Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow A tűzoltáson spórol a kormány
A tűzoltáson spórol a kormány
2009. October 22.
168 óra, 2009.10.21 07:43

Veszélybe kerülhetnek a mentések, ha a kormányzat 1,8 milliárd forintot von el a tűzoltóságtól. Pluszmunkát vállalnak a parancsnokságok, hogy ki tudják gazdálkodni a hiányt. Már üzemanyagra sincs mindenhol pénz.

 

A költségvetési megszorítások ellen demonstráltak hétfőn a tűzoltók. Komárom-Esztergom megyéből az összes városi parancsnok részt vett a megmozduláson. Véleményük szerint nehéz helyzetbe hozzák a tűzoltóságot a változásokkal - írta a Kemma.hu megyei hírportál.

Janics Csaba, a tatabányai tűzoltóság parancsnoka elmondta: igazán a kisebb parancsnokságok kerülhetnek működésképtelen helyzetbe. – Minimális tartalékokkal még rendelkezünk, de ez nem tart sokáig. Ha valóban csökkentik a támogatásunkat, akkor a járműveink, védőfelszereléseink fenntartása, karbantartása megnehezülne. A személyi juttatásokat is a minimumra kellene vennünk – mondta Janics Csaba.

A tatabányai tűzoltók eddig is foglalkoztak az alapfeladataikon túli munkákkal. Sátrat, színpadot, járműveiket adták bérbe, hogy növeljék a bevételeiket.

Tízmilliót vonnak el

– Parancsnokságunkat az elmúlt években sikerült európai szintűvé fejleszteni. Az elvonásokkal vissza kellene lépnünk. Ha elvonnak tőlünk, akkor a lakosság tűzvédelmi színvonala romlik – tudta meg a parancsnoktól a hírportál.

Stolczenberger Tibor tűzoltó őrnagy, a Nyergesújfalu Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság parancsnoka hasonlóan látja a helyzetet. – Az év közepén emelték az üzemanyag ÁFA tartalmát. Az egyre komolyabb munkavédelmi előírások miatt sűrűbben kell az eszközeinket felülvizsgáltatni. Ezekre nem kapunk többletforrást – mondta az őrnagy.

A nyergesi tűzoltóktól mintegy tízmillió forintot vonnának el, ha megvalósul a költségvetési tervezet.

– Ha többletmunkát vállalunk, azt a munkaeszközeinkkel tesszük, és ha többet használjuk őket, gyorsabban amortizálódnak, több lesz a javítási költségük. A kör ezzel bezárul. A költségvetésünk alapja a normatív és az önkormányzati támogatás. Utóbbi megint csak nehézkesebbé válhat, hiszen az önkormányzatokat is sújtja a forráselvonás – mondta a nyergesi parancsnok.

Nem béremelésért

Az esztergomi tűzoltóságon már most, szeptember végén, elfogyott a dologi költségekre szánt normatíva: az üzemanyagra, fűtésre, karbantartásra szánt pénz. Boda Zoltán parancsnok elmondta, a személyi költségekből csoportosítanak át. – Az idén hat–nyolc millió forint hiányzik a dologi költségünkből, amelynek teljes összege tizennyolc millió forint. Az elvonás Esztergomban körülbelül tizenöt–tizenhat millió forint a jelenlegi tervezet szerint. Ha ez valóssá válik, talán üzemanyagra sem jut – sorolja a parancsnok.

– A tűzoltók nem béremelésért, hanem a működési feltételeikért demonstráltak hétfőn – szögezte le Simon István alezredes, komáromi tűzoltó parancsnok. Komáromtól körülbelül tizenkettő–tizenhárom millió forintot vennének el. Ezt csak bérelvonással tudjuk pótolni, ami már a működésünket veszélyezteti. Olyan nem fordulhat elő, hogy a tűzoltó nem segít, hiszen erre tettünk esküt.

forrás: - Tűzoltóság: "talán üzemanyagra sem jut" (168 óra, 2009.10.21 07:43)

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 07:47
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75