Kezdölap
EMLÉKEZTETÕ
2008. October 24.
a Hszt. katasztrófavédelmet és hivatásos önkormányzati tûzoltóságot érintõ átfogó felülvizsgálatát összehangoló munkacsoport elsõ ülésérõl
 

Helyszín:  Önkormányzati Minisztérium

Budapest, V., József Attila u. 6., IV. emelet 408. szoba

Idõpont:  2008. október 20. 15.00 óra

Résztvevõk:  a mellékelt jelenléti ív szerint

Az ülést vezette:  Dr. Csire Péter a munkacsoport miniszter által kijelölt vezetõje

A munkacsoport vezetõje megnyitja az ülést és tájékoztatót ad a megjelenteknek a munkacsoport feladatáról, a Jauernik államtitkár úr kezdeményezésére Dr. Gyenesei István miniszter úrtól kapott megbízatásról, mely szerint a kitûzött cél a Hszt. átfogó felülvizsgálata, az összehangolt koordináció, egy olyan tárcán belüli munkacsoport mûködtetése, amely az ÖM álláspontjának kialakításakor  hatékonyabban szintetizálja a szakszervezetek, érdekképviseletek véleményét, álláspontját, illetõleg markánsabban képviseli a tárca érdekeit a jogszabály-elõkészítés terén a tárcaközi koordináció során.  
A munkacsoport tagjai egyöntetûen elfogadták azt, hogy a rendszeres üléseik során olyan fórumként kell mûködniük, amelynek célja a Hszt. koncepcionális területeire, szabályozási irányaira, másrészt a hivatásos szolgálati viszonyban állók jogviszonyára vonatkozó egyéb jogszabályok módosítására irányuló javaslataik, valamint az aktuális irányítói szintû intézkedést igénylõ kezdeményezések, kéréseik összehangolása, azok gyors és intézményesített szinten történõ eljuttatása a minisztérium felsõ vezetése, illetõleg más döntési jogkörrel rendelkezõ szerv vagy személy irányába.

A munkacsoport reprezentativitásának növelése érdekében támogatták azt, hogy a munkába kerüljön bevonásra a Katasztrófavédelmi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége is.

A résztvevõk kölcsönösen megállapodtak abban, hogy folyamatosan és haladéktalanul tájékoztatják egymást a Hszt.-t érintõ jogalkotási javaslataikról, álláspontjukról és véleményükrõl, melyeket írásos formában kölcsönösen megismertetnek egymással, illetõleg a minisztérium vezetésével.

A munkacsoport az ülésen elhangzott javaslatok alapján a következõ kérdésekben foglalt állást, illetõleg határozott meg elérendõ célokat, feladatok, valamint rögzített érdekképviseleti álláspontot.

   1. A jelenlévõ érdekképviseleti és szakszervezeti képviselõk egyöntetûen kinyilvánították, hogy – a sajtóban az utóbbi idõben felbukkanó híresztelések ellenére – a továbbiakban is a Hszt. hatálya alá tartozó foglalkoztatotti állományban kívánnak maradni.
   2. Figyelemmel arra, hogy az IRM részére az új Hszt. megalkotására vonatkozó szakmai koncepciót rövid idõn belül össze kell állítani (a kért új idõpont: november 6.) a munkacsoport következõ ülését október 31-én 10 órakor tartja, melyen a résztvevõk a vélemények egyeztetése, illetõleg a koncepcionális kérdésekben való konszenzus megteremtése céljából az álláspontjukat írásban is egymás rendelkezésére bocsátják.
   3. A szakszervezetek továbbra is követelik, hogy a tûzoltók részére a sztrájkjog biztosítása lehetõvé váljon, ugyanakkor elismerik, hogy ennek a sztrájkjogról szóló törvény, illetõleg a Hszt. korlátozó rendelkezései miatt alkotmányos akadálya van. Nem zárkóznak el azonban attól, hogy megfelelõ együttdöntési és kötelezõ egyeztetési jogkörbõvüléssel egyidejûleg a sztrájkjog egyfajta „kiváltására” kerüljön sor, mely ugyanakkor a Hszt. egyéb jogintézményeinek újragondolását is igényli.

Egyes érdekképviseltek részérõl megfogalmazott javaslatok, észrevételek:

   1. A Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezetének elnöke javasolja, hogy a legutóbbi ÁÉT ülésen elhangzott kérdéseire a minisztérium érdemben válaszoljon, illetõleg rendezze a vonatkozó kormány, illetve minisztériumi rendeletek módosításával a problematikus hatásköri szabályokat, a felügyeleti, ellenõrzési, irányítási jogkörök pontosabb elhatárolását, továbbá az éves szabadságok számításának rendeleti szintû szabályozásának anomáliáját, valamint a munkáltatói lakástámogatási keret elosztási aránytalanságainak kiküszöbölésére igazságosabb számítási mód készüljön.
   2. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete indítványozza, hogy a veszélyes katasztrófavédelmi pótlék szabályrendszerének érdemi egyeztetésére kerüljön sor.
   3. A Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóság Országos Szövetsége kezdeményezi, hogy az általuk készített, a tûzoltók egészségügyi alkalmassági állapotának felmérése eredményének figyelembevételével szükséges és égetõ kérdés a folyamatos egészségügyi szolgáltatás, az orvosi vizsgálatok biztosítása és finanszírozása. Az ÁEK, illetõleg a rendõrség negatív hozzáállása miatt ezért az IRM felé is meg kell tenni a szükséges lépéseket.
   4. A Hivatásos Tûzoltók Független Szervezete kezdeményezi, hogy a természetbeni juttatásokat biztosító éves normarendszer ne minisztériumi utasításban, hanem rendeletben kerüljön megalkotásra, mert helyi szinten az utasítás alapján esetenként megvonják a minisztériumi szinten egyébként biztosított juttatásokat.

 

Budapest, 2008. október 22.
 
DR. CSIRE PÉTER sk.
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 18:09
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75