Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Egészségügyi szabadság idejére járó illetmény
Egészségügyi szabadság idejére járó illetmény
2010. June 25.

Hszt. 93. § (1) Egészségügyi szabadság jár a hivatásos állomány tagjának, ha betegség, műtét vagy baleset miatti sérülés következtében a szolgálat ellátására képtelen, vagy a szolgálat további ellátása az egészségi állapotának rosszabbodását eredményezné, illetőleg, ha a szolgálatképességének helyreállítása pihenést vagy gyógyüdülést igényel.

2010. január 1-től a Hszt. 93. §-a a következő (5)-(8) bekezdéssel egészül ki :

„(5) A hivatásos állomány tagjának szolgálati kötelmekkel összefüggő balesete, sérülése vagy szolgálati eredetű betegsége miatt engedélyezett egészségügyi szabadság időtartamára – a (6) bekezdésben foglalt kivétellel – távolléti díj jár.

(6) A polgári védelemnél, állami és hivatásos önkormányzati tűzoltóságnál váltásos szolgálati rendben szolgálatot teljesítők számára az egészségügyi szabadság idejére az alapilletmény, az illetménykiegészítés, a rendszeres illetménypótlékok, valamint az éjszakai és délutáni pótlék együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlagát kell térítésként folyósítani. A térítés összegének megállapításánál az utolsó négy naptári negyedévben (irányadó időszak) kifizetett éjszakai és délutáni pótlék együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlagát kell figyelembe venni. Ha a hivatásos állomány tagjának a szolgálati viszonya négy naptári negyedévnél rövidebb, a térítés megállapításakor a nála számításba vehető naptári negyedév(ek), negyedév hiányában az utolsó naptári hónap(ok)ra kifizetett éjszakai és délutáni pótlék együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlagát kell figyelembe venni.

(7) Amennyiben az egészségügyi szabadságot nem szolgálati kötelmekkel összefügg ő baleset, sérülés vagy nem szolgálati eredetű betegség indokolja, annak időtartamára évente 30 naptári napig távolléti díjat, illetve a (6) bekezdésben meghatározott térítést, a 31 . naptári naptól a távolléti díj, illetve térítés 90 %-át kell folyósítani . A 31 . naptári naptól a baleset, sérülés szolgálati kötelmekkel összefüggő jellegének, illetve a betegség szolgálati eredetének megállapításáig a távolléti díj, illetve térítés 90 %-át kell folyósítani, a baleset, sérülés szolgálati kötelmekkel összefügg ő jellegének, illetve a betegség szolgálati eredetének megállapítása esetén a különbözetet a jogosult részére egyösszegben folyósítani kell .

A változás gyakorlatilag azt jelenti, hogy 2010. január 1-től szolgálati baleset esetén az elmaradt pótlékokat nem szükséges külön kárigény felterjesztés keretében visszaigényelni. Emiatt az ÖM által kötött csoportos élet- és balesetbiztosítás sérültnek kifizetett összege plusz bevételként jelenik meg. Korábban, aki csak az elmaradt pótlékok miatt adott be kárigényt, az igényelt összegből le kellett vonni – a vonatkozó jogszabály miatt-a biztosítótól kapott összeget.

Otthoni baleset esetén a 93.§ (7) bekezdése érvényes, továbbá vonatkozik rá a csoportos élet- és balesetbiztosítás.

Betegség esetén (pl. megfázás, tüdőgyulladás, sérv) a 93.§ (7) bekezdése érvényes.

A „szolgálati eredetű betegség” fogalom nem azonos a szolgálat idő alatt kialakult betegséggel (pl. megfázás, tüdőgyulladás). A külön jogszabályban meghatározott foglalkozási megbetegedés meghatározása vonatkozik rá.

Ezt a Hszt. módosítás igényt az FTSZ (BRDSZ támogatással) terjesztette elő és sikerült kiharcolnia.

 

Lőrincz Emese
vezetőségi tag


 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 13:44
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75