Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow VISSZAÁLLAMOSÍTÁSOK? KÖZMUNKÁK ÁPRILISTÓL
VISSZAÁLLAMOSÍTÁSOK? KÖZMUNKÁK ÁPRILISTÓL
2009. January 23.

 

 

 

www.fmh.hu

Szabadegyháza - Az önkormányzati államtitkár bizonyos reformokat keresztülvihetőnek tart, mivel az ellenzék programjában is szerepelnek.
 
Személyi jövedelemadóból több bevételük lesz idén az önkormányzatoknak. Az Út a munkához program április elején indul. A közmunkáknál a bérek 95 százalékát biztosítják, csak 5 százalék terheli majd az önkormányzatokat. Mindez egy szakmai tanácskozáson hangzott el.
 
Ma még nem lehet tudni, milyen hosszú lesz a világméretű válság, ezért óvatos tervezésre van szükség - mondta tegnap Jauernik István, az önkormányzati minisztérium államtitkára a Szabadegyházán tartott szakmai tanácskozáson. A jelenlévő polgármestereket leginkább érdeklő költségvetésről szólva elmondta, hogy a magasabb bevételek miatt személyi jövedelemadóból 14,1 százalékkal többet kapnak idén az önkormányzatok, mint tavaly. A 13. havi fizetések 180 ezer forint alatti részére a minisztériumok keretéből zároltak 47 milliárdot, így a minisztériumok fedezik majd az önkormányzatok 13. havi bérét. Nincs pénzügyi kényszer, hogy a közszféra ne növelje a munkanélküliek számát.
 
 

Az államtitkár elmondta, a minisztériumuk is ír ki pályázatot bölcsődék, óvodák, iskolák felújítására. A 4,1 milliárdos keretből 10-20 milliós pályázatokat támogatnak majd. A polgármesterek ezt üdvözölték, mivel az eddigi lehetőségek csak nagy volumenű munkákra vonatkoztak. Az úgynevezett aszfaltpénzből ezután nem csak javítást, hanem új szilárd burkolat megépítését is engedélyezik.

Elhangzott, hogy április elején lép életbe az Út a munkához program, amely közmunkát, közfoglalkoztatást kíván biztosítani a munkaképes segélyezetteknek. A közmunkák esetében a bér 95 százalékát biztosítja az állam, a maradék 5 százalék terheli csak az önkormányzatokat. Akinek munkát nem tudnak biztosítani, az 23 ezer forint rendelkezésre állási díjat kap, míg feladat nem lesz. Elhangzott, hogy az iparűzési adóból lehet helyi alapot létrehozni a vállalkozások támogatására

A reformokról szólva az államtitkár azt mondta, a nagy ellátórendszerek reformja nélkül önkormányzati sem lehet. Ugyanakkor szükség lenne változtatásra. Azt mondta, ma a közoktatás önkormányzati feladat, ám lehet, hogy az állam kezében jobb helyen lenne, azzal, hogy az óvoda és az alapfokú oktatás maradjon helyben. Más feladatok visszaállamosítását is elképzelhetőnek tartja. Ilyen a tűzvédelem, a közfoglalkoztatás. Kifejtette, hogy a Fidesz programjában is szerepel a tűzoltóság állami kézbe vétele, a megyei és a nagyvárosi képviselő-testületek létszámának csökkentése, a városok és körzetük együttes közszolgáltatás biztosítása.

A polgármesterek kétségbevonták, hogy kétharmados törvényt sikerül módosítani. Kérdeztek a pályázatokkal, az Út a munkához programmal kapcsolatban. A találkozót szervező Ecsődi László országgyűlési képviselő egy kérdésre válaszolva nem tartotta elképzelhetőnek az önkormányzati rendőrség létrehozását.
 

Forrás: http://www.fmh.hu/kozelet/20090121_visszaallamositasok__dkozmunkak_aprilisto

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 06:54
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75