Kezdölap arrow Hírek arrow SZÉF arrow SZÉF: Továbbra sincs munkabéke
SZÉF: Továbbra sincs munkabéke
2009. June 18.
 Tovább folytatódott a sikertelen egyeztetések sorozata a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF). A Hszt. módosításáról és a szakszervezeti követelésekről szóló június 17-i tárgyaláson hamar kiderült, hogy a törvénymódosítások jelenlegi formájukban nem elfogadhatóak a szakszervezetek számára, illetve, hogy a Honvédszakszervezet továbbra is fenntartja demonstrációs szándékát...

 

A június 17-i egyeztetésen a munkaadói oldal elnöke, Juhász Gábor IRM államtitkár, a munkavállalói oldalé pedig Kónya Péter FRDÉSZ elnöke volt. 

A Hszt. módosításáról szóló egyeztetés során Juhász Gábor, az IRM államtitkára, a munkaadói oldal ügyvivője elmondta, hogy az utolsó tárgyalási nap óta egyre több kérdés tisztázódott. Komoly előrelépésnek nevezte, hogy a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban eltöltött tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításának akadálya – az AB határozat megszületése napján érvényes bírósági ítélettel rendelkezők esetében – elhárult. Ugyancsak sikernek könyvelte el a tűzoltók délutáni és éjszakai pótlékának rendszeres juttatássá válását, valamint a már IRM rendeletben is rögzített, a rendőrök hosszú szolgálati idejét elismerő hűségpénzét. Az államtitkár azt is kifejtette, hogy kimondott célja a munkáltatóknak, hogy mihamarabb, de a szakszervezetek egyetértésével kerüljenek az Országgyűlés elé a módosító javaslatok. Juhász Gábor szakközépiskolai tanulmányi idő beszámítására vonatkozó kérdésére reagálva a HM tárcát képviselő dr. Till Szabolcs jogi főosztályvezető kijelentette: ami a Hszt.-ben elrendeződik, az a Hjt.-be is bekerülhet. 

Ezt követően tárgyalási szünetet kért a munkavállalói oldal elnöke, majd rövid konzultáció után bejelentette, hogy a munkavállalói oldal számára a Hszt. módosítások jelenlegi formájukban nem elfogadhatóak. A szakszervezeti oldal nem tudja támogatni a Hszt. általános részének módosításait. Ezt követően, az államtitkár javaslatára, - mivel még mindig számtalan egyet nem értés van - a téma tárgyalása szűkebb körben, szakértői szinten folytatódik majd.

A Honvédszakszervezetet és a Magyar Honvédség katonáit többször megsértő államtitkári megjegyzésekre Szincsák Gyula Hosz alelnök reagált:

- Államtitkár Úr! Köszönöm szépen a sértő megjegyzéseit, de mindenképpen vissza kell, hogy utasítsam azokat. Úgy gondolom, hogy a tárgyalások nem akkor vezetnek előre, ha minél szellemesebben tudjuk a másik oldal törvényes jogokért tett lépéseit minősíteni. Ha Ön azt mondja, hogy mi egy kicsit demonstrálunk, kicsit tárgyalunk, akkor én pedig erre azt felelem, hogy Önök pedig egy kicsit törvénykeznek, majd egy kicsit tárgyalnak. Nem bennünket minősít az, ha mi, katonák rákényszerülünk az amúgy tőlünk nagyon távol álló eszköz, a demonstráció alkalmazására.

A szakszervezeti jogosultságokról és az érekképviseletek követeléseiről szóló napirend tárgyalása során Juhász Gábor elmondta, hogy e témában is további tárgyalásokra van szükség. Az ülés végén még egyszer kísérletet tett a munkaadói oldal vezetője a kompromisszumra, majd ,,gondolkodási szünet”-ben állapodtak meg a tárgyaló felek. Az egyeztetések a Honvédszakszervezet június 22-i demonstrációja után folytatódik.

Sz.R.

forrás:

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 10:57
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1134
Linkek: 75