Kezdölap arrow FTSZ arrow Dokumentumok arrow Felhalmozott tûzoltó túlórák! Mi lesz veletek?
Felhalmozott tûzoltó túlórák! Mi lesz veletek?
2009. September 15.

Dr. Draskovics Tibor
Igazságügyi és Rendészeti Miniszter

Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!

Dr. Bárdos Judit a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének fõtitkára kérem, hogy az alábbi kiegészítés a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló 2009. évi … törvény szövegébe történõ beillesztésének lehetõségét megvizsgáltatni szíveskedjen.

A beilleszteni kívánt kiegészítés a következõ:

… § 2004. május 1-jét követõen a részben vagy egészben készenléti jellegû beosztásban foglalkoztatott tûzoltók legfeljebb hat havi szolgálatteljesítési idõkeretben számolt, heti 48 órát meghaladóan teljesített szolgálata túlszolgálatnak minõsül. Az így keletkezett más módon meg nem váltott túlszolgálat után járó távolléti díjat a 2009. december 31-ig kérelmet benyújtó, a kérelem benyújtásának idõpontjában hivatásos szolgálati viszonyban álló, vagy szolgálati nyugellátásban részesülõ igénylõknek ki kell fizetni.

Indoklás: a 93/104/Ek irányelvben valamint a 2003/88/EK irányelvben (továbbiakban Irányelv) meghatározottak alapján az Országgyûlés megalkotta a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló 2005. évi CLXXIX. törvényt. A törvény azonban nem megfelelõen alkalmazta az Irányelvben foglaltakat, mert az - többek között a tûzoltók részére - nem teszi lehetõvé átmeneti idõszak alkalmazását. A Legfelsõbb Bíróság az EBH2008. 1809 döntésében ezt megerõsítette, és megállapította, hogy a 2004. május 1-jét követõen a részben készenléti jellegû beosztásban foglalkoztatott tûzoltók – hat havi szolgálatteljesítési idõkeretben - heti 48 órát meghaladóan teljesített szolgálata túlszolgálatnak minõsül.

Korábban az Önkormányzati és Területfejlesztési Miniszter ígéretet tett arra, hogy a fenti problémából keletkezett túlszolgálatért járó távolléti díjat kifizetik, azok részére is akik nem fordulnak/fordultak keresettel munkaügyi bírósághoz. Véleményünk szerint az általunk javasolt kiegészítéssel megoldható lenne, hogy az eddig polgári jogi keresettel nem élõk is megkaphassák járandóságukat. Ez egyrészt igazságos eljárást eredményezne valamennyi hivatásos állományban vagy szolgálati nyugellátásban részesülõ jogosult számára, másrészt elkerülhetõ lenne az ezen követelésbõl származó peres eljárások sokasága.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény a 268. §-tól a 276.§-ig foglalkozik az állami és hivatásos önkormányzati tûzoltóság hivatásos állományára vonatkozó szabályokkal, ezért javaslom a kért §-t ide beilleszteni.

Kérem Miniszter Urat, hogy a fenti javaslatot megvizsgáltatni és elfogadása esetén - figyelemmel a szakközépiskolai évek elismerésének technikájára és a Honvédségre történõ kiterjesztésére - a törvényjavaslatba való beillesztésére intézkedni szíveskedjen.

Budapest, 2009. szeptember 14.

Tisztelettel:

Dr. Bárdos Judit sk.

BRDSZ Fõtitkár


Forrás: http://www.brdsz.hu/index.php?mode=cikk&id=215  

 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 18:36
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75