Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow SZÉF: Továbbra sincs munkabéke
SZÉF: Továbbra sincs munkabéke
2009. June 18.
 Tovább folytatódott a sikertelen egyeztetések sorozata a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumán (SZÉF). A Hszt. módosításáról és a szakszervezeti követelésekrõl szóló június 17-i tárgyaláson hamar kiderült, hogy a törvénymódosítások jelenlegi formájukban nem elfogadhatóak a szakszervezetek számára, illetve, hogy a Honvédszakszervezet továbbra is fenntartja demonstrációs szándékát...

 

A június 17-i egyeztetésen a munkaadói oldal elnöke, Juhász Gábor IRM államtitkár, a munkavállalói oldalé pedig Kónya Péter FRDÉSZ elnöke volt. 

A Hszt. módosításáról szóló egyeztetés során Juhász Gábor, az IRM államtitkára, a munkaadói oldal ügyvivõje elmondta, hogy az utolsó tárgyalási nap óta egyre több kérdés tisztázódott. Komoly elõrelépésnek nevezte, hogy a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban eltöltött tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámításának akadálya – az AB határozat megszületése napján érvényes bírósági ítélettel rendelkezõk esetében – elhárult. Ugyancsak sikernek könyvelte el a tûzoltók délutáni és éjszakai pótlékának rendszeres juttatássá válását, valamint a már IRM rendeletben is rögzített, a rendõrök hosszú szolgálati idejét elismerõ hûségpénzét. Az államtitkár azt is kifejtette, hogy kimondott célja a munkáltatóknak, hogy mihamarabb, de a szakszervezetek egyetértésével kerüljenek az Országgyûlés elé a módosító javaslatok. Juhász Gábor szakközépiskolai tanulmányi idõ beszámítására vonatkozó kérdésére reagálva a HM tárcát képviselõ dr. Till Szabolcs jogi fõosztályvezetõ kijelentette: ami a Hszt.-ben elrendezõdik, az a Hjt.-be is bekerülhet. 

Ezt követõen tárgyalási szünetet kért a munkavállalói oldal elnöke, majd rövid konzultáció után bejelentette, hogy a munkavállalói oldal számára a Hszt. módosítások jelenlegi formájukban nem elfogadhatóak. A szakszervezeti oldal nem tudja támogatni a Hszt. általános részének módosításait. Ezt követõen, az államtitkár javaslatára, - mivel még mindig számtalan egyet nem értés van - a téma tárgyalása szûkebb körben, szakértõi szinten folytatódik majd.

A Honvédszakszervezetet és a Magyar Honvédség katonáit többször megsértõ államtitkári megjegyzésekre Szincsák Gyula Hosz alelnök reagált:

- Államtitkár Úr! Köszönöm szépen a sértõ megjegyzéseit, de mindenképpen vissza kell, hogy utasítsam azokat. Úgy gondolom, hogy a tárgyalások nem akkor vezetnek elõre, ha minél szellemesebben tudjuk a másik oldal törvényes jogokért tett lépéseit minõsíteni. Ha Ön azt mondja, hogy mi egy kicsit demonstrálunk, kicsit tárgyalunk, akkor én pedig erre azt felelem, hogy Önök pedig egy kicsit törvénykeznek, majd egy kicsit tárgyalnak. Nem bennünket minõsít az, ha mi, katonák rákényszerülünk az amúgy tõlünk nagyon távol álló eszköz, a demonstráció alkalmazására.

A szakszervezeti jogosultságokról és az érekképviseletek követeléseirõl szóló napirend tárgyalása során Juhász Gábor elmondta, hogy e témában is további tárgyalásokra van szükség. Az ülés végén még egyszer kísérletet tett a munkaadói oldal vezetõje a kompromisszumra, majd ,,gondolkodási szünet”-ben állapodtak meg a tárgyaló felek. Az egyeztetések a Honvédszakszervezet június 22-i demonstrációja után folytatódik.

Sz.R.

forrás:

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 14:02
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75