Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Elmarad a közalkalmazottak januári sztrájkja
Elmarad a közalkalmazottak januári sztrájkja
2008. December 20.
www.origo.hu
 
Valószínűleg elmarad a közalkalmazottak általános sztrájkja, amelyet január 12-ére hirdettek meg. Húsz szakszervezet megállapodott a kormánnyal: havi 180 ezer forint jövedelemig mindenkinek a fizetéséhez havi tízezret adnak hozzá, ezzel kompenzálva a tizenharmadik havi bér elmaradását - erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélt a Kossuth rádióban. A megállapodás 119 milliárd forintba kerül, ezt a jövő évi tartalékból veszik el. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem írta alá a megállapodást, és fenntartják követeléseiket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint várhatóan elmarad a közalkalmazottak január 12-re tervezett általános sztrájkja. A kormányfő úgy tudja, hajnalban létrejött a bérmegállapodás mintegy 20 szakszervezettel. Eszerint 180 ezer forint havi jövedelemig mindenkinek a fizetését kiegészítik havi 10 ezer forinttal.
Gyurcsány szerint ezt nagyjából fedezi a költségvetésben erre a célra elkülönített 100 milliárd forint, de a teljes költség 20 milliárddal több, amit máshonnan kell majd átcsoportosítani. A szakszervezetek és a kormány hajnali négyig tárgyaltak, amikor Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára röviden tájékoztatta őt a megállapodásról - mondta Gyurcsány.

A sztrájkelmaradását megerősítette Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke és Csizmár Gábor munkaügyi államtitkár is. Szerinte a munkabeszüntetésre készülő szakszervezetek döntő többsége vállalta, hogy eláll a január 12-re meghirdetett sztrájktól.

Két szakszervezet nem írta alá a megállapodást: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Munkástanácsok - mondta a Nap-Keltében Csizmár Gábor munkaügyi államtitkár. A 2009-es költségvetésben e célra elkülönített 112 milliárd forintos összeg nem fedezi a megállapodást, az összesen 119 milliárd forintba került, a fennmaradó részt vélhetően a jövő évi tartalék terhére pótolja majd ki a kormány - mondta.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) fenntartja sztrájkfelhívását és követeléseit - jelentette be Kerpen Gábor, a szervezet elnöke péntek délután. A sztrájkfelhívást azért tartják fenn, mert elégtelennek tartották a kormány ajánlatát a közszféra kompenzációjáról. Arra a kérdésre, hogy sztrájkolni fognak-e január 12-én, a szakszervezeti elnök úgy válaszolt: még karácsony előtt értékelik a kialakult helyzetet, és a "további akcióik ütemezését" ez alapján határozzák majd meg.

forrás: http://www.origo.hu/itthon/20081219-gyurcsany-csizmar-elmarad-a-kozszfera-januari-sztrajkja.html

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 06:54
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75