Kezdölap arrow KÉT arrow SZÉF: A munkabéke érdekében?!
SZÉF: A munkabéke érdekében?!
2009. June 14.

A szakszervezetek számára is fontos a munkabéke, bár a bérek és a juttatások vonatkozásában még mindig elég távoliak az álláspontok - hangsúlyozta Kónya Péter a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma (SZÉF) június 11-i ülésén. Az IRM államtitkára és az FRDÉSZ elnöke vezetésével lezajlott plenáris ülésen aláírt Megállapodás ma sem született, de a konzultációk folytatódnak...

Az oldalegyeztetések után hamar világossá vált, hogy ma sem lesz aláírt Megállapodás a munkaadói és a munkavállalói oldalak között. Juhász Gábor IRM államtitkár kiemelte, hogy a tárca mihamarabb a Parlament elé vinné a Hszt. módosítását, majd a munkabéke megõrzése érdekében további konzultációkat kezdeményezett. Kónya Péter pedig a 13. havi illetmények kompenzációjáról és az adójogszabályi változásokról szeretett volna tárgyalni. Az FRDÉSZ elnöke a frissen megkapott törvénymódosító-javaslatokról szakértõi konzultációt kezdeményezett, majd azt javasolta, hogy minden évben rögzítsék annak a kollégának a nyugdíját, aki eléri a 20 év jogszerzõ szolgálati idõt. .....

 

....... Azt is hozzátette, hogy a szakszervezetek számára is fontos a munkabéke, bár a bérek és a juttatások vonatkozásában még mindig elég távoliak az álláspontok. Miután Juhász államtitkár arra kérte a szakszervezeteket, hogy ,,fessenek problématérképet", dr. Heiling Ottó Hosz alelnök elmondta, hogy nincsenek a katonáknak illúzióik a törvénymódosítás kapcsán, hiszen a negatív változások hamar átszivárognak a Hjt.-be is, ugyanakkor a pozitívak nem mindig. A Honvédszakszervezet alelnöke - a szakközépiskolai üggyel összefüggésben is - felhívta arra a figyelmet, hogy az IRM nem bújhat ki a kormányzati felelõsség alól, már csak azért sem, mert a mindenkori tárcavezetõ felel a jogalkotásért, tehát nem sportszerû a katonákat visszairányítani a HM-mel való egyeztetési szintre. Azt is hangsúlyozta, hogy noha lehet, hogy a katonai fõiskolán egy padban ültünk, amíg a rendõrnek beszámítják szolgálati idejébe a 3 év 9 hónap tanulmányi idõt, addig a katonának munkaügyi bíróságra kell mennie, hogy érvényesítse jogait. Dr. Heiling Ottó még hozzátette: az állomány járandóságainak összefüggései miatt az ezekkel kapcsolatos törvények is szinte elválaszthatatlanok egymástól.

Holecz Gábor VPFSZ elnök a szakszervezeti jogok bõvítése, valamint a szakszervezeti tisztségviselõk védettségének megerõsítése mellett érvelt, míg Kajsza Zoltán HTFSZ elnök azt hangsúlyozta, hogy további megszorító intézkedéseket már nem tud elviselni az állomány.

A szakértõi konzultációk június 16-án folytatódnak, másnap pedig a SZÉF újabb ülésén egyeztetnek a szakszervezetek és a szakminisztériumok képviselõi.

Forrás: http://www.frdesz.org.hu/cikk/2558/afrdeszszefnemirtakala.html?PHPSESSID=9c0c00773643a217663c8405afa283bc

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 16:27
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75