Kezdölap arrow Hírek arrow SZÉF arrow SZÉF 2009.05.08.
SZÉF 2009.05.08.
2009. May 11.
Sikertelen volt az egyeztetés a szolgálati törvény módosításáról a rendvédelmi szakszervezetek és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium között pénteken.

A napirenden szereplő témák visszautasítása után kivonult a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) munkavállalói oldala az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban (IRM) tervezett tárgyalásról. A napirend tartalmazta az úgynevezett hűségpótlékot, a nyugdíjrendszer átalakítását és a rendészeti szakközépiskolákban töltött évek szolgálati időbe beszámításának kérdését - mondta a Turi András szakállamtitkárral folytatott egyeztetést követően a minisztérium épületénél tartott sajtótájékoztatón a munkavállalói oldal nevében Kónya Péter.

Megjegyezte, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer szigorításáról hajlandóak tárgyalni, de csak hosszabb átmenettel, fokozatosan, felmenő rendszerben, ami azt jelenti, hogy a változtatások hatása 10-15 év múlva jelentkezhet.

A hűségpótlék kapcsán az érdekvédő azt mondta: azzal a célkitűzéssel, hogy megtartsák a tapasztalt kollégákat, egyet lehet érteni, de a módszerrel nem. A jelenlegi helyzetben nem lehet a rendőrségen belül egyes rétegeket preferálni, illetve ezt a rendelkezést csak a rendőrökre alkalmazni, mert ez óhatatlanul szembefordít egymással különböző munkavállalói csoportokat. Nem szerencsés, az ,,oszd meg és uralkodj" elvének alkalmazása, minden fegyveres és rendvédelmi dolgozónak kapnia kellene ezt a pótlékot.

Rámutatott arra is, hogy a Bajnai-csomag eltörli a rendvédelmi és fegyveres testületeknél a 13. havi bért, ami 8,3 százalékos csökkenés elvonást jelent, ennek kompenzálásáról mindeddig érdemben nem tárgyalt a kormányzat a szakszervezetekkel.

Kónya Péter hangsúlyozta: a rendvédelmi szakszervezetek kifejezik szolidaritásunkat azokkal, akik pénteken a megszigorító intézkedések miatt sztrájkoltak.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy amennyiben jövő hét közepéig nincs kormányzati válasz, akkor hatékony lépéseket tesznek.

Bár ebben a szférában nincs sztrájkjog, de "nem lesz igaza az egykori miniszterelnöknek, hogy kimennek az utcára aztán hazamennek, (...) meg fogjuk találni a törvényes eszközöket a hatékony demonstrációhoz" - mondta Kónya Péter.

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 12:07
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1134
Linkek: 75