Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow A katasztrófavédelem vezérkarát is felállították
A katasztrófavédelem vezérkarát is felállították
2010. July 01.

Felmentették beosztásából az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) vezetõjét, Tatár Attilát. Pintér Sándor belügyminiszter tegnap Bakondi György személyében új fõigazgatót nevezett ki, aki azonban továbbra is miniszteri biztosként irányítja az árvízi újjáépítést. A döntést Pintér Sándor azzal indokolta, hogy szemléletváltás történik, és ehhez másféle parancsnoki munkára van szükség.


Bakondi – akkor még a határõrség országos parancsnokának helyetteseként – 1999-ben árvízi kormánybiztosként került kapcsolatba a katasztrófavédelemmel, majd a polgári védelem és a tûzoltóság országos parancsnokságainak összevonásával 2000-ben létrehozott OKF vezetõje lett. Bakondit 2002 decemberében Lamperth Mónika akkori belügyminiszter egyebek mellett azért menesztette, mert felelõsnek tartották a martinsalakos házak újjáépítése körüli anomáliákban. Utódja a fõigazgatói poszton 2003 februárjában addigi helyettese, Tatár lett.

Tegnap felállították az OKF több más vezetõjét is. A miniszter felmentette Muhoray Árpád veszélyhelyzet-kezelési fõigazgatót, valamint Kivágó Tamás gazdasági fõigazgató-helyettest is. Bakondinak a továbbiakban csak egy helyettese lesz: Hoffmann Imre, aki eddig a hatósági ügyekért felelõs fõigazgató-helyettes volt. A gazdasági vezetõi posztra pedig ugyancsak egy volt határõr, Tollár Tibor kerül.

Tatárt a miniszter rendelkezési állományba helyezte – számára várhatóan a Belügyminisztériumban adnak majd feladatot –, míg Muhoray a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ élére kerül.

Bakondi – aki 2003 óta ügyvédként tevékenykedett, és egyebek mellett az UD Zrt. jogi képviseletét látta el – a bemutatkozásakor utalt is arra, hogy nyolc évvel ezelõtt ugyanabban a teremben mondta el a búcsúbeszédét, ahol tegnap bejelentették a visszatérését. A helyzet annyiban is hasonlatos – tette hozzá –, hogy árvízi biztos is volt már.

Az új fõigazgató hangsúlyozta, hogy a vezetõcserék után további intézkedésekre is szükség lesz, például áttekintik a megyei igazgatóságok helyzetét, valamint értékelik a vezetõk teljesítményét. Meg kívánja vizsgálni azt is, hogy milyen okok vezettek a tûzoltók ki nem fizetett túlórái miatt indított tömeges perekhez, s mibõl lehet kifizetni a csaknem hétmilliárdnyi, de a kamataival már akár tízmilliárdnyira rúgó követelést.

Bakondi közölte: alapjaiban áttekintik a katasztrófavédelem, illetve a tûzoltóságok rendszerét, és szeptemberig a szükséges változtatásokat is tartalmazó törvénytervezet készítenek elõ. Az új fõigazgató szerint nehezen érthetõ, miért csökkentették háromszáz fõvel az OKF létszámát, ugyanakkor utalt rá, hogy az idei költségvetésben súlyos feszültségek vannak.


Forrás: http://nol.hu/belfold/a_katasztrofavedelem_vezerkarat_is_felallitottak

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 16:03
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75