Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Levél Gyenge Koppánynak!
Levél Gyenge Koppánynak!
2010. April 28.

A Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete honlapján általad írtakra szándékozok reflexióval élni.


Elõzmények: http://www.jogiforum.hu/forum/16/23219#reply , HTFSZ reagálás: itt


„A perindítások és a perekben hozott ítéletek jogszabály alkotásra kényszerítették a Kormányt és lehetõvé tették a nem perlõ tûzoltók részére történõ kifizetéseket is. Más szakszervezet ilyen pert nem indított, sõt a tagság részére téves (jogilag megalapozatlan) tájékoztatást adott. Ezért a felelõsség pedig nem a HTFSZ-t terheli.”

A Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete 2005. novemberében indította peres eljárását, amelynek mindenegyes fillérjét – több millió forint - a szakszervezeti tagok által befizetett tagdíjakból finanszíroztuk.  2005.szeptemberben az Ombudsmanhoz fordultunk,  sérelmezve, hogy a tûzoltó állomány háromváltásos munkarendben átlagosan heti 54 óra szolgálatot lát el, szemben más – ugyancsak a Hszt. hatálya alá tartozó – szervek állományával.( Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa általános helyettesének Jelentése az OBH 5389/2005. sz. ügyben).

Az sajnálatos, hogy a Fõvárosban elsõfokú ítélet meghozatalához négy év szükségeltetik.

A HTFSZ tagjai közül egyénileg, 2006. nyarán kettõ fõ adta be elsõkként keresetét, majd ezt követõen került sor a HTFSZ szervezésével a tömeges keresetek benyújtására.

2008. nyarán, egy tragikus helyszínen, a HTFSZ elnöke és ügyvivõje, jelenlétemben, közölte az OKF fõosztályvezetõjével, hogy nem értenek egyet azzal a kormányzati szándékkal, hogy azoknak is rendezve legyen az elmaradt illetmény kifizetése akik nem indítottak eljárást!

Megdöbbenéssel ért engem és a fõosztályvezetõt is ez a nyilatkozat! Soha egyetlen szóval sem közölték elõtte ezen álláspontjukat!

A jogalap megítélése szempontjából teljesen mindegy, hogy ugyanazon munkáltatónál alkalmazásban állók közül egy fõ vagy 1400 fõ kéri a jogorvoslatot!

A HTFSZ-t terheli–e felelõsség?

Miért is harcolt a HTFSZ a peres egyeztetéseken?

Talán csak nem azért, hogy más megítélés alá essenek a perben részt vevõk és peren kívüliek?

Lánglovagok portál fórumában a HTFSZ elnöke 2009. március 31.-én a következõket írta hozzászólásában:

„Hazugság hogy a HTFSZ szerint ne fizessenek azoknak, akik nem pereltek. Csak a jogalapot nem látjuk!!!!! Jogalap nélküli kifizetések pedig nem várhatók!!!!”

Ezzel szemben a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma

2009. szeptember 25-ei ülésén a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete nem értett egyet azzal, hogy a Hszt-ben a jogalap megfogalmazásra kerüljön!

 

„JEGYZÕKÖNYV

a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma

2009. szeptember 25-ei ülésérõl

Helyszín: Miniszterelnöki Hivatal (Budapest, V. ker. Kossuth tér 4.) földszinti

Konferenciaterem

Idõpont: 2009. szeptember 25., 15.00 órai kezdettel”

„- És még egy problémáról nem beszélt Kónya Péter, mert azt gondolta, hogy sikerült a

problémát megoldanunk, de nem sikerült. A BRDSZ-nek volt egy elõterjesztésre a

Tûzoltóság vonatkozásában. A Tûzoltóság tekintetében, és ez fõleg a hivatásos

önkormányzati tûzoltóságot érinti, 2004-tõl 2008-ig terjedõ idõszakra – miután nem tartották be az európai uniós irányelveket a munkaidõ-rendszerrel kapcsolatban, ezért – túlórák keletkeztek. És a túlórák ki nem fizetése miatt rendkívül sok ember perel. A kollégák egy része perel, egy része pedig abban bízik, hogy peren kívül is megoldható ez az ügy. Igen, peren kívül is meg lehetne oldani, ha a kifizetés jogalapját megteremtenék a szolgálati törvényben. A BRDSZ élt egy kezdeményezéssel, amelyet megpróbáltunk volna megbeszélni.

Amit megoldást Csire Úr a rendelkezésünkre bocsátott, az elfogadható lenne, ha így kerülne be a szolgálati törvénybe. Ezért szeretném a miniszter úr válaszát megkapni, arra nézve, hogy elfogadják-e.

„-  Kónya Péter: el kell mondanom, hogy a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete ezzel a javaslattal nem ért egyet. Az oldal többi szakszervezete ebben a kérdésben nem foglalt állást.”

„- Jauernik István államtitkár (Önkormányzati Minisztérium): A szakközépiskolai ügy

bekerülése motiválta azt a javaslatot, hogy a tûzoltók perét is próbáljuk rendezni. Ameddig el lehet menni a javaslatban, azt gondolom, addig elmegy. Addig lehet elmenni, hogy az érvényes Legfelsõbb Bírósági döntések után a 48 óra feletti túlmunkát rendezni kell. Ezt nem vitatja Kormány. Tehát ezt tudjuk beleírni. Azt, hogy mennyi jár és hogyan, abban nem tudtunk megegyezni. Bírósági tárgyalások vannak, több bíróságnál különbözõ ítéletek kezdenek kirajzolódni, de jogerõs ítélet még nincs. Tehát a mi javaslatunk az, hogy a Hszt-be kerüljön be, hogy a Kormány ezt akarja rendezni, de amit tudunk, azt ebbe írjuk bele, amit nem, arra pedig a Kormány kapjon felhatalmazást, hogy ezt a problémát meg kell oldani. A tegnapi Államtitkári Értekezleten ezt a tárca nevében felvetettem, átküldtük az IRM-nek, átküldtük a MEH-nek, én bízom benne, hogy mire beterjesztésre kerül a Parlamenthez ez a törvényjavaslat, addigra az érdekvédelmei szervezetekkel együtt tudunk egy olyan szövegjavaslatot tenni, ami megfelel a szakszervezetnek. A jövõ héten ebben lesz egy egyeztetés, ha egy szövegszerû javaslatban meg tudunk állapodni, az szerintem mindkét oldalnak elõnyére válik.”

Kónya Péter: Jauernik államtitkár úrhoz kérdésem, hogy az a szövegszerû változat, amit a BRDSZ beadott nem került befogadásra, hanem ezt pontosítani kell további egyeztetésen?

Jauernik István: Igen.

Dr. Bárdos Judit: Kaptunk egy szövegszerû változatot. Akkor most az sem kerül

befogadásra?

Jauernik István: Amit a BRDSZ adott be, az nem kerül befogadásra, azt továbbfejlesztettük. Ebbõl lett egy tárcajavaslat, ezt küldtük át az IRM-be, a MEH-be és a PM-be. Most megy a tárcák közötti egyeztetése annak a javaslatnak, tehát a tárca ahhoz ragaszkodik, amit ma háromnegyed háromkor átadtunk. Kónya Péter kérdésére: igen, további egyeztetés lesz a kérdésben.”

Forrás: SZÉF 2009.09.25. Jegyzõkönyv


A jogalap Hszt-be történõ beemelését a jogalkotó az alábbiak szerint indokolta:

„ 2004. május 1-jétõl, Magyarország Európai Uniós csatlakozásának idõpontjától kezdve a

hazai jogban is hatályos a munkaidõszervezés egyes szempontjairól szóló tanácsi 93/104/EK irányelv (1993. november 23.), amely 6. cikkének 2. pontja elõírja, hogy „A tagállamok meghozzák a szükséges intézkedéseket annak biztosítására, hogy a munkavállalók biztonságának és egészségének védelmével összhangban: …2. a hétnapos idõtartamokban az átlagos munkaidõ, a túlórát is beleértve, ne haladja meg a 48 órát.”.

Ezt az irányelvet hatályon kívül helyezte a 2004. augusztus 2-án hatályba lépett, a munkaidõ-

szervezés egyes szempontjairól szóló európai parlamenti és tanácsi 2003/88. EK irányelv (2003.

november 4.), amelynek 6. cikke megismételte a 93/104/EK irányelv 6. cikkében foglalt rendelkezést.

A jogharmonizációs programról és a végrehajtásával összefüggõ feladatokról szóló

2065/2004. (III. 18.) Korm. határozatban szereplõ felsorolás azonban nem tartalmazta a 2003/88.

EK irányelvet, így annak a Hszt.-be történõ teljes körû átültetésére nem került sor. A hatályos jogi helyzetnek – a jelenleg is folyó tûzoltó-perek mellett – akár az is lehet a következménye, hogy Magyarországot az Európai Bíróság egy ellene indított eljárásban kártérítésre kötelezi. Ennek megelõzése érdekében szükséges a Hszt. kiegészítése egy olyan rendelkezéssel, amely szerint a túlszolgálat felett teljesített szolgálatért az Irányelv szerinti átlagszámítás alapján meghatározott távolléti díj jár.”

Csak megjegyzésként!

A módosítás újra megnyitotta az igénylés lehetõségét a szolgálati viszonyban álló, de már nem részben vagy egészben készenléti jellegû beosztásban foglalkoztatott, valamint a szolgálati nyugdíjban részesülõ tûzoltók számára, akik 2010. március 2-ig nyújthatták be a Hszt. 276/A. §-a szerinti távolléti díj iránti kérelmüket. A jelenleg is részben vagy egészben készenléti jellegû beosztásban foglalkoztatott tûzoltók jogosultságát a munkáltatónak hivatalból kell vizsgálnia. Ha a most benyújtott igénylések alapján nem kerül sor kifizetésre, akkor várhatóan a jelenleg is folyó pereken kívül újabbak is fognak indulni, és azok is perelni fognak, akiknek az igénye a módosítás hatálybalépése elõtt már elévült.

 

Budapest, 2010. április 28.

Nagy Gábor FTSZ elnök

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 21:37
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75