Kezdölap arrow Hírek arrow SZÉF arrow Közös nyilatkozat
Közös nyilatkozat PDF
 
 
I.

A kormányzati oldal részérõl:
- A kormányzati oldal az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanács (a továbbiakban: OKÉT) 2005. december 7-i Megállapodása záradékának 1. pontjában foglalt felkérésnek eleget tett. A rendvédelmi szervek hivatásos állományát érintõ, 2006. évi bérpolitikai intézkedések tárgyában – megállapodás létrehozásának szándékával – az RSZTÉF keretein belül folytatott tárgyalások során egyeztetett.
- A kormányzati oldal a rendvédelmi szervek hivatásos állománya 2006. évi, a közszféra átlagát jelentõsen meghaladó keresetnövekedését lehetõvé tevõ kormányzati szándék elérése céljából – az OKÉT Megállapodás 2.2. pontja szerinti, az illetményalap emelés 2006. január 1-jei, 5,1 %-os mértékû növelésén túlmenõen – az alábbi, differenciált bérpolitikai intézkedések végrehajtása mellett foglalt állást:
a) A szolgálati idõpótlék intézményének a teljes rendvédelmi szektorban történõ bevezetése, amely a legalább 10 év szolgálatban eltöltött idõvel rendelkezõ állományt érinti;
b) A Rendõrség és a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok állománya közterületi pótlékának az illetményalap 45 %-ának megfelelõ mértékû bevezetése;
c) A Határõrség állománya határrendészeti pótlékának az illetményalap 45 %-ának megfelelõ mértékû bevezetése;
d) A Rendõrség és a Határõrség állománya nyomozói pótlékának az illetményalap 20 %-ról 65 %-ra történõ emelése;
e) A veszélyes katasztrófavédelmi beosztás pótlékának az illetményalap 45 %-ának megfelelõ mértékû bevezetése;
f) A tûzszerész pótléknak az illetményalap 15 %-ára történõ emelése;
g) A helyi szervek fõosztályvezetõi besorolású vezetõit megilletõ vezetõi illetménypótlék 10 % pontos mértékû növelése;
h) A büntetés-végrehajtási szervezetnek a fogvatartottakkal közvetlen és folyamatos kapcsolattartást igénylõ beosztást betöltõ tiszthelyettesi állománya részére az illetményalap 5 %-ának megfelelõ mértékû, „õrzési pótlék” bevezetése;
i) A rendszeresített ügyeletesi beosztást betöltõk részére a délutáni-éjszakai pótlék folyósításának biztosítása.
- A kormányzati oldal jelen nyilatkozatban is megjeleníti, hogy a szolgálati idõpótléknak a teljes rendvédelmi szektorban történõ bevezetése, valamint a büntetés-végrehajtási szervezet tekintetében az un. „õrzési pótlék” folyósítása jövõ évi végrehajtásához szükséges feltételeket az érintett szervezetek vonatkozásában a Belügyminisztérium biztosítja a szükséges források arányos átadásával.
- A kormányzati oldal álláspontja szerint a legnehezebb körülmények között szolgálatot teljesítõ végrehajtói állomány illetményen kívüli juttatásainak bõvítését a szolgálati idõ kedvezményes számítására (1,2-es szorzó) vonatkozó szabályoknak a konkrét rendvédelmi feladatokat végzõ teljes állományra történõ kiterjesztése is biztosítani hivatott.
- A kormányzati oldal rögzíteni kívánja, hogy a váltásos szolgálati rendben dolgozó hivatásos állomány jelenlegi, - maximálisan, átlagosan, heti 54 órás – szolgálatteljesítési idejének csökkentését célzó folyamat keretében, annak elsõ ütemeként, a 2006. évben a heti szolgálatteljesítési idõ átlagosan 52 órára történõ csökkentését törvénymódosítás biztosítja.
- A kormányzati oldal megerõsíti, hogy a Kormány az elõbbiekben felsorolt bérpolitikai és az egyéb intézkedések 2006. január 1-jei hatályú bevezetéséhez szükséges jogszabályi és finanszírozási feltételeket biztosítja.


II.


A munkavállalói oldal részrõl:
-    Az érdekképviseletek hangsúlyozni kívánják, hogy támogatják a rendvédelmi szervek hivatásos állományának a közszféra átlagát jelentõsen meghaladó keresetnövekedését célzó kormányzati szándékot, azonban a 2006. év tekintetében jelentõs differenciálással járó megoldással nem értenek egyet.
-    Az érdekképviseletek egyöntetûen kijelentik, hogy a tárgybeli megállapodás létrehozása érdekében a rendvédelmi szféra hivatásos állományát egységesen érintõ, azonos elveken alapuló bérpolitikai intézkedéseket javasoltak. Így a köztisztviselõi illetményalapnak a rendvédelmi szektorban történõ, a köztisztviselõkénél magasabb mértékû alkalmazását, az illetményalapnak az említett jogviszonyok szerinti elválasztását, valamint a hivatásos állományú munkavállalókat azonosan, egységesen megilletõ pótlék bevezetését kezdeményezték.
-    Az érdekképviseletek kijelentik, hogy a szolgálati idõpótlék intézményének a javasoltak szerinti bevezetésével elviekben értenek egyet. A Kormány által kezdeményezett rendszert és mértéket azonban nem áll módjukban támogatni, mert a közrend és a közbiztonság erõsítése, a megnövekedett szakmai feladatok teljesítése, a szolgálatban eltöltött idõ elismerése érdekében magasabb mértékû szolgálati idõpótlék bevezetése lett volna indokolt.
-    Az érdekképviseletek ezúton is jelezni kívánják, hogy álláspontjuk szerint a 2006. évi, differenciált kormányzati bérpolitikai intézkedések – végrehajtásuk esetén – jelentõs feszültségeket eredményezhetnek a szektor egészében, az egyes rendvédelmi szervek között és azokon belül, de az egyes szolgálati ágak, szakszolgálatok egymás közötti viszonyában is.

III.

Az érdekképviseletek kinyilvánítják, hogy elfogadják és tudomásul veszik a jelen „Közös nyilatkozat” I. pontjában felsorolt 2006. évi bérpolitikai és egyéb intézkedéseket, egyúttal az alábbiakat rögzítik:
-    A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Független Rendõr Szakszervezet a rendszeresített ügyeletesi beosztást betöltõ, valamint az igazgatás-rendészeti állomány számára is szükségesnek tartja a közterületi és a határrendészeti pótlék bevezetését és folyósítását.
-    A Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete, valamint a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete a váltásos szolgálati rendben dolgozók esetében a heti 40 óra felett teljesített munkaóráknak szabadidõben, vagy illetményben történõ ellentételezését indokoltnak és jogszerûnek tartja, ennek bevezetése érdekében javasolja a Hszt. módosítását.
-    A Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete indokoltnak tartja, hogy a tûzoltóság egyéb veszélyességi pótlékban részesülõ és vonulásra kötelezett állományára is terjedjen ki a szolgálati idõ kedvezményes számítása (1,2-es szorzó).
-    A Büntetés-végrehajtási Dolgozók Országos Szakszervezeti Szövetsége azon kormányzati garancia vállalását tartja szükségesnek, hogy a 2006. évi bérpolitikai intézkedések nem eredményezhetnek létszámcsökkentést és nem járhatnak a jelenleg meglévõ szociális juttatások csorbításával.
-    A Nemzetbiztonsági Hivatal Érdekképviseleti Szervezete és Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Érdekképviseleti Szervezete jelen nyilatkozat tárgyából függetlenül továbbra is kiemelt célnak tekinti a hivatásos jogviszonyban állók életpályájának megteremtését, a  Hszt. I.-es és II-es besorolási kategóriáiban történõ tervszerû elõmenetel biztosítását.
Az érdekképviseleti oldal elõzõeken kívül kívánja rögzíteni, hogy a Vám- és Pénzügyõrség Független Szakszervezete a tárgybeli érdemi egyeztetések hiányára hivatkozással – a 2005. december 1-jei plenáris üléstõl eltekintve – az RSZTÉF tárgyalásain, egyeztetésein nem vett részt, azokról meghívása ellenére távol maradt.

IV.

Felek a rendvédelmi szervek hivatásos állományára vonatkozó, 2006. évi bérpolitikai intézkedésekrõl szóló megállapodás elmaradása ellenére kinyilvánítják, hogy a fórum a tárgybeli egyeztetés-sorozat esetében is a Felek által  elfogadott Alapszabályának megfelelõen járt el, egyúttal megerõsítik, hogy a fórum alapszabályszerû mûködését a továbbiakban is az eddigi gyakorlatnak megfelelõen kívánják biztosítani.


Budapest, 2005. december „….”


Aláíróként:


A Kormány felhatalmazásából:




Juhász Gábor
belügyminisztériumi politikai államtitkár


A kormányzati oldal részérõl:                A munkavállalói oldal részérõl:




Jenei Zoltán                                Powell Pál
          soros ügyvivõ                              soros ügyvivõ

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 06:38
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75