Kezdölap arrow FTSZ arrow Hangtár arrow Ítélet van, a túlórapénz mégis az ablakban
Ítélet van, a túlórapénz mégis az ablakban
2009. May 16.

www.hirtv.hu

A Legfelsõbb Bíróság szerdán úgy döntött, hogy a tûzoltók 2007-tõl 2004. május elsejéig visszamenõleg túlóradíjat igényelhetnek minden olyan szolgálatra, amelyet a heti átlagos 48 órán felül teljesítettek. Az önkormányzati minisztérium nem vitatja a határozatot, de mégsem fizet.

Arra hivatkozik, hogy most a felülvizsgálati döntést követõen a bíróságnak arról kell ítélkeznie, hogyan kell kiszámítani a túlszolgálati idõt. A tûzoltó szakszervezetek idõhúzással vádolják a kormányt, mondván a szolgálati naplók alapján visszakereshetõ és kiszámítható a túlóra mértéke. A magyar állam becslések szerint 30 milliárd forinttal tartozik a lánglovagoknak.

Az Önkormányzati Minisztérium a Legfelsõbb Bíróság szerdai döntése értelmében már nem vitatja, hogy a tûzoltóknak a 48 órai munkavégzés után - az uniós norma szerint - túlszolgálati idõt kell fizetni, a 2004. május 1. óta keletkezett több milliárdot azonban mégsem utalják ki a lánglovagoknak.

„Mennyi az az óra, ami után ki kell számolni neki a járandóságát. Ebben nagyon nagy viták vannak. Én azt gondolom, nem fogunk tudni megegyezni,. Megint a bíróság fogja eldönteni, hogy hogyan kell ezt kiszámolni” – mondta Jauernik István MSZP-s államtitkár.

Kajsza: Idõhúzásra játszik a kormány

Vicc, hogy a kormány nem tudja, hogyan kell kiszámolni a túlszolgálati idõt - vélekedik a Tûzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Kajsza Zoltán állítása szerint az ágazati érdekképviseletek eddig hat alkalommal, táblázatokkal bizonyították, hogy a 48 órán felüli túlmunka a szolgálati naplók alapján visszakereshetõ és kiszámítható. Úgy látja: a kormány idõhúzásra játszik.

„Nem értjük ezt a huzavonát. Illetve értjük, mert fizetni nem akarnak, õk ezt meg is mondták, hogy ebben a kormányzati ciklusban nem akarnak fizetni, ami azért érdekes, mert kb. 10 milliárdos tételrõl van szó, és ez minden év után 1-2 milliárd kamattal nõ, tehát az adófizetõknek egyre többe fog kerülni” – nyilatkozta Kajsza Zoltán, a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

Az államtitkár a parlamentet és nem a Medgyessy-kormányt tette felelõssé, amiért 2004 elõtt nem hozott az uniós irányelveknek megfelelõ törvényt. A tûzoltók bérével kapcsolatban azt mondta: erre a költségvetés jelenleg nem tud több pénzt biztosítani, de a beosztások közötti különbségek csökkentésérõl még lehet tárgyalni.

(hírTV)

forrás:http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=270636

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 18:25
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75