Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Felhalmozott tűzoltó túlórák! Mi lesz veletek?
Felhalmozott tűzoltó túlórák! Mi lesz veletek?
2009. September 15.

Dr. Draskovics Tibor
Igazságügyi és Rendészeti Miniszter

Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!

Dr. Bárdos Judit a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára kérem, hogy az alábbi kiegészítés a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló 2009. évi … törvény szövegébe történő beillesztésének lehetőségét megvizsgáltatni szíveskedjen.

A beilleszteni kívánt kiegészítés a következő:

… § 2004. május 1-jét követően a részben vagy egészben készenléti jellegű beosztásban foglalkoztatott tűzoltók legfeljebb hat havi szolgálatteljesítési időkeretben számolt, heti 48 órát meghaladóan teljesített szolgálata túlszolgálatnak minősül. Az így keletkezett más módon meg nem váltott túlszolgálat után járó távolléti díjat a 2009. december 31-ig kérelmet benyújtó, a kérelem benyújtásának időpontjában hivatásos szolgálati viszonyban álló, vagy szolgálati nyugellátásban részesülő igénylőknek ki kell fizetni.

Indoklás: a 93/104/Ek irányelvben valamint a 2003/88/EK irányelvben (továbbiakban Irányelv) meghatározottak alapján az Országgyűlés megalkotta a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló 2005. évi CLXXIX. törvényt. A törvény azonban nem megfelelően alkalmazta az Irányelvben foglaltakat, mert az - többek között a tűzoltók részére - nem teszi lehetővé átmeneti időszak alkalmazását. A Legfelsőbb Bíróság az EBH2008. 1809 döntésében ezt megerősítette, és megállapította, hogy a 2004. május 1-jét követően a részben készenléti jellegű beosztásban foglalkoztatott tűzoltók – hat havi szolgálatteljesítési időkeretben - heti 48 órát meghaladóan teljesített szolgálata túlszolgálatnak minősül.

Korábban az Önkormányzati és Területfejlesztési Miniszter ígéretet tett arra, hogy a fenti problémából keletkezett túlszolgálatért járó távolléti díjat kifizetik, azok részére is akik nem fordulnak/fordultak keresettel munkaügyi bírósághoz. Véleményünk szerint az általunk javasolt kiegészítéssel megoldható lenne, hogy az eddig polgári jogi keresettel nem élők is megkaphassák járandóságukat. Ez egyrészt igazságos eljárást eredményezne valamennyi hivatásos állományban vagy szolgálati nyugellátásban részesülő jogosult számára, másrészt elkerülhető lenne az ezen követelésből származó peres eljárások sokasága.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény a 268. §-tól a 276.§-ig foglalkozik az állami és hivatásos önkormányzati tűzoltóság hivatásos állományára vonatkozó szabályokkal, ezért javaslom a kért §-t ide beilleszteni.

Kérem Miniszter Urat, hogy a fenti javaslatot megvizsgáltatni és elfogadása esetén - figyelemmel a szakközépiskolai évek elismerésének technikájára és a Honvédségre történő kiterjesztésére - a törvényjavaslatba való beillesztésére intézkedni szíveskedjen.

Budapest, 2009. szeptember 14.

Tisztelettel:

Dr. Bárdos Judit sk.

BRDSZ Főtitkár


Forrás: http://www.brdsz.hu/index.php?mode=cikk&id=215  

 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 23:03
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75