Kezdölap arrow FTSZ arrow Gyenesei: a kormány egyetért a Fidesszel
Gyenesei: a kormány egyetért a Fidesszel
2008. October 12.

 www.stop.hu

A kormány kénytelen megvárni a Legfelsõbb Bíróság egységes álláspontját a tûzoltók munkaidõperében, de a szándéka megegyezik a Fidesszel abban, hogy "ki kell állni a tûzoltók fizetésért" - közölte Gyenesei István, a szakterületért felelõs önkormányzati miniszter pénteken az MTI-vel.
 

Az ügy elõzménye, hogy csütörtökön Kontrát Károly, a Fidesz országgyûlési képviselõje közleményben tudatta: a Fidesz kiáll a tûzoltók fizetéséért, és álláspontja szerint a kormánynak "kutya kötelessége" az életüket nap mint nap kockáztató tûzoltók törvény szerint járó fizetését rendezni.

Gyenesei István az ellenzéki képviselõre reagálva közleményében azt írta: "Így legalább többen leszünk, akik ezt akarjuk. A szándékunk tehát nem más".

"A különbség abban áll, hogy a kormány kénytelen megvárni a Legfelsõbb Bíróság egységes álláspontját" - tette hozzá.

A Legfelsõbb Bíróságnak azért kell egységes álláspontot kialakítania, mert az országban jelenleg csaknem négyezer tûzoltó pere zajlik a túlóradíjak miatt, és több bíróságon egymástól eltérõ ítéletek születtek. A Vas megyei Munkaügyi Bíróság szeptember 18-án jogerõsen úgy döntött, ki kell fizetni 68 szombathelyi tûzoltó 2004-tõl felhalmozódott, összesen csaknem százmillió forintnyi túlóradíját a heti 48 órán túli munkavégzés után.

A Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) szerdán hozott létre sztrájkbizottságot "a hivatásos tûzoltók körében egyre fokozódó elégedetlenség" miatt. Álláspontjuk szerint a kormány ingyenmunkára kötelezi a tûzoltókat, mert nem fizeti ki a heti 8 órás túlórájukat, rendezi viszont a vám- és pénzügyõrökét és a rendõrökét is. A szakszervezet szerint a tûzoltóknak heti 48 órát kell dolgozniuk, szemben a más munkavállalókra érvényes negyven órával.

STOP.hu
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 19:36
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75