Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Tovább várnak a pénzükre a tűzoltók
Tovább várnak a pénzükre a tűzoltók
2009. August 25.
Tovább húzódik a tűzoltóknak a túlmunka után járó pénzük kifizetésének ügye.


Eredetileg a múlt héten egyeztetett volna az Önkormányzati Minisztérium, valamint a soproni ügyvédi iroda. Ám a minisztérium haladékot kért, így várhatóan szeptemberben kerül napirendre a téma. Ezt megelőzően a kormánynak döntést kell hoznia, hogy a tárca képviselője milyen felhatalmazással rendelkezzen egy esetleges peren kívüli egyezség megkötése során.

– Előrelépés, hogy most a jogosságról már nincs vita és több részletkérdésben sikerült megállapodni – mondta el portálunknak Szováti Szabolcs ügyvéd. – A Legfelsőbb Bíróság a nyár elején kimondta: hathavi átlagban a negyvennyolc óra felett ledolgozott idő után jár a túlmunkadíj. Amint megtudjuk a minisztérium végleges álláspontját, azt a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) elé visszük.

Akkor lehet véglegesnek tekinteni a megállapodást, ha a szakszervezet elfogadja az ajánlatot.

A gyors megegyezésre egyelőre kevés az esély, így félő, hogy a tűzoltók idén már nem kapják meg a túlmunka után az elmaradt, de jogosan járó követeléseiket. A tűzoltókat képviselő ügyvédi iroda országszerte mintegy nyolcvan parancsnokság ellen nyújtott be keresetet. Érdekesség, hogy eddig ez ügyben hatféle bírói döntés született. Jelenleg azon is vita van, hogy például az egészségügyi szabadság vagy a tanulmányi idő beleszámít-e a szolgálati időbe.

Az Önkormányzati Minisztérium nem vitatja tovább a tűzoltók túlszolgálati idejét és a lehető leggyorsabb megoldásra törekszik ezek kifizetésénél. Mindezt Jauernik István, a tárca államtitkára jelentette ki.

Gyenge Koppány soproni tűzoltó, a HTFSZ választmányi tagja lapunknak elmondta: a szakszervezet egyelőre nem tervez lépéseket, minderről leghamarabb a következő, szeptemberi ülésen dönthetnek.

Forrás: Tovább várnak a pénzükre a tűzoltók


A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezet telefonon érdeklődött augusztus 18.-án az Önkormányzati Minisztériumnál. A ÖM munkatársa közölte velünk, hogy a szabadságok miatt nem lesz egyeztetés.
Azóta sem keresett meg minket az Önkormányzati Minisztérium!

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 21:47
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75