Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Túl sok katasztrófát okoz a Katasztrófavédelem?
Túl sok katasztrófát okoz a Katasztrófavédelem?
2009. March 05.
Nincs szükség Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra (OKF), mert túlméretezett, indokolatlanul sok feladatot és hatáskört vont magához - jelentette ki egy témában tartott konferencia közben tartott sajtótájékoztatón Kósa Lajos (Fidesz) és Világosi Gábor (SZDSZ), hozzátéve, nem támogatják az önkormányzati tűzoltóság államosítására vonatkozó kormányzati tervet sem.

A katasztrófavédelmi szervezet 2000. január 1-jén jött létre, országos és megyei szinten látja el a tűzoltóságok feletti szakmai és ellenőrzési feladatokat. Kósa Lajos, fideszes országgyűlési képviselő, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke Az önkormányzatiság a tűzvédelemben című konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az OKF, mint szervezet nem indokolt, mert "sok galibát okoz". Hozzátette, a tűzoltóságok koordinációjára szükség van ugyan, "de nem a jelenlegi formában".
 

Fotó: Horváth Gábor FTP

Világosi Gábor, az Országgyűlés SZDSZ-es alelnöke úgy fogalmazott: a tűzoltóságok szakmai felügyelete szervezést, nem pedig intézményt igényel, az OKF indokolatlanul sok jogkört próbált "magához szipkázni". A Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) és a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltók Országos Szövetsége (HÖTOSZ) által szervezett konferencián hosszas vitát folytattak az önkormányzati tűzoltóságok visszaállamosításáról.

Jauernik István, a tűzoltóságot felügyelő önkormányzati minisztérium államtitkára azt mondta: a tűzoltóságok szempontjából a jelenlegi önkormányzati rendszer nem hatékony és igazságtalan, mert a bajban nem egységes időben érkezik a segítség. Véleménye szerint az önkéntes tűzoltóságokat kell erősíteni, ezért alkotott és fogadott el erről törvényt tavaly a parlament.

"Nem a rendszer, hanem amit azzal tesznek, az az igazságtalan" - reagált a felvetésre Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere, hozzátéve, a jelenlegi rendszerben európai szinten látják el a tűzoltóságok a feladataikat. Szerinte nem új adók kivetésével kell többletforrást adni a tűzoltóságoknak, hanem a biztosítótársaságoknak kellene jóval nagyobb mértékben hozzájárulniuk a tűzmegelőzéshez. (A biztosítók jelenleg a vagyonbiztosításból származó bevételük a másfél százalékát fizetik tűzvédelmi hozzájárulásként. Ez évi 3-3,5 milliárd forintot jelent, amelynek kétharmadát kapja a tűzoltóság, a fennmaradó részt pedig lakossági riasztórendszer kiépítésére fordítják.)

"Idejétmúlt a sztrájktilalom a rendvédelmiseknél"

MTI

Forrás:  http://www.privatbankar.hu/html/cikk/friss.php?hir=70498

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 07:19
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75