Kezdölap arrow FTSZ arrow Legfelsõbb Bíróság: jár a túlóradíj a tûzoltóknak
Legfelsõbb Bíróság: jár a túlóradíj a tûzoltóknak
2009. June 11.
2009.06.11
www.hrportal.hu
 
A Legfelsõbb Bíróság (LB) ismét kimondta és megerõsítette, hogy a tûzoltók 2004. május 1-tõl alappal igénylik a heti átlagos 48 munkaórán felül teljesített szolgálati idejük túlszolgálatnak minõsítését és az ennek megfelelõ díjazás kifizetését.
Ugyanakkor miután a munkaidõkeretet a korábban eljáró bíróságok nem tisztáztak, így a túlszolgálat mértéke, és emiatt a követelés összegszerûsége sem állapítható meg, ezért az LB hatályon kívül helyezte a korábbi döntéseket és új eljárást rendelt el.
A szerdán tárgyalt ügyben több mint félszáz nagykanizsai tûzoltó perelte a városi tûzoltóságot azért, hogy fizessék ki a 2004. május 1-ei EU-csatlakozástól 2007 végéig járó túlóradíjakat.

Az uniós szabályokra hivatkozva a felperesek a heti 40 óra feletti túlóra megfizetését kérték. Az alperes vitatta ennek jogosságát, a zalaegerszegi városi munkaügyi bíróság elsõfokú közbensõ ítéletében a követelés jogalapját tekintve viszont a felpereseknek adott igazat, a megyei bíróság pedig jogerõsen a 48 óra feletti túlszolgálatot ítélte meg.

A kötelezõ erejû közvetlenül alkalmazható uniós irányelv megyei bíróság által megalkotott értelmezése szerint ugyanis hét napra vonatkozóan az átlagos munkaidõ - a túlórát is beleértve - nem haladhatja meg a 48 órát, és ettõl a tagállamok nem térhetnek el. A követelések összegszerûségének kiszámítása egy következõ eljárás tárgya lehet majd.

Mindkét fél felülvizsgálattal fordult az LB-hoz, amely szerdán a kérelmeket elutasította, ám mint több hasonló ügyben, ezúttal is hatályon kívül helyezte a korábbi ítéleteket és új eljárást rendelt el.

Az LB ismét kimondta és megerõsítette, hogy a tûzoltók 2004. május 1-tõl alappal igénylik a heti átlagos 48 munkaórán felül teljesített szolgálati idejük túlszolgálatnak minõsítését és az ennek megfelelõ díjazás kifizetését.

Jelen ügyben a hatályon kívül helyezésre, illetve új eljárás elrendelésére csupán azért került sor, mert a munkaidõkeret nem volt tisztázva, e nélkül pedig a túlszolgálat mértéke sem állapítható meg. A megismételt eljárásban azonban a munkaidõkeret megállapítása után már az összegszerû igényekrõl is lehet dönteni - mondta ki szerdán az LB.

Ugyanakkor voltak már olyan ügyek, melyekben az LB a munkaidõkeret tisztázottsága alapján lezárhatta a jogalap kérdését és megindulhatott az összegszerûséggel kapcsolatos eljárás. Szováti Szabolcs ügyvéd, a tûzoltók egyik jogi képviselõje az MTI érdeklõdésére azt mondta: rendkívül bonyolult és több oldalról vitatott számítások alapján lehet csak kiszámolni a túlóradíjakat.

Hozzátette: tudomása szerint több ezer tûzoltó peresítette túlóradíj-követelését, és ennek nyomán több mint 100 eljárás van folyamatban országszerte. Egy-egy tûzoltónak a 2004-2007 közötti idõszakra átlagosan mintegy egymillió forintnyi elmarad túlóradíj járhat, abban az esetben, ha a bíróságok végül a heti 48 óra feletti munka után ítélik meg a túlóradíjat. Ehhez járulhat még a késedelmi kamat és a perköltség. Mindez összességében több milliárd forintos nagyságrendû kiadást eredményezhet a központi költségvetés számára a felperesek ügyvédjének becslése szerint.

Május 14-én az Önkormányzati Minisztérium államtitkára kormányszóvivõi tájékoztatón jelentette be, hogy nem vitatják tovább a tûzoltók túlszolgálati idejét, és a lehetõ leggyorsabb megoldásra törekszene ezek kifizetésénél. Jauernik István kijelentette azt is, hogy a parlament nem járt el helyesen, amikor 2004 elõtt nem hozott az uniós irányelveknek megfelelõ törvényt.

"Amennyiben a 2004. május 1. és 2007. december 31. között állományban lévõ hivatásos önkormányzati tûzoltónak van túlszolgálati ideje, azt megilleti a túlmunka ellenértéke függetlenül attól, hogy érintett a peres eljárásokban vagy sem. (...) a tárca fontosnak tartja, hogy mielõbb megnyugtatóan lezáruljon a jogvita, és a tûzoltók megkapják a hat hónap átlagában számított 48 órán felüli túlórák ellenértékét" - közölte az Önkormányzati Minisztérium május 14-én az MTI-vel.
 
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 14:41
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75