Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Túl sok katasztrófát okoz a Katasztrófavédelem?
Túl sok katasztrófát okoz a Katasztrófavédelem?
2009. March 05.
Nincs szükség Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságra (OKF), mert túlméretezett, indokolatlanul sok feladatot és hatáskört vont magához - jelentette ki egy témában tartott konferencia közben tartott sajtótájékoztatón Kósa Lajos (Fidesz) és Világosi Gábor (SZDSZ), hozzátéve, nem támogatják az önkormányzati tûzoltóság államosítására vonatkozó kormányzati tervet sem.

A katasztrófavédelmi szervezet 2000. január 1-jén jött létre, országos és megyei szinten látja el a tûzoltóságok feletti szakmai és ellenõrzési feladatokat. Kósa Lajos, fideszes országgyûlési képviselõ, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke Az önkormányzatiság a tûzvédelemben címû konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az OKF, mint szervezet nem indokolt, mert "sok galibát okoz". Hozzátette, a tûzoltóságok koordinációjára szükség van ugyan, "de nem a jelenlegi formában".
 

Fotó: Horváth Gábor FTP

Világosi Gábor, az Országgyûlés SZDSZ-es alelnöke úgy fogalmazott: a tûzoltóságok szakmai felügyelete szervezést, nem pedig intézményt igényel, az OKF indokolatlanul sok jogkört próbált "magához szipkázni". A Magyar Tûzoltó Szövetség (MTSZ) és a Hivatásos Önkormányzati Tûzoltók Országos Szövetsége (HÖTOSZ) által szervezett konferencián hosszas vitát folytattak az önkormányzati tûzoltóságok visszaállamosításáról.

Jauernik István, a tûzoltóságot felügyelõ önkormányzati minisztérium államtitkára azt mondta: a tûzoltóságok szempontjából a jelenlegi önkormányzati rendszer nem hatékony és igazságtalan, mert a bajban nem egységes idõben érkezik a segítség. Véleménye szerint az önkéntes tûzoltóságokat kell erõsíteni, ezért alkotott és fogadott el errõl törvényt tavaly a parlament.

"Nem a rendszer, hanem amit azzal tesznek, az az igazságtalan" - reagált a felvetésre Kõszegi Zoltán, Dabas polgármestere, hozzátéve, a jelenlegi rendszerben európai szinten látják el a tûzoltóságok a feladataikat. Szerinte nem új adók kivetésével kell többletforrást adni a tûzoltóságoknak, hanem a biztosítótársaságoknak kellene jóval nagyobb mértékben hozzájárulniuk a tûzmegelõzéshez. (A biztosítók jelenleg a vagyonbiztosításból származó bevételük a másfél százalékát fizetik tûzvédelmi hozzájárulásként. Ez évi 3-3,5 milliárd forintot jelent, amelynek kétharmadát kapja a tûzoltóság, a fennmaradó részt pedig lakossági riasztórendszer kiépítésére fordítják.)

"Idejétmúlt a sztrájktilalom a rendvédelmiseknél"

MTI

Forrás:  http://www.privatbankar.hu/html/cikk/friss.php?hir=70498

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 04:21
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75