Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Megmenekültek a fõvárosi tûzoltók!
Megmenekültek a fõvárosi tûzoltók!
2009. January 15.
A helyzet mindazonáltal azért volt korábban aggasztó, mivel január elején kiderült: mintegy 800 millió forint hiányzik a tûzoltóság minimális mûködtetéséhez. A központi költségvetés ugyanis nem hajlandó több pénzt áldozni az említett célra, így a parancsnokság csupán a Fõvárosban reménykedhetett.

"A probléma persze nem újkeletû, hiszen lényegében ezerkilencszázkilencvenöt óta szembe kell néznünk vele" - mondta még az elnök bejelentése elõtt Briber István, a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság gazdasági helyettese, hozzátéve: annak idején a hiány még "mindössze" 161 millió forint volt, s ez duzzadt mára 800 millióra. Az eddig biztosított források az állomány személyi juttatásait ugyan fedezik, ám a dologi kiadásokra szinte egyáltalán nem futja. Az tûzoltóság egyébként 2007 óta hasonló büdzsével, azaz 1,2 milliárddal kalkulál. Ebbõl 400 milliót fedez az állam, egyelõre pedig 254 milliót a Fõváros.


Fotó: STOP/Vass János

Pozitív hírként jelenthette be, hogy idén már nem küzd létszámhiánnyal a szervezet, ami persze a másik oldalon gondot is jelent, hiszen a bérekbõl már nem tudnak átcsoportosítani forrásokat egyéb költségekre. További nehézséget jelent még, hogy felszerelésüket túlnyomórészt az euróövezet országaiból szerzik be, amit a forint jelenleg tapasztalható erõteljes gyengülése nem könnyít meg. Danielisz Béla, a bizottság elnöke, átvéve a szót, szintén a másfél évtizede újra és újra jelentkezõ nehézségekkel kezdte mondandóját, ám rögtön hozzá is tette: az idõnként feszült helyzet azért mindig megoldódott, köszönhetõen a Fõváros felelõsség-vállalásának. A Briber által is említett forrásokhoz amúgy 100 millió forintot még (különbözõ takarékossági intézkedések révén) maga a parancsnokság is hozzá tud tenni, sõt a testület egy eseti bizottságot is létre kíván hozni annak érdekében, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne további racionalizálást végrehajtani - ettõl újabb 14 százalékos költségmegtakarítást remélnek.

Ezt követõen jött a sokak által várt bejelentés: a korábbi egyeztetések során a frakciók között semmiféle vita nem merült fel a hiányzó összeg majdani megszavazását illetõen, ezért a március 15-ig esedékes, fõvárosi költségvetés elfogadásakor minden bizonnyal az igenre voksolnak majd a képviselõk. Az elhangzottakra Molnár Péter, a Tûzoltóság szóvivõje a STOP-nak úgy reagált: mindenféleképpen megnyugtatónak tartják, hogy a Fõvárosi Önkormányzat a tûzoltók pártján áll, mindazonáltal az ezzel együtt rendelkezésre álló összegek is csak minimálisan elegendõek a mûködtetéshez. Azaz olyan lényeges dolgokra, mint az állagmegóvás, új tûzoltólaktanyák építése, esetleg a meglévõk felújítása, már nem jut pénz. Több forrás lenne szükséges ezenkívül a már elavult eszközök idõben történõ lecseréléséhez is. "Fizetésemelésrõl ennél fogva nem is álmodhatunk, hiszen az már újabb költségvetési tényezõ lenne. A tekintetben elégedett az állomány, hogy biztos állása van, a kevés fizetés miatt azonban többségüknek másodállást kell vállalnia azért, hogy a családját eltarthassa - közölte Molnár.

Szerzõ: Vass János

Forrás: -STOP.hu: Megmenekültek a fõvárosi tûzoltók!

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 00:42
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75