Kezdölap
Nyílt levél
2008. November 10.
N Y Í L T L E V É L

AZ ORSZÁGGYÛLÉS
ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI BIZOTTSÁGÁNAK TAGJAIHOZ!


Tisztelt Képviselõ Hölgyek és Urak!

A Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete határozottan tiltakozik a Tûzoltóság hivatásos és közalkalmazotti állománya bérének 2009. évre tervezett befagyasztása és 13. havi illetményük megvonása ellen. A Kormány képviselõi az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanács 2008. november 03-ai ülésén hivatalosan is bejelentették, hogy nem kívánják maradéktalanul betartani az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal 2007. február hónapban kötött bérmegállapodást.
Mindezekre figyelemmel fordulunk most Önökhöz! Bízunk benne, hogy a rendvédelmi szféra belsõ viszonyait, valamint munkavállalóinak élet és munkakörülményeit alaposabban ismerõ felelõs politikusként felemelik szavukat a Tûzoltóság személyi állományának érdekében.

Ennek elõmozdítása céljából az alábbiakra szeretnénk felhívni szíves figyelmüket:

A konvergencia program megszorításai 2 éven keresztül a bérbõl és fizetésbõl élõket, ezen belül is leginkább a közszféra munkavállalóit terhelték. Mindezt türelemmel és megértéssel viseltük annak reményében, hogy a Kormány állja a szavát és 2009-tõl javulásnak indulhatnak jövedelmi viszonyaink. E helyett most újabb megszorításokat jelentettek be, melyekkel a pénzügyi spekulációk és az annak hatására beindult negatív gazdasági folyamat valamennyi terhét a sztrájkjogában korlátozott közszférára és a csekély érdekérvényesítõ képességû nyugdíjas társadalomra akarják hárítani.

A Fõvárosi Tûzoltóság Szakaszervezete elfogadhatatlannak tartja, hogy a Kormány:
- a jogbiztonság alkotmányos követelményét figyelmen kívül hagyva egyoldalúan felrúgja a közszféra több százezer munkavállalójával szemben írásbeli megállapodásban vállalt kötelezettségeit!
- a közteherviselés alkotmányos alapelvét semmibe véve a gazdaság valamennyi terhét a közszféra munkavállalóira hárítsa!
- a 2006. óta tartó folyamatos megszorítások után, a törvényes járandóságok megvonásával újabb 12 %-al csökkentse valamennyi tûzoltósági munkavállaló reálbérét és ezzel a kereseteket a 2002. évi bérszínvonalra visszavetve családok ezreinek megélhetését sodorja veszélybe!

A Magyar Köztársaság Országgyûlése elõtt, a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetésérõl szóló T/6571 számú folyamatban levõ törvényjavaslathoz Veres János pénzügyminiszter által benyújtott 6571/3 és 6571/4 számú módosító javaslatnak, a helyi Önkormányzati Hivatásos Tûzoltóságok támogatásához biztosított normatívának, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) illetményrendszerének megfelelõ – 2008. évben hatályos illetményalappal számított – illetményt kell tartalmaznia.

A hivatásos tûzoltók személyi juttatás normatívájában kerül kifizetésre a személyi állomány Hszt.-ben és miniszteri rendeletben elõírt illetménye, valamint ezen felül a Hszt. elõírásai szerinti, béren kívüli egyéb juttatásai, jelentõs kiadással járó része a köztisztviselõi illetményalaphoz kötött.
Ez a személyi normatíva 2008. évi költségvetési törvényben 3 920 172 Ft-ban van meghatározva.
Ezt a 2008. évi központi bérfejlesztési intézkedések végrehajtására tett intézkedések hatására 5%-al növelni lett volna szükséges, amely összeg 4 116 180 forint, a 2008. évi költségvetési törvényben ez nem került rögzítésre, de ezen összeg kell, hogy bázisadatul szolgáljon a 2009. évi költségvetés tervezéséhez. A költségvetési törvény jelenlegi tervezete illetve a módosító javaslat szerint, 2009. évre a hivatásos tûzoltóság személyi juttatás normatív finanszírozásának fajlagos összege 3 813 425 ft/fõ. Ezen személyi normatíva a 2008. évben számított illetményt sem tartalmazza, sõt 104 157 ft/fõ-vel kevesebbet határoz meg, mint 2006. évben volt.

2006. évi normatíva: 3 917 582 forint/fõ
2007. évi normatíva: 3 919 470 forint/fõ
2008. évi normatíva: 3 920 172 forint/fõ
2009. évi normatíva: 3 813 425 forint/fõ

A normatíva ezen drasztikus és érthetetlen csökkentése, nem csak a 13. havi illetmény elvételét jelenti, hanem a fentiekben írt béren kívüli egyéb juttatások megszüntetését is magában hordozza, azaz a Hszt.-ben és miniszteri rendeletben  meghatározott béren kívüli egyéb juttatások kifizetése nem hajthatók végre 2009. évben a Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóság állományánál.

Szeretnénk, hogy a Kormány megértse, terheinket nem lehet következmények nélkül a végtelenségig fokozni!

Eskünkhöz híven kívánjuk szolgálati feladatainkat teljesíteni, ennek viszonzásaként pedig nem kérünk mást, csak azt, hogy a Kormány teljesítse vállalt kötelezettségeit.

Mindezekre figyelemmel kérjük, emeljék fel szavukat a Tûzoltóság munkavállalóinak érdekében!


Budapest, 2008. november 10.
             
         
Tisztelettel:

Nagy Gábor sk.

elnök

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 00:56
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75