Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow A kormány megadná az idei normatívát a tűzoltóknak
A kormány megadná az idei normatívát a tűzoltóknak
2009. November 17.
Mintegy 35 milliárd a tűzoltóságok támogatására
A kormány a 2009. évi költségvetési törvényben meghatározott normatívák szerint osztaná el a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok támogatását - olvasható a kabinet által a jövő évi költségvetéshez kedden benyújtott és az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága által elfogadott módosító javaslatban.
A dokumentum indoklása szerint a módosítás a tűzoltó érdekképviseletekkel folytatott pénzügyi egyeztetések sarkalatos pontja volt. A változtatással a 2010-es büdzsé törvényjavaslata mintegy 35 milliárd forintos előirányzatot tartalmaz a helyi önkormányzati hivatásos tűzoltóságok támogatására.

A tűzoltóságokat érintő, jövő évre tervezett költségvetési megszorítások miatt október 19-én mintegy 2.500 egyenruhás tűzoltó tüntetett Budapesten, a Parlament közelében. A demonstrációt a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége (HÖTOSZ), a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete hirdette meg. A résztvevők a 2010-es költségvetési tervezetben megjelölt, a tűzoltókat érintő 1,8 milliárd forintos elvonás miatt tiltakoztak, az ugyanis véleményük szerint veszélybe sodorja a tűzoltóságok működését.

Dobson Tibor ezredes, a még októberben alakult demonstrációs bizottság szóvivője november 13-án azt mondta: kéthetes demonstrációt terveznek az ország tűzoltó parancsnokai és vezetői, hogy így tiltakozzanak a jövő évi költségvetésben tervezett, őket érintő másfél milliárdos elvonás miatt. A tiltakozó akció munkaidőben, jövő keddtől a hónap végéig, a költségvetés zárószavazásáig tartana. Kiemelte: előrelépésnek tartják, hogy a legutóbbi tüntetés óta tartott egyeztetések után a tűzoltóságot is felügyelő önkormányzati minisztériumtól ígéretet kaptak arra, hogy az egy összegű támogatás helyett a tűzoltóságok visszatérhetnek a korábbi, normatív támogatási rendszerhez, de - mint fogalmazott - az alapproblémát ez még nem oldja meg.
 
MTI
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 18:42
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75