Kezdölap arrow FTSZ arrow Hangtár arrow A nyugdíjrefom kedvezményezettjei?
A nyugdíjrefom kedvezményezettjei?
2009. February 24.

Tisztelt Szerkesztõség!

„A nyugdíjrefom kedvezményezettjei” címmel, az RTLKLUB 2009.02. 23-ai híradásában és honlapjukon megjelentekkel kapcsolatban az alábbi észrevételt teszem.

Szûcs Erika Miniszter Asszony két különbözõ dologról nyilatkozik !

  1. Az aktív állományúak szolgálati nyugdíj rendszerének módosításáról.

  2. A nyugállományúak 13. havi nyugdíjának elvonásáról.

Az aktív állományúak szolgálati nyugdíj rendszerének módosítására, a 2008. december 17-én, a fegyveres és a rendvédelem szervek állományát képviselõ szakszervezetek és a kormány között megköttetett „Megállapodás” alapján van lehetõséget, azaz

1. A Kormányzati Oldal vállalja, hogy a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatban egyoldalú lépést nem kezdeményez a SZÉF Érdekképviseleti Oldalának egyetértése nélkül.”,

hogy ez a jövõben mennyire fog érvényesülni, az egyenlõre nem tudható.

A szakszervezeteknek a nyugállományúakra vonatkozó szabályok megalkotása során, sem az ágazati érdekegyeztetésben, sem a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumán nincs a ráhatása, annak ellenére, hogy a legtöbb szakszervezetnek létezõ nyugdíjas tagozata is mûködik. Igenis elvonták a 62. életévüket be nem töltött nyugállományúaktól is a 13. havi nyugdíjat. A jogalkotó nem tett különbséget, a Magyar Köztársaság elnöke pedig aláírta a törvényjavaslatot annak ellenére, hogy a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) és a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) levélben fordult Dr. Sólyom Lászlóhoz, normakontrollt kérve a 13. havi nyugdíjakról szóló törvény kapcsán, amelyet az Országgyûlés 2008. november 25-én fogadott el.

Kár volna tagadni azt a tényt, hogy jelenleg a szolgálati nyugdíjra jogosultak akár 40 évesen visszavonulhatnak, de ez átmenet, mivel a vonatkozó törvény különbséget tesz az 1996. szeptember elseje elõtt és az után felszereltek között.

40 évesen nyugállományba vonulás két okból történhet, egyik, ha orvosi bizottság a hivatásos szolgálatra alkalmatlannak minõsíti és a 25 éves szolgálati ideje meg van, akkor szolgálati nyugdíjba helyezik, ebbe a munkáltatónak nincs beleszólási lehetõsége.

A másik, közös megegyezés alapján, ha 25 éves szolgálati idõvel rendelkezik, tehát a munkáltató is hozzájárul a nyugállományba helyezéshez, de ebben az esetben a megállapított nyugdíj összegének csak az 50%-ra jogosult.

A kedvezõ szolgálati nyugdíj összegének csökkentése érdekében a jogalkotó,2008. január 1-i hatállyal, módosította a szolgálati nyugdíj összegének számolását.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény

( Hszt.) 2008. év január 1-ével hatályos módosítása az életének és testi épségének kockáztatásával nem járó beosztásokat, különösen:

a szervezet mûködését szolgáló, így a gazdálkodással, a humánszolgálati, személyügyi, munkaügyi és egészségügyi tevékenységgel összefüggõ, továbbá jogi és igazgatási, illetve, a szervezet mûködéséhez kapcsolódó, így különösen tájékoztatási, szociális, mûvészeti és közmûvelõdési, ügyviteli, informatikai, üzemeltetési, állategészségügyit civilesítette. Kedvezményt abban adott, hogy a hivatásos szolgálati beosztás szolgálati jellegének megszûnése az abban a munkakörben foglalkoztatott hivatásos állomány tagjának e munkakörben való további foglalkoztatását, szolgálati jogviszonyát és elõmenetelét nem érinti, de távozása után, csak köztisztviselõ vagy közalkalmazott láthatja el a feladatot, és akkor ezekre a beosztásokra a köztisztviselõi vagy a közalkalmazotti törvény vonatkoznak, vagyis a 2016-tól 65 évre emelkedõ nyugdíjkorhatár vonatkozik rájuk.

Azt is érdemes tisztázni, hogy a rendvédelmi szerveknél dolgozó (cikk alcímében szerepeltetett) 80 ezer fõbõl több tízezer a köztisztviselõ; a közalkalmazott és a munkavállaló, akikre jelenleg is saját jogállási törvényük vonatkozik, nyugdíjkorhatáruk jelenleg is 62 év.

Néhány év múlva, hivatásos állományban , a magas vezetõi beosztást betöltõk kivételével, csak a végrehajtás területén foglalkoztatott állomány marad.

Erre az állománycsoportra vonatkoztatottan gondolja Szûcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, hogy a szakszervezeteknek kell most végiggondolni a korábbi álláspontjukat és a kompromisszumok felé ellépni?

Katus Károly, a Rendészeti Védegylet elnökének a szavait kell megismételnem:

Aki ehhez a témához ért, szakmailag benne van, tisztában van a mai magyar közbiztonság helyzetével, tisztában van a közbiztonságban dolgozók fizetésével, a családjuk megélhetésével, aki mindezt tudja, az egyrészt azt mondom, hogy szégyellje magát, hogy ez eszébe jut”

Bugapest,2009. február 24.

 

Nagy Gábor

elnök

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 11:16
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75