten kell megállapítani.

Ugyanezt az eredményt kapjuk, az elõzõtõl csak technikailag eltérõ számítási móddal, amelyben meg kell vizsgálni, hogy az adott személy mennyi idõt töltött az adott félévben folyamatos készenléti szolgálat szerint naptári napokban. (tényleges munkaidõ keret) Ez alapján kell kiszámítani az arra az idõszakra vonatkozó, a heti 48 órának megfelelõ teljesítendõ óraszámot.

Ebben az esetben is a szolgálat teljesítést 24,5 órával, még a szabadságot 24 órával kell számolni. Az így meghatározott munkaidõkeretre számított teljesítendõ óraszám és a teljesített órák különbözete adja meg a túlszolgálatot órákban

A kamatfizetés kezdõ idõpontja az egyes féléveket érintõen a félévet követõ második hónap 6. napja, azaz február 6., illetve augusztus 6. napja. A kamat mértékének számítási módja tekintetében nem tartjuk elfogadhatónak a középarányos kamatszámítási módot, hanem a féléves referencia idõszakok alapul vételével meghatározott részkövetelések után kérjük a kamatfizetési kötelezettség megállapítását a mindenkori jegybanki alapkamat figyelembe vételével.

A felperesek természetesen igényt tartanak a peres eljárás megindításával és lefolytatásával kapcsolatosan ténylegesen felmerült költségeik és kiadásaik megtérítésére (perköltség), hiszen nem vitatottan az elõzõ kormányzattal való sikertelen peren kívüli egyeztetések vezettek el a perindításhoz, amely perek nélkül a tûzoltók követelését is az elévülés veszélye fenyegette volna.

Budapest, 2010. július 28.

                         Árok Kornél                                           Nagy Gábor
                             elnök                                                       elnök
                   Hivatásos Tûzoltók                             Fõvárosi Tûzoltóság
               Független Szakszervezete                         Szakszervezete

                       Terjéki László                                          Vincze Tibor
             Tûz és Katasztrófavédelmi                                    elnök
                       Tagozatvezetõ                              Rendészeti és Közigazgatási
               Belügyi és Rendvédelmi                        Dolgozók Szakszervezete
               Dolgozók Szakszervezete                     
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 13:20
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75