Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow "Nem érdemes" - nem mennek utcára a tűzoltók
"Nem érdemes" - nem mennek utcára a tűzoltók
2009. November 19.
Elálltak a további demonstrációtól a tűzoltók - jelentették be az érdekképviseletek vezetői csütörtök délelőtt Budapesten.

Mégsem vonulnak újra az utcára a jövő évi költségvetési megszorítások miatt a tűzoltók. Korábban azért választottak a tiltakozásnak ezt a módját, mert a jövő évi költségvetés tervezete szerint 1,8 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapnának jövőre, ezzel pedig több tűzoltóság működésképtelenné válhat. 

Mészáros József, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségének alelnöke emlékeztetett rá, hogy tárgyalások kezdődtek az Önkormányzati Minisztériummal, egy hónappal ezelőtt pedig nyomásgyakorlásként az utcára vonultak

Azt tapasztalták azonban, hogy a magánemberi feszültség csaknem legyőzi a "testületi fegyelmet", ezért további tömegdemonstrációt nem terveztek. Mivel azonban a tárgyalások nem haladtak, bejelentettek egy demonstrációsorozatot, igaz, azt már csak a parancsnokok részvételével. Közben a szocialista frakció vezetéséhez is fordultak, hogy segítsenek közvetíteni az érdekképviseletek és a minisztérium között, mert senkinek sem érdeke a demonstráció.

Mészáros József elmondta: az kiderült, hogy a minisztérium több támogatást nem tud adni. Az államtitkár azonban garanciát vállalt arra, hogy jövőre nem lesz működésképtelen egyetlen tűzoltóság sem, ahol ugyanis indokolt, pénzt adnak a fenntartó önkormányzatnak. Emellett a béren kívüli juttatások meghatározásakor együttműködnek a tűzoltó szervezetekkel. Az alelnök megfogalmazása szerint tudják, hogy pár hónapról van szó, amíg ez a minisztérium aktívan működik, de ez is sokat jelent.

Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok rendkívül nehéz döntésnek nevezte, hogy elálltak a demonstrációtól. A jövő évi keretszámokat ugyanis nem támogatják, csak tudomásul veszik. A parancsnok szerint, hogyha a továbbiakban nem tudnak eredményeket elérni "nem érdemes csatába vinni a seregeket". 

Arról is beszélt, hogy a fővárosi tűzoltóság jelenleg gyakorlatilag "áruhitelből" működik. A szolgáltatók ugyanis hiteleznek mindaddig, míg a Fővárosi Önkormányzat újabb támogatási összege meg nem érkezik.

Mészáros József a tájékoztatón kitért arra is, hogy a büdzsé tervezetében vannak tartalékok. Itt említette az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) - mint a tűzoltóságok szakmai felügyelete - beruházásra szánt 8 milliárd forintját. Az alelnök kérte, hogy inkább halasszák a beruházásokat és a tűzoltóságoknak jusson a pénzből. Szerinte egyébként az OKF a tűzoltók helyzetét tovább rontó akcióba kezdett idén, ide sorolta például a parancsnokok ellen indított fegyelmi eljárásokat.

- "Nem érdemes" - nem mennek utcára a tűzoltók (Hírszerző, 2009.11.19 12:39) 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 17:46
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75