Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Csalódtak a kormányban: meg sem érezték a béremelést (+videó)
Csalódtak a kormányban: meg sem érezték a béremelést (+videó)
2010. March 21.
„Nem erre számított senki, hiszen a kommunikáció azt hangsúlyozta, hogy egy év illetményét figyelembe véve, egy plusz havit fognak hazavinni. Borzalmas elkeseredés van az állományban” – közölte Nagy Gábor, a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének elnöke.

Csalódtak a kormányban a közszféra dolgozói, ugyanis hiába ígérte a Bajnai-kabinet az adóváltozások után a dolgozók béremelését, a munkavállalók ebből semmit sem érzékelnek. A tűzoltóknál és a mentősöknél is nagy az elkeseredés. A szuperbruttósítás és az adókulcsok változása után ugyanis számítottak a beígért fizetésemelésre.

A miniszterelnök tavaly nyáron magabiztosan jelentette be az adóváltozások után várható nettó bérnövekedést. Akkor azt ígérte, a felső tízezernél nő az adóterhelés, mindenki másnál viszont több marad a borítékban. A közszférában dolgozók azonban csalódtak a kormányzati ígéretekben. A szuperbruttósítás és a személyi jövedelemadó-kulcsok csökkentése után például a tűzoltók is arra számítottak, hogy emelkedik fizetésük. 

Image
„Nem erre számított senki, hiszen a kommunikáció azt hangsúlyozta, hogy egy év illetményét figyelembe véve, egy plusz havit fognak hazavinni. Borzalmas elkeseredés van az állományban” – közölte Nagy Gábor, a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének elnöke. 

 

Nagy az elkeseredés a mentősöknél is. A hétezer munkavállaló bruttó átlagkeresete 170 ezer forint, de az adóváltoztatások után a többség havi százezer forintot sem visz haza. „A dolgozóink természetesen elégedetlenek, az elvándorlásról nincsenek adataink, tudniillik nincsen hová vándorolni. Marad az, hogy elégedetlenek. Ilyen szájízzel nehéz felelősségteljes munkát vállalni. Mi bértárgyalásban vagyunk az Országos Mentőszolgálat vezetésével, de pillanatnyilag szóban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nehéz helyzetben van a költségvetés, az idei OMSZ kerete kevesebb, mint a tavalyi, ráadásul olyan pénzkifizetések terhelik, amik eddig szóba sem kerültek, és azokat senki nem ellentételezte. Még azt sem lehet, hogy helyi bértárgyalás során megpróbáljuk kompenzálni ezeket a veszteségeket” – nyilatkozta Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke.

Fokozta a bizonytalanságot és az elégedetlenséget a cafeteria-rendszer összeomlása is. A melegétkeztetési utalványok, és az üdülési csekk 25 százalékos megadóztatása mellett a hidegétkeztetési utalványokat 98 százalékos adóteher sújtja, így az állami intézmények nagy része megszüntette a béren kívüli juttatásokat, vagy azok adóvonzatát ráterhelte a munkavállalókra.

(hírTV)

forrás: Csalódtak a kormányban: meg sem érezték a béremelést (+videó)


A videó megtekinthető a HírTv weblapján: Csalódtak a kormányban: meg sem érezték a béremelést

Letölthető a szakszervezet oldaláról: híradó részlet (wmv)


 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 19:31
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75