Kezdölap arrow Hírek arrow ÁÉT arrow Az FRSZ vétója miatt elmaradt a SZÉF megállapodás aláírása
Az FRSZ vétója miatt elmaradt a SZÉF megállapodás aláírása
2009. June 01.
Juhász Gábor rendészeti államtitkár a Hszt. módosítás elõkészítésére vonatkozó tárgyalások lezárásaként május 29-ére összehívta a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumának ülését. A tanácskozás kezdetén a munkavállalói oldal elnöki tisztét betöltõ Kónya Péter FRDÉSZ elnök bejelentette, hogy az oldalt alkotó 11 szakszervezet közül egyedüliként a Független Rendõr Szakszervezet utasította el a megállapodás aláírását és azzal együtt a Hszt. módosítás elfogadását. Az elõzetes egyeztetés során kiderült, hogy az FRSZ elutasítás ismeretében a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete és a Rendészeti Védegylet is feladja korábbi álláspontját és az FRSZ-hez hasonlóan elutasítja a megállapodás elfogadását. A BRDSZ és az RV képviselõi kifejtették, hogy csak abban az esetben látnak lehetõséget a megállapodás aláírására, ha azt a jelen levõ, rendõrségen mûködõ mindhárom szakszervezet elfogadja.

Mint ismeretes az FRSZ Országos Választmánya a tagság és végsõ soron a hivatásos állomány egészének jogos érdekeit szem elõtt tartva határozott úgy, hogy jelen feltételek mellett nem támogatja a szolgálati törvény módosítását, mivel az a hatályos jogszabályokban biztosított jogosultságok korlátozására, vagy csökkentésére irányul. A hivatásos állomány jogainak csorbítása az OV álláspontja szerint végérvényesen felborítaná a Hszt-ben meghatározott jogok és kötelezettségek még meglévõ törékeny egyensúlyát.

A kormányzati oldal delegációját vezetõ Juhász Gábor úr sajnálkozását fejezte ki a megállapodás aláírásának elmaradása miatt. Kifejtette, hogy véleménye szerint a szakértõi egyeztetések eredményeként kialakult jogszabály-tervezetben a hivatásos állomány szempontjából többségében vannak a kedvezõ rendelkezések. Államtitkár úr kifejtette azt is, hogy a kormányzat a társadalmi elvárások miatt nem tud eltekinteni a Hszt. egyes rendelkezéseinek módosításától, ezért továbbra is fenntartják a betegség idejére járó távolléti díj csökkentésére és az egészségügyi alkalmatlanság miatt nyugállományba kerülõk szolgálati nyugdíjának csökkentésére vonatkozó javaslataikat. Kiemelte, hogy a táppénz mértékét a kormányzat minden magyar munkavállaló tekintetében csökkentette, így ezt a hivatásos állomány esetében is meg kell tennie, õk azonban még a csökkentés után is 90 %-os mértékû ellátásban részesülnének, a civil szférában érvényes 60 %-os táppénzzel szemben. Juhász úr elmondta továbbá, hogy a vezénylés kereteinek kitágításától szintén nem tudnak eltekinteni, mivel annak hiányában a rendõri vezetés nem tudja megfelelõen kezelni a 2 ezer fõs létszámhiányt.

A közel 3 órásra nyúlt tárgyalás végén államtitkár úr felhívta a szakszervezetek figyelmét arra is, hogy a kormányzat SZÉF megállapodás hiányában is módosítani kívánja a szolgálati törtvényt, ez esetben azonban annak tartalmát az érdekképviseletek kevésbé tudják majd befolyásolni. Az ülés eredményeként a felek abban állapodtak meg, hogy ismételten áttekintik a szakértõi egyeztetések során kialakult törvény-tervezetet és a végleges döntést a június 11-ére kitûzött SZÉF ülésen hozzák meg.

v.f.

forrás: http://www.frsz.hu/directory/news/news_2009-5-29_1866.php

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 19:00
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75