Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow A tûzoltókban bízunk, a politikusokban nem
A tûzoltókban bízunk, a politikusokban nem
2009. June 11.
A magyarok leginkább a tûzoltókban, a postásokban és a pedagógusokban bíznak, legkevésbé pedig az újságírókban és a politikusokban. A tavalyi évhez képest a legnagyobb bizalomvesztést a bankárok szenvedték el - mutatta ki a GfK legújabb kutatása.
A 2009 tavaszán végzett felmérés feltérképezte, mekkora bizalom övezi 20 szakma és szervezet képviselõit: az orvosokat, bankárokat, köztisztviselõket és önkormányzati képviselõket, politikusokat, rendõröket, postásokat, ügyvédeket, bírákat, tanárokat, tûzoltókat, vállalatvezetõket, a szakszervezetek, a sajtó, a papság, a marketingszakma, a piackutatók, a katonaság, a környezetvédõ szervezetek, a reklámszakma és a jótékonysági szervezetek képviselõit. A felmérés 16 európai országban és az Egyesült Államokban összesen 17.295 fõ megkérdezésével zajlott.

 A felmérés szerint Magyarországon a korábbi évhez hasonlóan a tûzoltókat övezi a legnagyobb bizalom, a megkérdezettek 98 százaléka bízik a szakértelmükben. Õket a postások (95 százalék), a tanítók és a tanárok (92 százalék) követik. Az orvosok a negyedik helyre szorultak 86 százalékkal.

A megkérdezettek háromnegyede bízik a katonaságban illetve a piackutatókban, a rendõrökben és a környezetvédõ szervezetek képviselõiben a kétharmaduk. A piackutatási szakma képviselõinek hazai megítélése kedvezõbb, mint nemzetközi szinten. A marketing szakembereké szintén, minden második magyar megkérdezett bízik bennük.

A középsõ harmadba kerültek a bírák, az ügyvédek és a papság, a köztisztviselõk és az önkormányzati képviselõk csoportja. Az ügyvédeknek a magyarok jóval nagyobb (57 százalék) bizalmat szavaztak, mint a régió más országaiban.

A papság a nemzetközi adatok szerint a lakosság kétharmadának bizalmát élvezi, Közép-Európában ennél is nagyobb bizalmat kap - hazánkban csak minden második válaszadó bizalmát élvezi. Nemzetközi és regionális viszonylatban a jótékonysági szervezetek képviselõi nagyobb bizalmat élveznek, mint hazánkban.

Az alsó harmadban szerepelnek a bankárok (38 százalék), az újságírók (29 százalék) és a politikusok (9 százalék). Az újságírókat hazánkban jóval kedvezõtlenebbül ítélik meg, mint nemzetközi vagy regionális szinten. A politikusok iránti bizalom eddig is kifejezetten alacsony volt, idén ez tovább romlott.

A kutatással kapcsolatos további információk a www.gfk.com/gfkhungaria címen találhatók.
Forrás: MTI A tûzoltókban bízunk, a politikusokban nem

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 16:54
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75