Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow A tûzoltáson spórol a kormány
A tûzoltáson spórol a kormány
2009. October 22.
168 óra, 2009.10.21 07:43

Veszélybe kerülhetnek a mentések, ha a kormányzat 1,8 milliárd forintot von el a tûzoltóságtól. Pluszmunkát vállalnak a parancsnokságok, hogy ki tudják gazdálkodni a hiányt. Már üzemanyagra sincs mindenhol pénz.

 

A költségvetési megszorítások ellen demonstráltak hétfõn a tûzoltók. Komárom-Esztergom megyébõl az összes városi parancsnok részt vett a megmozduláson. Véleményük szerint nehéz helyzetbe hozzák a tûzoltóságot a változásokkal - írta a Kemma.hu megyei hírportál.

Janics Csaba, a tatabányai tûzoltóság parancsnoka elmondta: igazán a kisebb parancsnokságok kerülhetnek mûködésképtelen helyzetbe. – Minimális tartalékokkal még rendelkezünk, de ez nem tart sokáig. Ha valóban csökkentik a támogatásunkat, akkor a jármûveink, védõfelszereléseink fenntartása, karbantartása megnehezülne. A személyi juttatásokat is a minimumra kellene vennünk – mondta Janics Csaba.

A tatabányai tûzoltók eddig is foglalkoztak az alapfeladataikon túli munkákkal. Sátrat, színpadot, jármûveiket adták bérbe, hogy növeljék a bevételeiket.

Tízmilliót vonnak el

– Parancsnokságunkat az elmúlt években sikerült európai szintûvé fejleszteni. Az elvonásokkal vissza kellene lépnünk. Ha elvonnak tõlünk, akkor a lakosság tûzvédelmi színvonala romlik – tudta meg a parancsnoktól a hírportál.

Stolczenberger Tibor tûzoltó õrnagy, a Nyergesújfalu Város Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóparancsnokság parancsnoka hasonlóan látja a helyzetet. – Az év közepén emelték az üzemanyag ÁFA tartalmát. Az egyre komolyabb munkavédelmi elõírások miatt sûrûbben kell az eszközeinket felülvizsgáltatni. Ezekre nem kapunk többletforrást – mondta az õrnagy.

A nyergesi tûzoltóktól mintegy tízmillió forintot vonnának el, ha megvalósul a költségvetési tervezet.

– Ha többletmunkát vállalunk, azt a munkaeszközeinkkel tesszük, és ha többet használjuk õket, gyorsabban amortizálódnak, több lesz a javítási költségük. A kör ezzel bezárul. A költségvetésünk alapja a normatív és az önkormányzati támogatás. Utóbbi megint csak nehézkesebbé válhat, hiszen az önkormányzatokat is sújtja a forráselvonás – mondta a nyergesi parancsnok.

Nem béremelésért

Az esztergomi tûzoltóságon már most, szeptember végén, elfogyott a dologi költségekre szánt normatíva: az üzemanyagra, fûtésre, karbantartásra szánt pénz. Boda Zoltán parancsnok elmondta, a személyi költségekbõl csoportosítanak át. – Az idén hat–nyolc millió forint hiányzik a dologi költségünkbõl, amelynek teljes összege tizennyolc millió forint. Az elvonás Esztergomban körülbelül tizenöt–tizenhat millió forint a jelenlegi tervezet szerint. Ha ez valóssá válik, talán üzemanyagra sem jut – sorolja a parancsnok.

– A tûzoltók nem béremelésért, hanem a mûködési feltételeikért demonstráltak hétfõn – szögezte le Simon István alezredes, komáromi tûzoltó parancsnok. Komáromtól körülbelül tizenkettõ–tizenhárom millió forintot vennének el. Ezt csak bérelvonással tudjuk pótolni, ami már a mûködésünket veszélyezteti. Olyan nem fordulhat elõ, hogy a tûzoltó nem segít, hiszen erre tettünk esküt.

forrás: - Tûzoltóság: "talán üzemanyagra sem jut" (168 óra, 2009.10.21 07:43)

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 06:09
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75