Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow ONLINE INTERJÚ VARGA ZOLTÁN önkormányzati miniszterrel
ONLINE INTERJÚ VARGA ZOLTÁN önkormányzati miniszterrel
2009. October 02.

Részlet az interjúból

Kérdezõ:subidubi 2009. október 01. 11:33:15

„Még egy kérdésem lenne. Mûködõképesek maradnak a hivatásos tûzoltóságok az elvonások után?”

Varga Zoltán miniszter válasza:

„Az ország hivatásos önkormányzati tûzoltóságainak 2010. évi költségvetési elõirányzata valóban csökkenést mutat ? mintegy 1,8 Mrd Ft-tal ? a 2009. évi elõirányzathoz képest, ami az adó- és járulék jogszabályok változásából adódó elvonás, illetve átcsoportosítás következménye.
A hivatásos tûzoltóságok a nettófinanszírozási rendszerhez tartoznak, tehát a járulékokat eddig sem kapták meg, azok kezelése, és megfelelõ helyre történõ utalása a Magyar Államkincstár feladata. Ezek alapján belátható, hogy a járulékcsökkentés hatása nem befolyásolja a tûzoltóságok mûködését. Ez a nagyobbik tétel.
A támogatás-csökkenés kisebb tétele átcsoportosítás következménye, mintegy 350 millió Ft. Az elmúlt években számos önkéntes tûzoltósággal bõvült a magyarországi tûzvédelem rendszere. Ezek ellátási területet, tûzvédelmi feladatokat is átvesznek a hivatásos önkormányzati tûzoltóságoktól. Ezért a tûzvédelemre szánt támogatás elosztása során az önkéntes tûzoltóságok egyre nagyobb mértékû fejlõdését is figyelembe kellett venni. (Ez egyébként az utóbbi 10 évben sajnos nem történt meg.) A 350 millió forintos átcsoportosítás tehát a hivatásos tûzoltóságoktól az önkéntesekhez kerül.
Tekintettel az ország jelenlegi gazdasági helyzetére, a vázolt változások pusztán az ésszerû gazdálkodás eredményei. A válság következtében számos területen megszorításokat, elvonásokat kellett eszközölni. A tûzvédelem rendszerét csak a fenti két tétel érinti, így nem sérül a feladatellátás biztonsága. Gazdaságos, takarékos mûködés mellett a tûzvédelmi feladatok továbbra is magas szinten biztosíthatóak maradnak.”


Kérdezõ: Nagy Gábor 2009. október 01. 14:50:50

„Tisztelt Miniszter Úr!

 

A Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságok mûködéséhez juttatott állami támogatás az elmúlt tíz év alatt jelentõs mértékben csökkent. Ennek oka egyrészt a támogatási keretszámok meghatározásánál az infláció figyelmen kívül hagyása, másrészt az új jogszabályok alapján a tûzoltóság által kötelezõen ellátandó szakmai feladatok pénzügyi fedezetének elmaradása.

Ezzel szemben megdöbbentõ, hogy a Kormány által a Parlamenthez benyújtott költségvetési törvényjavaslatban – az elmúlt évek gyakorlatát folytatva - a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok fenntartásának költségeihez juttatott állami támogatás keretszáma többletigényekbõl semmit nem finanszíroz.

 

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy amíg a tûz elleni védekezésrõl, a mûszaki mentésrõl és a tûzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény (Ttv.) 41. §-ának (2) bekezdése, a központi költségvetés által HÖT-ok mûködéséhez, és fenntartásához biztosított támogatáshoz normatív finanszírozási rendszert ír elõ, addig ezt a törvényi elõírást az Önkormányzati Minisztérium figyelmen kívül hagyta, és a HÖT-ok fenntartásához juttatott állami támogatást kivette a törvényjavaslat 8. számú   helyi önkormányzatok kötött felhasználású normatív támogatása – mellékletébõl, és a törvényjavaslatban e célra létrehozott 9. számú mellékletben, nem normatív módon történõ egyösszegû támogatást határozott meg.

 

Sajnálatos, hogy az évek óta hangoztatott problémákra, nevezetesen, hogy a dologi kiadások finanszírozása átlagosan csak 50%-os szinten biztosított, a költségvetés nem biztosít további támogatást. A mûködõképesség eddig is csak az önkormányzatok plusz finanszírozásával, és a tûzoltóságok bevételeibõl volt biztosítható.

Ugyanakkor az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság részére a költségvetési törvény

2009.évben:

Intézményi beruházásra 3,1 milliárd Ft-ot , amelybõl átcsoportosításra került 600 millió Ft,

valamint fejlesztésre 110 millió Ft-ot biztosított.

2010. évre a költségvetési törvény tervezete, ugyanezen célokra, azaz intézményi beruházásra: 800 millió Ft –ot, fejlesztésre: 110 millió Ft-ot irányoz elõ.

A Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságok 2009. évben fejlesztésre és intézményi beruházásra egyetlen fillért sem kaptak. 2010. évben talán a biztosítók által befizetett összegbõl ( 1.5 % ) juthat erre a célokra.

Tisztelt Miniszter Úr!

Melyek azok az intézmények ahol az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság a fenti pénzösszeget felhasználja és azt tényszerûen mire költik?

Milyen szuper központ épül az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság Mogyoródi úti épületében, tud- e errõl Miniszter úr?

Mit tud Ön a MOLARI –ról, az erre fordított költségeket miért nem a 3,1 mFt-ból fedezik, miért a biztosítók által befizetett összegbõl költenek ezen beruházásokra?

Tisztelt Miniszter Úr!

Ön nem csak a katasztrófák elleni védekezésért, hanem tûz elleni védekezésért is felelõs miniszter! Miniszterelnök Úr, a takarékossági intézkedések ellenére is ígéretet tett, hogy a közbiztonsági kiadásokra lesz fedezet a 2010. évi költségvetésben. Ugyanakkor a költségvetési törvény tervezete a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok vonatkozásában olyan mértékû elvonásokat tartalmaz, amelyek veszélyeztetik a tûzoltóságok biztonságos mûködését, amely egyben az ország tûzvédelmének súlyos veszélyeztetése is, ezért tisztelettel kérdezem, ennek elkerülése érdekében Ön mit tervez?

 

Budapest. 2009. október 01.

Tisztelettel:

 

Nagy Gábor Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete Elnök”


Varga Zoltán miniszter válasza:

A hivatásos önkormányzati tûzoltóságok támogatása 2002. évi támogatáshoz viszonyítva a duplájára emelkedett (18 milliárd forintról 36 milliárd forintra). Így a kérdésben felvetett támogatás csökkenés véleményem szerint pontatlan.

A hivatásos önkormányzati tûzoltóságok 2010. évi költségvetési törvényben szereplõ támogatási keretszámai az eddigi gyakorlatnak megfelelõen továbbra is normákon alapulnak, de ezek a költségvetési törvényben már nem jelennek meg, viszont a közpénzek átláthatóságának érdekében tûzoltóságonként jeleníti meg a támogatás mértékét.

A 2009. évben az OKF költségvetésében megjelenõ 3,1 milliárd forintos beruházási keretbõl 2 018,3 millió forint a biztosítók 1,5 százalékos hozzájárulásából tûzoltóságok részére történõ eszközbeszerzések fedezetére volt elõirányozva, a fennmaradó részbõl finanszírozta az OKF a MoLaRi beruházást és mûködését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek fejlesztési kiadásait.

A 2010. évi tervezetben szereplõ 808,2 millió forintból a MoLaRi rendszer fejlesztésére 764,2 millió forint, a fennmaradó 44,0 millió forint az OKF és területi szerveinek (19 megyei igazgatóság, Fõvárosi Polgári Védelmi Igazgatóság és Katasztrófavédelmi Oktatási Központ) intézményi beruházására kerül felhasználásra.

A felújítási elõirányzaton szereplõ 111,7 millió forint szintén az OKF és területi szervei kezelésében lévõ ingatlanok, gépjármûvek és informatikai eszközök mûködõképességét biztosítja.

A tûzoltóságok fejlesztése az elõzõ évekhez hasonlóan 2009. évben is folyamatosan történik. 2002-tõl 2009-ig összességében mintegy 31 milliárd forint fordítódott a hivatásos és az önkéntes tûzoltóságok technikai fejlesztésére. Ezen idõszak alatt ez 5 tûzoltó laktanyában, több mint 300 tûzoltó és mûszaki mentõ gépjármûben, és számos tûzoltási és mûszaki mentési szak- és védõfelszerelésben realizálódott. 2009. évben már 2,1 milliárd forint értékû fejlesztés történt, melyhez még hozzáadódik mintegy 2,4 milliárd forint, mely a decemberben átvételre kerülõ 30 db gépjármûfecskendõ értéke.

Az OKF Mogyoródi úti objektumában nem épül "szuper központ", hanem az épület életveszélyes elektromos hálózatának felújítása folyik. Erre az Önkormányzati Minisztérium külön fedezetet biztosított.

A MoLaRi Európai Uniós elõírásokon alapuló veszélyes üzemek környékére telepített érzékelõ, riasztó és lakosság tájékoztató rendszer, mely Magyarország lakosságának biztonságát és egészséges környezethez való jogának megvalósulását segíti elõ.

A 2009. évben az OKF költségvetésében megjelenõ 3,1 milliárd forintos beruházási keretbõl 2 018,3 millió forint a biztosítók 1,5 százalékos hozzájárulásából tûzoltóságok részére történõ eszközbeszerzések fedezetére volt elõirányozva, a fennmaradó részbõl finanszírozta az OKF a MoLaRi beruházást és mûködését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek fejlesztési kiadásait.

A hivatásos önkormányzati tûzoltóságok 2010. évre tervezett támogatási keretszáma két átcsoportosítás eredményeként csökkent az ez évihez képest. Ezek a járulékcsökkentés következtében 1,4 milliárd forint, valamint az önkéntes tûzoltóságok által átvállalt mûködési terület költségeinek 350 millió forint értékben, melyek nem veszélyeztetik a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok mûködését.”


www.mszp.hu Fórum

ONLINE INTERJÚ VARGA ZOLTÁN önkormányzati miniszterrel

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 23:31
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75