Kezdölap arrow Hírek arrow A kormány megadná az idei normatívát a tûzoltóknak
A kormány megadná az idei normatívát a tûzoltóknak
2009. November 17.
Mintegy 35 milliárd a tûzoltóságok támogatására
A kormány a 2009. évi költségvetési törvényben meghatározott normatívák szerint osztaná el a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok támogatását - olvasható a kabinet által a jövõ évi költségvetéshez kedden benyújtott és az Országgyûlés költségvetési, pénzügyi és számvevõszéki bizottsága által elfogadott módosító javaslatban.
A dokumentum indoklása szerint a módosítás a tûzoltó érdekképviseletekkel folytatott pénzügyi egyeztetések sarkalatos pontja volt. A változtatással a 2010-es büdzsé törvényjavaslata mintegy 35 milliárd forintos elõirányzatot tartalmaz a helyi önkormányzati hivatásos tûzoltóságok támogatására.

A tûzoltóságokat érintõ, jövõ évre tervezett költségvetési megszorítások miatt október 19-én mintegy 2.500 egyenruhás tûzoltó tüntetett Budapesten, a Parlament közelében. A demonstrációt a Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságok Országos Szövetsége (HÖTOSZ), a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) és a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete hirdette meg. A résztvevõk a 2010-es költségvetési tervezetben megjelölt, a tûzoltókat érintõ 1,8 milliárd forintos elvonás miatt tiltakoztak, az ugyanis véleményük szerint veszélybe sodorja a tûzoltóságok mûködését.

Dobson Tibor ezredes, a még októberben alakult demonstrációs bizottság szóvivõje november 13-án azt mondta: kéthetes demonstrációt terveznek az ország tûzoltó parancsnokai és vezetõi, hogy így tiltakozzanak a jövõ évi költségvetésben tervezett, õket érintõ másfél milliárdos elvonás miatt. A tiltakozó akció munkaidõben, jövõ keddtõl a hónap végéig, a költségvetés zárószavazásáig tartana. Kiemelte: elõrelépésnek tartják, hogy a legutóbbi tüntetés óta tartott egyeztetések után a tûzoltóságot is felügyelõ önkormányzati minisztériumtól ígéretet kaptak arra, hogy az egy összegû támogatás helyett a tûzoltóságok visszatérhetnek a korábbi, normatív támogatási rendszerhez, de - mint fogalmazott - az alapproblémát ez még nem oldja meg.
 
MTI
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 09:49
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75