Kezdölap arrow Hírek arrow "Nem érdemes" - nem mennek utcára a tûzoltók
"Nem érdemes" - nem mennek utcára a tûzoltók
2009. November 19.
Elálltak a további demonstrációtól a tûzoltók - jelentették be az érdekképviseletek vezetõi csütörtök délelõtt Budapesten.

Mégsem vonulnak újra az utcára a jövõ évi költségvetési megszorítások miatt a tûzoltók. Korábban azért választottak a tiltakozásnak ezt a módját, mert a jövõ évi költségvetés tervezete szerint 1,8 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapnának jövõre, ezzel pedig több tûzoltóság mûködésképtelenné válhat. 

Mészáros József, a Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságok Országos Szövetségének alelnöke emlékeztetett rá, hogy tárgyalások kezdõdtek az Önkormányzati Minisztériummal, egy hónappal ezelõtt pedig nyomásgyakorlásként az utcára vonultak

Azt tapasztalták azonban, hogy a magánemberi feszültség csaknem legyõzi a "testületi fegyelmet", ezért további tömegdemonstrációt nem terveztek. Mivel azonban a tárgyalások nem haladtak, bejelentettek egy demonstrációsorozatot, igaz, azt már csak a parancsnokok részvételével. Közben a szocialista frakció vezetéséhez is fordultak, hogy segítsenek közvetíteni az érdekképviseletek és a minisztérium között, mert senkinek sem érdeke a demonstráció.

Mészáros József elmondta: az kiderült, hogy a minisztérium több támogatást nem tud adni. Az államtitkár azonban garanciát vállalt arra, hogy jövõre nem lesz mûködésképtelen egyetlen tûzoltóság sem, ahol ugyanis indokolt, pénzt adnak a fenntartó önkormányzatnak. Emellett a béren kívüli juttatások meghatározásakor együttmûködnek a tûzoltó szervezetekkel. Az alelnök megfogalmazása szerint tudják, hogy pár hónapról van szó, amíg ez a minisztérium aktívan mûködik, de ez is sokat jelent.

Bende Péter fõvárosi tûzoltóparancsnok rendkívül nehéz döntésnek nevezte, hogy elálltak a demonstrációtól. A jövõ évi keretszámokat ugyanis nem támogatják, csak tudomásul veszik. A parancsnok szerint, hogyha a továbbiakban nem tudnak eredményeket elérni "nem érdemes csatába vinni a seregeket". 

Arról is beszélt, hogy a fõvárosi tûzoltóság jelenleg gyakorlatilag "áruhitelbõl" mûködik. A szolgáltatók ugyanis hiteleznek mindaddig, míg a Fõvárosi Önkormányzat újabb támogatási összege meg nem érkezik.

Mészáros József a tájékoztatón kitért arra is, hogy a büdzsé tervezetében vannak tartalékok. Itt említette az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) - mint a tûzoltóságok szakmai felügyelete - beruházásra szánt 8 milliárd forintját. Az alelnök kérte, hogy inkább halasszák a beruházásokat és a tûzoltóságoknak jusson a pénzbõl. Szerinte egyébként az OKF a tûzoltók helyzetét tovább rontó akcióba kezdett idén, ide sorolta például a parancsnokok ellen indított fegyelmi eljárásokat.

- "Nem érdemes" - nem mennek utcára a tûzoltók (Hírszerzõ, 2009.11.19 12:39) 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 09:32
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75