Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Több mint kétezer tűzoltó tüntetett Budapesten
Több mint kétezer tűzoltó tüntetett Budapesten
2009. October 19.

"Te kockáztatnád óránként 470 forintért az életed?" - több mint kétezer tűzoltó tüntetett Budapesten

2009. október 19. 16:40 M1

A jövő évre tervezett költségvetési megszorítások miatt demonstráltak a tűzoltók

A tűzoltóságokat érintő, jövő évre tervezett költségvetési megszorítások miatt mintegy 2500 egyenruhás tűzoltó tüntetett hétfőn Budapesten, a Parlament közelében; a demonstráció keretében petíciót adtak át a parlamenti frakciók képviselőinek.

 

Tűzoltó tüntetés

 

 

A megmozdulásra az ország minden részéből érkeztek tűzoltók, akik kéttucatnyi járműfecskendővel sorakoztak fel a forgalom elől elzárt Alkotmány utcában.
   
A demonstrációt a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége (HÖTOSZ), a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete hirdette meg. A résztvevők a 2010-es költségvetési tervezetben megjelölt, a tűzoltókat érintő 1,8 milliárd forintos elvonás miatt tiltakoztak, az ugyanis véleményük szerint veszélybe sodorja a tűzoltóságok működését.
   
A megmozdulás elején a transzparenseket tartó, nemzeti színű zászlókat lobogtató tűzoltók nyilvános tűzoltóesküt tettek, amely szerint életük kockáztatásával is ellátják szolgálati feladataikat.
   
A transzparenseken egyebek mellett a következő feliratok voltak olvashatók: "Te kockáztatnád óránként 470 forintért az életed?"; "A BKV-s vezéreknek jutott, a tűzoltóknak már nem". Néhány tucatnyi tűzoltó a járműveik tetején állt és transzparenst tartott, amelyen az állt: "A heti 40 órás munkahét uniós irányelv"; "Mi a vérünket is feláldozzuk értetek, és ti?"; "Mi a macskán is segítünk, rajtunk a kutya sem".
   
Kajsza Zoltán, a HTFSZ elnöke azt mondta: a tűzoltóság az egyetlen olyan egység Magyarországon, amely az állampolgárok védelme érdekében bármikor bevethető, a felszereléseik is megvannak erre.

Rajnai Zsolt, a HÖTOSZ elnöke, Kaposvár tűzoltóparancsnoka azt a kérdést tette fel: kik akarják a jól működő önkormányzati tűzoltóságokat szétverni, kik hátráltatják a túlórára vonatkozó tűzoltópereket?. Ezt követően a tömeg hosszasan azt skandálta: "Nem hagyjuk!". Rajnai Zsolt közölte: most a tűzoltók szorulnak segítségre, hogy teljesíteni tudják esküjükben vállalt kötelezettségüket. Nem hajlandóak elfogadni, hogy gazdasági megfontolásokból kockára tegyék a tűzoltóság működését, mert ha közbiztonságra van pénz, akkor a tűzoltóságra is legyen - hangsúlyozta.
   
Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke közölte: munkaadók és munkavállalók egységesen vonultak utcára, mert nemcsak saját magukért, hanem az állampolgárok érdekében is hallatniuk kell hangjukat.
   
A beszédek között a tűzoltóautókkal többször szirénáztak és dudáltak, és a résztvevők a demonstrációra írt refrént skandálták.
   
A megmozduláson a demonstrációs bizottság tagjai petíciót kívántak átadni a parlamenti frakciók vezetőinek, de azt a Kossuth tér torkolatában elhelyezett, egy kamionból kialakított színpadon csak a Fidesz és a KDNP képviselői vették át. Kontrát Károly, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a petíció átvételekor azt mondta: nem engedik, hogy az Országgyűlés elfogadja a költségvetést, mert az nem az emberek érdekeit szolgálja.
   
Ezután mintegy ezer tűzoltó vonult a Parlamenthez, hogy átadják a petíciót az MSZP és az SZDSZ képviselőinek is. A tűzoltók ekkor a honatyáknak üzenve hosszasan azt skandálták, "gyertek ki!", majd zászlókat lobogtatva megkerülték az Országházat. A dokumentumot végül az MSZP frakcióvezető-helyettese és a liberális párt egyik parlamenti munkatársa vette át a Parlament egyik kapuja előtt.
   
A tiltakozó megmozduláson csak szabadnapos tűzoltók vehettek részt, a parancsnokságokon szolgálatot teljesítő tűzoltók kék szalag kitűzésével fejezték ki tiltakozásukat a költségvetési tervezet ellen.
   
A demonstráció szervezői a megmozdulást sikeresnek értékelték, és kijelentették: ha az Országgyűlés megszavazza az elvonásokat is tartalmazó költségvetést, újra utcára vonulnak.

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 17:59
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75