Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Megmenekültek a fővárosi tűzoltók!
Megmenekültek a fővárosi tűzoltók!
2009. January 15.
A helyzet mindazonáltal azért volt korábban aggasztó, mivel január elején kiderült: mintegy 800 millió forint hiányzik a tűzoltóság minimális működtetéséhez. A központi költségvetés ugyanis nem hajlandó több pénzt áldozni az említett célra, így a parancsnokság csupán a Fővárosban reménykedhetett.

"A probléma persze nem újkeletű, hiszen lényegében ezerkilencszázkilencvenöt óta szembe kell néznünk vele" - mondta még az elnök bejelentése előtt Briber István, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság gazdasági helyettese, hozzátéve: annak idején a hiány még "mindössze" 161 millió forint volt, s ez duzzadt mára 800 millióra. Az eddig biztosított források az állomány személyi juttatásait ugyan fedezik, ám a dologi kiadásokra szinte egyáltalán nem futja. Az tűzoltóság egyébként 2007 óta hasonló büdzsével, azaz 1,2 milliárddal kalkulál. Ebből 400 milliót fedez az állam, egyelőre pedig 254 milliót a Főváros.


Fotó: STOP/Vass János

Pozitív hírként jelenthette be, hogy idén már nem küzd létszámhiánnyal a szervezet, ami persze a másik oldalon gondot is jelent, hiszen a bérekből már nem tudnak átcsoportosítani forrásokat egyéb költségekre. További nehézséget jelent még, hogy felszerelésüket túlnyomórészt az euróövezet országaiból szerzik be, amit a forint jelenleg tapasztalható erőteljes gyengülése nem könnyít meg. Danielisz Béla, a bizottság elnöke, átvéve a szót, szintén a másfél évtizede újra és újra jelentkező nehézségekkel kezdte mondandóját, ám rögtön hozzá is tette: az időnként feszült helyzet azért mindig megoldódott, köszönhetően a Főváros felelősség-vállalásának. A Briber által is említett forrásokhoz amúgy 100 millió forintot még (különböző takarékossági intézkedések révén) maga a parancsnokság is hozzá tud tenni, sőt a testület egy eseti bizottságot is létre kíván hozni annak érdekében, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne további racionalizálást végrehajtani - ettől újabb 14 százalékos költségmegtakarítást remélnek.

Ezt követően jött a sokak által várt bejelentés: a korábbi egyeztetések során a frakciók között semmiféle vita nem merült fel a hiányzó összeg majdani megszavazását illetően, ezért a március 15-ig esedékes, fővárosi költségvetés elfogadásakor minden bizonnyal az igenre voksolnak majd a képviselők. Az elhangzottakra Molnár Péter, a Tűzoltóság szóvivője a STOP-nak úgy reagált: mindenféleképpen megnyugtatónak tartják, hogy a Fővárosi Önkormányzat a tűzoltók pártján áll, mindazonáltal az ezzel együtt rendelkezésre álló összegek is csak minimálisan elegendőek a működtetéshez. Azaz olyan lényeges dolgokra, mint az állagmegóvás, új tűzoltólaktanyák építése, esetleg a meglévők felújítása, már nem jut pénz. Több forrás lenne szükséges ezenkívül a már elavult eszközök időben történő lecseréléséhez is. "Fizetésemelésről ennél fogva nem is álmodhatunk, hiszen az már újabb költségvetési tényező lenne. A tekintetben elégedett az állomány, hogy biztos állása van, a kevés fizetés miatt azonban többségüknek másodállást kell vállalnia azért, hogy a családját eltarthassa - közölte Molnár.

Szerző: Vass János

Forrás: -STOP.hu: Megmenekültek a fővárosi tűzoltók!

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 07:20
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75