Kezdölap arrow Hírek arrow Több mint kétezer tûzoltó tüntetett Budapesten
Több mint kétezer tûzoltó tüntetett Budapesten
2009. October 19.

"Te kockáztatnád óránként 470 forintért az életed?" - több mint kétezer tûzoltó tüntetett Budapesten

2009. október 19. 16:40 M1

A jövõ évre tervezett költségvetési megszorítások miatt demonstráltak a tûzoltók

A tûzoltóságokat érintõ, jövõ évre tervezett költségvetési megszorítások miatt mintegy 2500 egyenruhás tûzoltó tüntetett hétfõn Budapesten, a Parlament közelében; a demonstráció keretében petíciót adtak át a parlamenti frakciók képviselõinek.

 

Tûzoltó tüntetés

 

 

A megmozdulásra az ország minden részébõl érkeztek tûzoltók, akik kéttucatnyi jármûfecskendõvel sorakoztak fel a forgalom elõl elzárt Alkotmány utcában.
   
A demonstrációt a Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságok Országos Szövetsége (HÖTOSZ), a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) és a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete hirdette meg. A résztvevõk a 2010-es költségvetési tervezetben megjelölt, a tûzoltókat érintõ 1,8 milliárd forintos elvonás miatt tiltakoztak, az ugyanis véleményük szerint veszélybe sodorja a tûzoltóságok mûködését.
   
A megmozdulás elején a transzparenseket tartó, nemzeti színû zászlókat lobogtató tûzoltók nyilvános tûzoltóesküt tettek, amely szerint életük kockáztatásával is ellátják szolgálati feladataikat.
   
A transzparenseken egyebek mellett a következõ feliratok voltak olvashatók: "Te kockáztatnád óránként 470 forintért az életed?"; "A BKV-s vezéreknek jutott, a tûzoltóknak már nem". Néhány tucatnyi tûzoltó a jármûveik tetején állt és transzparenst tartott, amelyen az állt: "A heti 40 órás munkahét uniós irányelv"; "Mi a vérünket is feláldozzuk értetek, és ti?"; "Mi a macskán is segítünk, rajtunk a kutya sem".
   
Kajsza Zoltán, a HTFSZ elnöke azt mondta: a tûzoltóság az egyetlen olyan egység Magyarországon, amely az állampolgárok védelme érdekében bármikor bevethetõ, a felszereléseik is megvannak erre.

Rajnai Zsolt, a HÖTOSZ elnöke, Kaposvár tûzoltóparancsnoka azt a kérdést tette fel: kik akarják a jól mûködõ önkormányzati tûzoltóságokat szétverni, kik hátráltatják a túlórára vonatkozó tûzoltópereket?. Ezt követõen a tömeg hosszasan azt skandálta: "Nem hagyjuk!". Rajnai Zsolt közölte: most a tûzoltók szorulnak segítségre, hogy teljesíteni tudják esküjükben vállalt kötelezettségüket. Nem hajlandóak elfogadni, hogy gazdasági megfontolásokból kockára tegyék a tûzoltóság mûködését, mert ha közbiztonságra van pénz, akkor a tûzoltóságra is legyen - hangsúlyozta.
   
Bende Péter fõvárosi tûzoltóparancsnok, a Magyar Tûzoltó Szövetség elnöke közölte: munkaadók és munkavállalók egységesen vonultak utcára, mert nemcsak saját magukért, hanem az állampolgárok érdekében is hallatniuk kell hangjukat.
   
A beszédek között a tûzoltóautókkal többször szirénáztak és dudáltak, és a résztvevõk a demonstrációra írt refrént skandálták.
   
A megmozduláson a demonstrációs bizottság tagjai petíciót kívántak átadni a parlamenti frakciók vezetõinek, de azt a Kossuth tér torkolatában elhelyezett, egy kamionból kialakított színpadon csak a Fidesz és a KDNP képviselõi vették át. Kontrát Károly, a Fidesz frakcióvezetõ-helyettese a petíció átvételekor azt mondta: nem engedik, hogy az Országgyûlés elfogadja a költségvetést, mert az nem az emberek érdekeit szolgálja.
   
Ezután mintegy ezer tûzoltó vonult a Parlamenthez, hogy átadják a petíciót az MSZP és az SZDSZ képviselõinek is. A tûzoltók ekkor a honatyáknak üzenve hosszasan azt skandálták, "gyertek ki!", majd zászlókat lobogtatva megkerülték az Országházat. A dokumentumot végül az MSZP frakcióvezetõ-helyettese és a liberális párt egyik parlamenti munkatársa vette át a Parlament egyik kapuja elõtt.
   
A tiltakozó megmozduláson csak szabadnapos tûzoltók vehettek részt, a parancsnokságokon szolgálatot teljesítõ tûzoltók kék szalag kitûzésével fejezték ki tiltakozásukat a költségvetési tervezet ellen.
   
A demonstráció szervezõi a megmozdulást sikeresnek értékelték, és kijelentették: ha az Országgyûlés megszavazza az elvonásokat is tartalmazó költségvetést, újra utcára vonulnak.

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 12:59
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75