Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow A tûzoltók túlmunkájának kifizetése
A tûzoltók túlmunkájának kifizetése
2009. May 15.
Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára a kormányszóvivõi tájékoztatón kijelentette: a tárca tudomásul veszi a Legfelsõbb Bíróság (LB) tegnapi határozatát, amely alapján 2004. május 1-jétõl joggal igényelték a tûzoltók a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálatuk „túlszolgálatnak” minõsítését, és a túlmunka ellenértékének kifizetését.
 
Amennyiben a 2004. május 1. és 2007. december 31. között állományban lévõ hivatásos önkormányzati tûzoltónak van túlszolgálati ideje, azt megilleti a túlmunka ellenértéke függetlenül attól, hogy érintett a peres eljárásokban vagy sem.
 
Jauernik István megerõsítette: a tárca fontosnak tartja, hogy mielõbb megnyugtatóan lezáruljon a jogvita, és a tûzoltók megkapják a hat hónap átlagában számított 48 órán felüli túlórák ellenértékét.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy nincs napirenden a tûzoltóságok visszaállamosítása. Ahogy fogalmazott: a kormányzat az elsõdleges feladatának a válságkezelést tekinti, ezért ebben a parlamenti ciklusban nem foglalkozik ezzel a témával. A mentõ tûzvédelem jövõjérõl azonban továbbra is indokolt a szakmai vita, hiszen a rendszer nem tökéletes, problémákat és feszültségeket hordoz magában.

Jauernik István elmondta: nincs lehetõség arra, hogy a rendõrökhöz hasonló többletjuttatásban részesüljenek a tûzoltók. Az Önkormányzati Minisztérium azonban nyitott arra, hogy tárgyalásokat folytasson az érdekvédelmi szervezetekkel a beosztások közötti bérkülönbségek csökkentésérõl.

Az államtitkár kijelentette: a jelenlegi szolgálati nyugdíjrendszer nem tartható fenn tovább, de a jogszabály-változások elõkészítése során a tárca nem kíván hozzányúlni az eddig szerzett jogokhoz, azt egyébként is külön törvény garantálja.

Budapest, 2009. május 14.
Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Fõosztály


http://www.bm.hu/web/portal.nsf/aktualis/E5D1AF4348AF4F66C12575B60066DD55
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 21:56
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75