Kezdölap arrow FTSZ arrow VT Határozatai arrow A politika utasítása, vagy a politikai akarat szabotálása?
A politika utasítása, vagy a politikai akarat szabotálása?
2009. February 23.

A politika utasítása, vagy a politikai akarat szabotálása?


A minisztériumi illetékes Osztály által a Hivatásos ÖnkormányzatiTûzoltóparancsnokságok parancsnokainak megküldött, a túlszolgálat ellentételezése iránt indított perekben, a Munkaügyi Bíróságok elõtt képviselendõ állásfoglalásról.

1. ) Állásfoglalás.

I.

Felperesek által követelt összeg megállapításánál alkalmazott – felperesi – számítások jogszerûsége vonatkozásában álláspontunk a következõ:

Legfelsõbb Bíróság részérõl Mfv. II. 10.899/2007. szám alatt meghozott, BH2008.309 szám alatt közétett közbensõ ítélet értelmében az önkormányzati tûzoltóságnál az a szolgálatteljesítési idõ, amely 2004. május 1-jétõl kezdõdõen, hat havi szolgálatteljesítési idõkeretben számítva hétnapos idõtartamokban a 48 órát meghaladja – az 1996. évi XLIII.

törvény (Hszt.) 84. §(2) és (4) bekezdése, a 93/104/EK irányelv és a 2003/88/EK (a továbbiakban: irányelv) alapján – túlszolgálatnak minõsül.

Ezzel összefüggésben fontos kiemelni, hogy a Legfelsõbb Bíróság részérõl túlszolgálatként történõ minõsítés tartalmi és formai szempontból nem azonos a Hszt. 87. § (1) bekezdésében meghatározott elrendelt túlszolgálattal, tekintettel arra, hogy a Hszt. 88. § (1) bekezdése szerint a túlszolgálatot az állományilletékes parancsnoknak kell írásban elrendelnie. Jelen perbeli esetben sem beszélhetünk a Hszt. 87. §-a szerint elrendelt túlszolgálatról, hanem csak arról, hogy felperesek az akkor hatályos Hszt. szabályai szerinti szolgálatteljesítési idejüket töltötték, amely a Legfelsõbb Bíróság fent idézett közbensõ ítélete szerint nem felelt meg az irányelv szabályainak.

 A teljes írás megtekintése (pdf) ITT

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 3 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 12:58
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75