Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Válságban a fõvárosi tûzoltók?
Válságban a fõvárosi tûzoltók?
2010. March 10.

Az évente csökkenõ mûködési költség és a gazdasági válság hatása miatt mára a fõvárosi tûzoltók egzisztenciája is veszélybe került, és ez hatással lehet a szolgálatokra is - mondta Bende Péter, a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság (FTP) vezetõje keddi sajtótájékoztatóján.


A parancsnok hangsúlyozta: az egyre romló feltételek mellett is ki kell vonulniuk 120 másodpercen belül.

Bende Péter szerint nincs meg az a családi és gazdasági háttér, amelyre egy tûzoltónak szüksége van, és egyre gyakoribb, hogy a problémák a szolgálatban is jelentkeznek.
A szervezet múlt évi tevékenységét ismertetõ tájékoztatóján a vezérõrnagy elmondta: nehéz feltételek mellett tavaly több mint 11 ezer esetben kellett kivonulniuk, és 538 sérült embert mentettek meg, a legtöbbjüket (452) mûszaki mentés során.

 

A részleteket ismertetve közölte: 3.197 alkalommal tûzesethez vonultak, 4.482-szer mûszaki mentésben mûködtek közre, míg 2.651 alkalommal téves riasztást kaptak. A tûzesetek száma a 2008-as adatokhoz képest 10 százalékkal emelkedett, míg a többi esetben az adatok az elõzõ évekhez viszonyítva hasonlóak maradtak.

A fõvárosi tûzoltók 2009-ben 4404 szakhatósági ellenõrzést végeztek, ami 26 százalékkal több, mint 2008-ban volt. Összesen 2364 alkalommal szabtak ki szankciókat, ami ugyancsak 26 százalékos emelkedést mutat. Szabálysértési feljelentést 421 esetben kezdeményeztek, helyszíni bírságot 341 alkalommal szabtak ki, összességében négymillió forint értékben.

Az FTP a tavalyi 7 milliárd 50 millió forintos állami támogatás mellett mintegy 500 millió forintos önkormányzati támogatásból és 126 millió forint saját bevételbõl mûködött, és év vége felé, mint minden évben, likviditási gondjaik jelentkeztek.

Danielisz Béla, a Fõvárosi Közgyûlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: a városvezetés szerdai és csütörtöki ülésén dönt az FTP ez évi támogatásáról, amely nélkül a tûzoltóparancsnok szerint mûködésképtelenné válna a szervezet. Megemlítette, hogy 1995 óta támogatja az önkormányzat a fõvárosi tûzoltóságot, amelynek akkor még 150 millió, ma már közel egymilliárd forint a forráshiánya. Véleménye szerint az átlagosnál nagyobb problémákkal idén sem kell nem kell számolnia a tûzoltóságnak, mert a mûködésben idén is helyt állnak, de megjegyezte, a személyi juttatások rendezése állami kompetenciába tartozik.

A sajtótájékoztatón szóba került az FTP állományát érintõ szexuális zaklatás ügye is, amelyrõl Bende Péter annyit mondott: zajlik a méltatlansági eljárás, és a rendõrségi nyomozás, és ha jogerõs döntés született, a nyilvánosság elé állnak. A vezérõrnagy arra kért mindenki, hogy ne általánosítsanak, "hogy ne egy önmarcangoló testület álljon készültségben a nap 24 órájában".

Forrás: MTI
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 11:34
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75