Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow A rendőr később menne nyugdíjba, és nem sztrájkolhat
A rendőr később menne nyugdíjba, és nem sztrájkolhat
2009. March 13.
Legyen hűségpénz a fiatalabb rendőröknek is, ne szigorítsák a nyugállományba vonulás feltételeit, és joga legyen a sztrájkhoz a rendőrnek és tűzoltónak is - ezt szeretné a Független Rendőr Szakszervezet. Draskovics Tibor rendészeti miniszter március 20-ra várja egyeztetésre a szakszervezetet.
 
Az új szabályzó arról szólna, hogy 52 éves kor alatt nem lehet teljes nyugdíjjal elmenni és afölött is korlátozó intézkedéseket szeretnének bevezetni - mondja Pongó Géza a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. Jelenleg akkor mehet el 25 év szolgálat után a rendőr nyugállományba, ha egészségügyileg alkalmatlan a munkája ellátására, vagy beosztásából felmentették, illetve olyan helyre szervezték át, ahol számára kedvezőtlenebbek a feltételek, alacsonyabb a beosztása vagy távol van a lakhelyétől. Ebben az esetben választhatta a nyugdíjazását - mondja Pongó Géza.

- E tekintetben teljes változás állna be. Ha egy rendőrnek 25 vagy 30 év szolgálati viszony után megszűnik a munkahelye, és egy másik állást ajánlanak fel neki helyette, de azt nem fogja elfogadni, akkor nem választhatja a számára kedvezőbb nyugállományba vonulást. Ezt felháborítónak tartjuk, és ezért is kezdeményeztük ennek a fórumnak az összehívását.

Negyvenkétezer rendőrből két-három ezren vannak a negyvenes korosztályból, és háromszázötvenen az ennél idősebbekből. A tavalyi pályaelhagyó rendőrök túlnyomó többségében ebből a korosztályból kerültek ki. Az ő jutalmazásukra alkották meg a korpótlékot. A független szakszervezet főtitkára szerint a tervezett bruttó 40 ezer forintos plusz havi összeg késői ígérete nem lesz elegendő a kollégák megtartásához.

- Ráadásul e kollégák egy része vezető beosztású, aki nem biztos, hogy rá lenne szorulva erre a plusz összegre. Mi azt szeretnénk, ha szélesebb rendőri társadalom kapná meg ezt a juttatást. Miért ne kaphatná meg akár egy 15 éves szolgálati jogviszonnyal rendelkező rendőr is? Örülünk, hogy a miniszter úr és a munkatársai úgy gondolkoznak, hogy díjazni kell a nagyobb tapasztalatú rendőröket, de az állomány 90 százaléka nem fog ebből részesülni.

Legyen joga sztrájkolni a rendőrnek, tűzoltónak, vámosnak, börtönőrnek és a többi fegyveres testületnél dolgozónak is. Ezt akarja elérni már régóta a független szakszervezet. Pongó Géza abban bízik, hogy az állampolgári jogok biztosának pozitív állásfoglalása talán most elősegíti ezt.

- Egyáltalán nincs miért aggódniuk a kollégáinknak – mondta Draskovits Tibor rendészeti miniszter. - A szolgálati viszonyról szóló törvény módosításában megegyeztünk még decemberben a rendészeti területen működő szakszervezetekkel. A kiindulópont éppen az, hogy nekik volt sok, egyébként általam is támogatható törvénymódosítási javaslatuk, és vállaltuk, hogy ezeket összefoglalva a parlament elé terjesztjük. A törvényalkotás nem szakszervezeti kívánságműsor, ebbe olyan elemek is bekerülnek, amiket nem a szakszervezetek kezdeményeztek, hanem a kormány tartana fontosnak.

A miniszter hozzátette, hogy 2007 vége óta a legalább 20 éves szolgálati idővel rendelkező rendőrök és más szolgálati viszonyban állók esetében rögzítik, hogy mennyi nyugdíj illeti meg őket. Ha utóbb a nyugdíjszabályok változnak, rájuk mindig a kedvezőbb fog vonatkozni.

- Szeretnénk véget vetni annak, hogy a mai szabályok szerint a hosszabb szolgálati idővel rendelkező rendőrök több nyugdíjat kapnának nyugdíjként, mint amennyi a nettó keresetük akkor, amikor munkában állnak – mondta a miniszter. - Ez nemcsak igazságtalan más társadalmi csoportokkal szemben, de teljesen értelmetlen is, mert arra ösztönöz, hogy tessék minél hamarabb nyugdíjba menni, ami egyébként szerintem az egyén számára sem jó választás, a társadalom számára meg bizonyosan nagy veszteségekkel jár. Mi ezt az ellentmondást úgy akarjuk megoldani, hogy rövidesen bevezetünk egy olyan pótlékot, amiből a 25 évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkező rendőrök részesülnének. Tehát a 25 és 30 éves szolgálati idő között havi 40 ezer, 30-35 éves szolgálati idő esetén havi 50 ezer, 35 évesnél hosszabb szolgálati idő esetében pedig 60 ezer forintos pótlékot kapnának havonta.

Arra a felvetésre, hogy a rövidebb szolgálati idővel rendelkezőknek nem kínálnak pluszpénzt, a miniszter ezt mondta: a világgazdasági válságban nincs napirenden az általános béremelés a közszférában. A kormány nem tervez változást a sztrájkjogban sem, tehát a rendőrök továbbra sem sztrájkolhatnak.

- Az a sokféle kedvezmény, ami a szolgálati viszonyban állókat megilleti, amelyek jelentős része éppen a nyugdíjazáshoz kapcsolódik, azért áll fenn, hogy ellensúlyozza azokat a jogkorlátozásokat, például a sztrájkjog korlátozását, ami együtt jár ezekkel a speciális és egyébként nagy társadalmi elismerést érdemlő hivatásokkal.

Dátum: 2009-03-11 09:31:19
 
Nagy Emese
 
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 10:07
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75