Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow A tűzoltók túlmunkájának kifizetése
A tűzoltók túlmunkájának kifizetése
2009. May 15.
Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón kijelentette: a tárca tudomásul veszi a Legfelsőbb Bíróság (LB) tegnapi határozatát, amely alapján 2004. május 1-jétől joggal igényelték a tűzoltók a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálatuk „túlszolgálatnak” minősítését, és a túlmunka ellenértékének kifizetését.
 
Amennyiben a 2004. május 1. és 2007. december 31. között állományban lévő hivatásos önkormányzati tűzoltónak van túlszolgálati ideje, azt megilleti a túlmunka ellenértéke függetlenül attól, hogy érintett a peres eljárásokban vagy sem.
 
Jauernik István megerősítette: a tárca fontosnak tartja, hogy mielőbb megnyugtatóan lezáruljon a jogvita, és a tűzoltók megkapják a hat hónap átlagában számított 48 órán felüli túlórák ellenértékét.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy nincs napirenden a tűzoltóságok visszaállamosítása. Ahogy fogalmazott: a kormányzat az elsődleges feladatának a válságkezelést tekinti, ezért ebben a parlamenti ciklusban nem foglalkozik ezzel a témával. A mentő tűzvédelem jövőjéről azonban továbbra is indokolt a szakmai vita, hiszen a rendszer nem tökéletes, problémákat és feszültségeket hordoz magában.

Jauernik István elmondta: nincs lehetőség arra, hogy a rendőrökhöz hasonló többletjuttatásban részesüljenek a tűzoltók. Az Önkormányzati Minisztérium azonban nyitott arra, hogy tárgyalásokat folytasson az érdekvédelmi szervezetekkel a beosztások közötti bérkülönbségek csökkentéséről.

Az államtitkár kijelentette: a jelenlegi szolgálati nyugdíjrendszer nem tartható fenn tovább, de a jogszabály-változások előkészítése során a tárca nem kíván hozzányúlni az eddig szerzett jogokhoz, azt egyébként is külön törvény garantálja.

Budapest, 2009. május 14.
Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály


http://www.bm.hu/web/portal.nsf/aktualis/E5D1AF4348AF4F66C12575B60066DD55
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 00:17
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75