Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Áttörés a Hszt. egyeztetésében
Áttörés a Hszt. egyeztetésében
2009. May 20.
Áttörés a Hszt módosításával kapcsolatos tárgyalásokon
a Kormány visszalép a nyugdíjba vonulási feltételek drasztikus szigorításától

Juhász Gábor államtitkár a Kormány képviselőjeként és rendvédelmi dolgozók érdekképviseleti szerveinek vezetői a lefolytatott több órás megbeszélés eredményeként megállapodtak, hogy a Kormány visszavonja a szolgálati törvény nyugdíjazási szabályainak módosítására vonatkozó előterjesztését. A nyugdíjba vonulásra vonatkozó szabályok drasztikus szigorításának elmaradása mellett további kedvező hír, hogy a Kormány továbbra is kitart, az Alkotmánybíróság döntése előtt beszámított szakközépiskolai idő későbbi felülvizsgálatának Hszt-ben történő kizárása mellett.

Ismeretes, hogy az IRM május első hetében olyan Hszt. módosítási javaslat tervezetet küldött meg a rendvédelmi szféra szakszervezetei számára véleményezésre, melyek minden korábbi elképzelésnél jobban megszigorították volna a szolgálati nyugállományba helyezés feltételeit, az egészségi alkalmassági felülvizsgálat (FÜV eljárás) rendjét és csökkentették volna az egészségügyi szabadság idejére fizetendő járandóságot.

Juhász Gábor államtitkár úr május 19-én délutánra, egyeztetésre hívta a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdekképviseleti szerveinek vezetőit.  

A megbeszélésen a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetét Nagy Gábor elnök képviselte.

A több órás, konstruktív légkörben lezajlott egyeztetésen a felek sorra vették a tervezett intézkedéseket és elmozdultak egy szakszervezetek számára is elfogadható lehetséges megállapodás irányába.

Ennek lényege szerint a Kormány visszavonja a nyugállományba helyezés szigorítására vonatkozó korábbi javaslatát. Államtitkár úr ismételten megerősítette, hogy a Kormány törvényi szinten, a Hszt. módosítása útján kívánja garantálni az Alkotmánybíróság döntése előtt beszámított szakközépiskolai idő elismerését, illetve kizárni a későbbi felülvizsgálat lehetőségét.

Juhász Gábor államtitkár úr kifejtette, hogy az egészségügyi szabadság tartamára járó, jelenleg 100 %-os mértékű távolléti díj csökkentésétől nem tudnak eltekinteni, mivel a kormány valamennyi biztosított vonatkozásában csökkenti a táppénz mértékét. A szakszervezetek javaslatára azonban ismételten áttekintik az erre vonatkozó jogszabály-tervezetet és a következő szakértői egyeztetésre pontosítják a vonatkozó rendelkezéseket.

Államtitkár úr elmondta továbbá, hogy a minisztérium vezetése következetes akar lenni a FÜV eljárás szabályainak módosítása során és meg akarják szüntetni az esetleges visszaélésekre lehetőséget nyújtó kiskapukat.

Végezetül a felek megállapodtak abban, hogy az egyeztetések május 21-én a jogi szakértők részvételével folytatódnak, melynek időpontjára az IRM - a szakszervezeti vezetőkkel folytatott egyeztetésnek megfelelően - átdolgozza és pontosítja a jelenleg ismert jogszabály-tervezetet.
A szakértői egyeztetés után a következő magas szintű egyeztetésre május 25-én kerül sor, melyre államtitkár úr ismét a rendvédelmi szféra szakszervezeteinek vezetőit várja.

B u d a p e s t, 2009. május 20.

 

Nagy Gábor elnök

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 17:12
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75