Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow A tűzoltókban bízunk, a politikusokban nem
A tűzoltókban bízunk, a politikusokban nem
2009. June 11.
A magyarok leginkább a tűzoltókban, a postásokban és a pedagógusokban bíznak, legkevésbé pedig az újságírókban és a politikusokban. A tavalyi évhez képest a legnagyobb bizalomvesztést a bankárok szenvedték el - mutatta ki a GfK legújabb kutatása.
A 2009 tavaszán végzett felmérés feltérképezte, mekkora bizalom övezi 20 szakma és szervezet képviselőit: az orvosokat, bankárokat, köztisztviselőket és önkormányzati képviselőket, politikusokat, rendőröket, postásokat, ügyvédeket, bírákat, tanárokat, tűzoltókat, vállalatvezetőket, a szakszervezetek, a sajtó, a papság, a marketingszakma, a piackutatók, a katonaság, a környezetvédő szervezetek, a reklámszakma és a jótékonysági szervezetek képviselőit. A felmérés 16 európai országban és az Egyesült Államokban összesen 17.295 fő megkérdezésével zajlott.

 A felmérés szerint Magyarországon a korábbi évhez hasonlóan a tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom, a megkérdezettek 98 százaléka bízik a szakértelmükben. Őket a postások (95 százalék), a tanítók és a tanárok (92 százalék) követik. Az orvosok a negyedik helyre szorultak 86 százalékkal.

A megkérdezettek háromnegyede bízik a katonaságban illetve a piackutatókban, a rendőrökben és a környezetvédő szervezetek képviselőiben a kétharmaduk. A piackutatási szakma képviselőinek hazai megítélése kedvezőbb, mint nemzetközi szinten. A marketing szakembereké szintén, minden második magyar megkérdezett bízik bennük.

A középső harmadba kerültek a bírák, az ügyvédek és a papság, a köztisztviselők és az önkormányzati képviselők csoportja. Az ügyvédeknek a magyarok jóval nagyobb (57 százalék) bizalmat szavaztak, mint a régió más országaiban.

A papság a nemzetközi adatok szerint a lakosság kétharmadának bizalmát élvezi, Közép-Európában ennél is nagyobb bizalmat kap - hazánkban csak minden második válaszadó bizalmát élvezi. Nemzetközi és regionális viszonylatban a jótékonysági szervezetek képviselői nagyobb bizalmat élveznek, mint hazánkban.

Az alsó harmadban szerepelnek a bankárok (38 százalék), az újságírók (29 százalék) és a politikusok (9 százalék). Az újságírókat hazánkban jóval kedvezőtlenebbül ítélik meg, mint nemzetközi vagy regionális szinten. A politikusok iránti bizalom eddig is kifejezetten alacsony volt, idén ez tovább romlott.

A kutatással kapcsolatos további információk a www.gfk.com/gfkhungaria címen találhatók.
Forrás: MTI A tűzoltókban bízunk, a politikusokban nem

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 18:11
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75