Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Teljesen megbénul a tűzoltóság?
Teljesen megbénul a tűzoltóság?
2009. August 15.
Oszkóhoz fordultak levélben
www.mno.hu

Jövőre már a tavasz elején megbénulhat a tűzoltóság munkája, ugyanis forrásátcsoportosítás miatt közel kétmilliárd forinttal csökkenne a hivatásos tűzoltók 2010-es évi támogatása. Mivel a jövedéki adó és az áfa emelése is megnehezíti a működést, ezért a pénzügyminiszterhez fordult a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke.
Bende Péter vezérőrnagy, az MTSZ elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta: az adójogszabályok változása miatt 1,4 milliárd forinttal csökkenne a támogatásuk, emellett 350 milliót vonnának el hivatásos önkormányzati tűzoltóságoktól a köztestületi önkéntes tűzoltók javára. A tűzoltó tábornok közölte: az üzemanyag jövedéki adójának 7 százalékos emelése és az 5 százalékpontos áfanövekedés olyan pluszterheket ró a tűzoltóságokra, hogy már akár a tavasz elején nem tudnak káresetekhez vonulni. A tűzoltó járművek évente mintegy kétmillió liter gázolajat fogyasztanak, a jövedéki adó emelésének éves kihatása meghaladja a 60 millió forintot.

A vezérőrnagy, aki Budapest tűzoltóparancsnoka is, megjegyezte: ha az önkormányzatok nem támogatnák a tűzoltóságokat, működésképtelenné válnának. Mint ismert: a Bajnai-kormány azt tervezi, hogy 120 milliárd forintot von ki az önkormányzati rendszerből. Ez akár a középszintű közigazgatás és a rendőrség összeomlásához is vezethet.

A vezérőrnagy példaként említette, hogy a Fővárosi Önkormányzat évente 400 millió forinttal támogatja a főváros tűzoltóságát. „Ha nem tenné, május végén vonulásképtelenek lennénk” – jegyezte meg. Bende Péter szerint jelentős problémát jelent az is, hogy mivel a munkahelyi képzések ezentúl 25 százalékos adókulcs alá esnek, nem tudják megfelelően biztosítani a szükséges képzéseket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy csak az adóemelésből fakadó többletkiadás egymilliárd forintot tesz ki, amivel a 2010. évi keretszám meghatározásánál sem a Pénzügyminisztérium, sem a tűzoltóságot felügyelő önkormányzati minisztérium nem számolt. Ezért csütörtökön Oszkó Péter pénzügyminiszterhez fordultak levélben. A tárcavezetőnél azt szeretnék elérni, hogy a jogszabályváltozás miatti többletkiadásukat és az önkéntes tűzoltók támogatását a költségvetés más forrásból biztosítsa.

(MTI/MNO)

forrás: Teljesen megbénul a tűzoltóság?

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 08:11
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75