Kezdölap arrow Hírek arrow SZÉF arrow Az FRSZ vétója miatt elmaradt a SZÉF megállapodás aláírása
Az FRSZ vétója miatt elmaradt a SZÉF megállapodás aláírása
2009. June 01.
Juhász Gábor rendészeti államtitkár a Hszt. módosítás előkészítésére vonatkozó tárgyalások lezárásaként május 29-ére összehívta a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának ülését. A tanácskozás kezdetén a munkavállalói oldal elnöki tisztét betöltő Kónya Péter FRDÉSZ elnök bejelentette, hogy az oldalt alkotó 11 szakszervezet közül egyedüliként a Független Rendőr Szakszervezet utasította el a megállapodás aláírását és azzal együtt a Hszt. módosítás elfogadását. Az előzetes egyeztetés során kiderült, hogy az FRSZ elutasítás ismeretében a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete és a Rendészeti Védegylet is feladja korábbi álláspontját és az FRSZ-hez hasonlóan elutasítja a megállapodás elfogadását. A BRDSZ és az RV képviselői kifejtették, hogy csak abban az esetben látnak lehetőséget a megállapodás aláírására, ha azt a jelen levő, rendőrségen működő mindhárom szakszervezet elfogadja.

Mint ismeretes az FRSZ Országos Választmánya a tagság és végső soron a hivatásos állomány egészének jogos érdekeit szem előtt tartva határozott úgy, hogy jelen feltételek mellett nem támogatja a szolgálati törvény módosítását, mivel az a hatályos jogszabályokban biztosított jogosultságok korlátozására, vagy csökkentésére irányul. A hivatásos állomány jogainak csorbítása az OV álláspontja szerint végérvényesen felborítaná a Hszt-ben meghatározott jogok és kötelezettségek még meglévő törékeny egyensúlyát.

A kormányzati oldal delegációját vezető Juhász Gábor úr sajnálkozását fejezte ki a megállapodás aláírásának elmaradása miatt. Kifejtette, hogy véleménye szerint a szakértői egyeztetések eredményeként kialakult jogszabály-tervezetben a hivatásos állomány szempontjából többségében vannak a kedvező rendelkezések. Államtitkár úr kifejtette azt is, hogy a kormányzat a társadalmi elvárások miatt nem tud eltekinteni a Hszt. egyes rendelkezéseinek módosításától, ezért továbbra is fenntartják a betegség idejére járó távolléti díj csökkentésére és az egészségügyi alkalmatlanság miatt nyugállományba kerülők szolgálati nyugdíjának csökkentésére vonatkozó javaslataikat. Kiemelte, hogy a táppénz mértékét a kormányzat minden magyar munkavállaló tekintetében csökkentette, így ezt a hivatásos állomány esetében is meg kell tennie, ők azonban még a csökkentés után is 90 %-os mértékű ellátásban részesülnének, a civil szférában érvényes 60 %-os táppénzzel szemben. Juhász úr elmondta továbbá, hogy a vezénylés kereteinek kitágításától szintén nem tudnak eltekinteni, mivel annak hiányában a rendőri vezetés nem tudja megfelelően kezelni a 2 ezer fős létszámhiányt.

A közel 3 órásra nyúlt tárgyalás végén államtitkár úr felhívta a szakszervezetek figyelmét arra is, hogy a kormányzat SZÉF megállapodás hiányában is módosítani kívánja a szolgálati törtvényt, ez esetben azonban annak tartalmát az érdekképviseletek kevésbé tudják majd befolyásolni. Az ülés eredményeként a felek abban állapodtak meg, hogy ismételten áttekintik a szakértői egyeztetések során kialakult törvény-tervezetet és a végleges döntést a június 11-ére kitűzött SZÉF ülésen hozzák meg.

v.f.

forrás: http://www.frsz.hu/directory/news/news_2009-5-29_1866.php

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 12:01
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1134
Linkek: 75